Bude sa cez Vianoce lyžovať? Rozhodnúť sa má budúci týždeň, potvrdil Doležal

Otvárať či nie? Viaceré lyžiarske strediská si sľubovali posun od semaforu z dielne ministerstva dopravy, no zdá sa, že ešte budú musieť počkať. Čo im radí šéf rezortu dopravy Andrej Doležal?

25.11.2020 14:35
debata (4)

„Semafor nebol schválený, je to návrh. Odporúčal by som im, aby boli trpezlivý aj keď mrzne a treba so rozhodnúť či zasnežovať alebo nie,“ povedal minister dopravy. Jasné by to malo byť do konca budúceho týždňa.

Optimisticky to však Doležal nateraz nevidí. „Situácia nie je lichotivá a nič nenasvedčuje tomu, že by sa opatrenia mali uvoľniť,“ povedal. Každopádne semafor je pripravený, čaká sa podľa neho len na rozhodnutie konzília odborníkov. „Zima to nie sú len Vianoce, sezóna môže trvať do marca až apríla,“ dodal minister.

Ako by mal semafor fungovať? Opatrenia by mali byť rozdelené do troch stupňov podľa oficiálne zaužívaného semafora rizikových stupňov. Pre denník Pravda to minulý týždeň potvrdil hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. Stupne budú závisieť od epidemiologickej situácie.

Zelený stupeň bude ukazovať nízke riziko nákazy, oranžový stredné a červený vysoké riziko nákazy. A to po okresoch a segmentoch. Hovorí o tom manuál opatrení pre cestovný ruch, ktorý na zimnú sezónu pre pandémiu vypracovalo ministerstvo dopravy spoločne s hygienikmi a so zástupcami cestovného ruchu.

Semafor má zahŕňať podmienky dodržiavania hygienických opatrení, ako sú rúška, dezinfekcia, dodržiavanie odstupov, počet návštevníkov, prevádzková doba či podmienky pre zamestnancov. Konečné slovo pri rozhodovaní bude mať vláda a Ústredný krízový štáb.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #semafor #lyžovačka