Vložiť aj vybrať? Ďalšia banka inštaluje vkladomaty

Klienti bánk sú čoraz náročnejší a bankové domy sa ich požiadavkám prispôsobujú. Okrem iného sú čoraz populárnejšie aj takzvané vkladomaty. Ide o bankomat, z ktorého sa peniaze nielenže vyberajú, ale dajú sa aj vložiť. Najnovšie ich začala inštalovať aj UniCredit Bank. Pridala sa tak k niekoľkým bankovým domom, ktoré už vkladomaty zaviedli.

26.11.2020 12:30 , aktualizované: 27.11.2020 14:25
debata (3)

UniCredit Bank plánuje nainštalovať dokopy 60 vkladomatov. V súčasnosti už spustila desať, do konca roka má pribudnúť ďalších deväť. Do marca budúceho roka by malo pribudnúť ďalších 41. Vkladomaty fungujú ako bežné bankomaty. To v praxi znamená, že peniaze sa dajú vkladať aj vyberať zadarmo a kedykoľvek.

Banky tak reagujú na požiadavky klientov, ktorí chcú flexibilnejšie podmienky pri vklade hotovosti na svoj účet. „Z dát našich vkladomatov vieme, že mimo otváracích hodín sa pravidelne uskutočňuje viac než tretina všetkých vkladových operácií,” píše UniCredit Bank v tlačovej správe.

Do jej vkladomatov môže človek vložiť najviac 200 kusov bankoviek na jeden vklad a v maximálnom objeme 10-tisíc eur. Svoje vlastné vkladomaty majú už dlhodobo v prevádzke aj Tatra banka, VÚB, Raiffeisen Bank, Slovenská sporiteľňa, ČSOB či OTP Banka. Niektoré ďalšie nad ich zavedením už uvažujú.

Privatbanka:

Neprevádzkuje žiadne bankomaty ani vkladomaty a neplánuje ich v blízkej budúcnosti zaviesť.

Oberbank:

Na Slovensku nemá vkladomaty v prevádzke.

Tatra banka:

Aktuálne majú 143 vkladomatov, do konca roka ich má byť 145 a ďalší rozvoj siete plánujú aj v roku 2021.

mBank:

Aktuálne banka nemá vlastnú sieť vkladomatov, no v budúcnosti to nevylučuje.

Poštová banka:

Momentálne nemajú v prevádzke vkladomaty. Zavedenie má byť v pláne.

VÚB banka:

Aktuálne ich je v prevádzke 90 kusov. Stratégiou banky je tento počet naďalej postupne rozširovať a pokryť každé mesto na Slovensku.

Slovenská záručná a rozvojová banka:

Neprevádzkuje žiadne vkladomaty a neplánuje ich zavedenie.

ČSOB:

Aktuálne je inštalovaných 34 bankomatov s funkciou vkladu, pričom v decembri pribudnú ďalšie dva. Ich sieť banka ďalej rozširuje.

Denník Pravda oslovil aj ostatné banky na Slovensku.

Ako funguje vkladomat?

Do vkladomatu klient vloží svoju platobnú kartu a zadá PIN kód. Vyberie si možnosť vloženia hotovosti a vloží bankovky do priehradky, ktorá je na to určená. Spravidla môže klient vkladať bankovky od päť do 500 eur. Treba si tiež dopredu overiť, aký je limit na počet bankoviek a objem vložených peňazí. Vkladomat peniaze spočíta a vklad potvrdí dokladom. Klient môže využiť len ten vkladomat, ktorý patrí jeho banke. Tie ich majú inštalované v pobočkách alebo frekventovaných miestach.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #peniaze #výber #bankomat #vklad