Odborári chcú referendum. Práva zamestnancov sú ohrozené, tvrdia

Nezhody medzi odborármi a ministerstvom práce pokračujú. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) na tlačovej konferencii ohlásila petíciu. Odborári chcú vyhlásiť referendum s piatimi otázkami. Upozorňujú, že sú ohrozené práva zamestnancov a postavenia odborov na Slovensku.

26.11.2020 10:00 , aktualizované: 10:45
debata (16)

„Podpisom petície za vypísanie referenda môžu dať občania najavo, že nesúhlasia s opatreniami vlády, ktoré znižujú mzdové a sociálne štandardy pracujúcich a negatívne zasahujú do postavenia a práv zamestnancov,“ oznámili odborári. Na tlačovej konferencii plány s petíciou predstavil prezident KOZ Marián Magdoško, viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová a členovia predstavenstva.

Snaha o referendum je pokračovaním dlhodobých nezhôd medzi odborármi a ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina). „Všetci registrujete, že 24. augusta sme odišli z tripartity po tom, ako sa minister práce spojil so zamestnávateľmi a prišli s takým návrhom zákona o minimálnej mzdy s akým prišli,“ povedal prezident KOZ Marián Magdoško.

Odborári sa preto rozhodli pre protestné akcie, ktoré im značne hatil vyhlásený núdzový stav, dodal. Aj preto boli aktívni na sociálnych sieťach a teraz pokračujú snahou o vyhlásenie referenda s piatimi otázkami. „Považujeme to za aroganciu moci, čo sa deje na Slovensku,“ povedal Magdoško. O zastavenie návrhov z dielne ministra práce žiadali okrem samotného ministra aj poslancov, premiéra i prezidentku.

Novela Zákonníka práce, ktorá je na rokovaní v parlamente, upravuje aj pôsobnosť odborových organizácií na podnikovej úrovni, ale aj v tripartite, upozornila viceprezidnetka KOZ Monika Uhlerová. Po novom má byť každý člen odborov v tej-ktorej firme aj jej zamestnancom. „Považujeme to za zásah do slobody združovania i fungovania odborových organizácií, ktoré fungujú na základe vlastných stanov,“ povedala Uhlerová. Ide podľa nej aj o porušenie dohovorov Medzinárodnej organizácie práce.

„Kolektívne zmluvy nie sú vyjednané, podpísané,“ upozornila Uhlerová. Nejde pritom podľa nej len o platy, ale i o príspevky do fondov či pracovný čas. Odborári tlačia podľa nej vládu do vyjednávaní, no bez výsledku.

Odborári vyhlasujú petíciu. Chcú bojovať za... Foto: Pravda
odborári Odborári vyhlasujú petíciu. Chcú bojovať za práva zamestnancov, ktoré sú podľa nich ohrozené.

Tripartita je už niekoľko mesiacov nefunkčná a od parlamentných volieb oficiálne rokovala len raz. Konflikt vyvolali zmeny pri minimálnej mzde. Odborári nesúhlasili s tým, aby bola nižšia ako 60 percent z priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Krajniak si preto zavolal na individuálne rokovanie len zástupcov zamestnávateľov. Podľa odborárov tým porušil pravidlá sociálneho dialógu a na protest z rokovania odišli predčasne. Odvtedy sa navzájom obviňujú z blokovania tripartity. Po tomto konflikte navyše prišiel minister práce s nápadom na zmenu zloženia tripartity.

Po novom tam majú firmy i ľudí zastupovať aspoň po tri organizácie. KOZ s tým však nesúhlasí. Zmení sa aj podmienka reprezentatívnosti. Doteraz museli odborári, ale aj zamestnávatelia splniť podmienku 100-tisíc členov. To za odbory spĺňala len KOZ. Po zmene sa budú členovia dopĺňať v podstate od najväčšieho. Stolička v tripartite bude zaručená len na jeden rok.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #odborári #petícia #referendum #tripartita #ministerstvo práce a sociálnych vecí #KOZ