Slovensko premárnilo šancu byť európskym tigrom v 5G sieťach. Teraz len dobiehame vlak

Slovenskí operátori začnú v obmedzenom rozsahu nasadzovať 5G technológiu v budúcom roku, jej reálneho rozšírenia sa však dočkáme zrejme až v roku 2023. Jej budovanie je totiž extrémne drahé.

26.11.2020 06:34
5G Foto:
Sieťe 5G prinesú oproti 3G a 4G sieťam oveľa vyššie rýchlosti a rýchlejšiu odozvu.
debata (66)

Pôvodne malo Slovensko ambíciu patriť pri budovaní 5G sietí v našom regióne k lídrom. Testovaciu prevádzku spustil už v lete minulého roku jeden zo slovenských operátorov. Aukcia, pri ktorej sa mali rozdeliť frekvenčné pásma, bola naplánovaná na prvú polovicu tohto roku. Nakoniec sa však uskutočnila až pred pár dňami. A to navyše v situácii, keď sa nám už Európska komisia pre meškanie v tejto oblasti začala „vyhrážať“ pokutami. A nie malými.

„V skutočnosti sme odložením prideľovania pásma operátorom premárnili šancu byť európskym ‚tigrom‘ v oblasti 5G,“ hovorí technologický expert Ondrej Macko. Podľa neho je ďalším problémom aj to, že na našom trhu je ešte stále málo telefónov, podporujúcich 5G sieť. A tie, ktoré sa predávajú, patria k najdrahším.

Odložená aukcia

Európskej komisii prekážalo odloženie aukcie, ktorá sa mala uskutočniť na konci júna. Presnejšie to, že následne sa niekoľko mesiacov nedialo nič. Vtedy totiž, navyše iba pár dní pred jej konaním, vláda z nie celkom jasných dôvodov rozhodla o jej ďalšom odložení. Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb vtedy informoval, že odloženie elektronickej aukcie frekvencií pre sieť 5G je dôsledkom možného ohrozenia účelu výberového konania prevádzkovateľov 5G siete.

Vybudovanie 5G siete bude extrémne drahé,... Foto: Vodafone
800px-2019-07-21 - Vodafone 5G Standort Hattstedt1 Vybudovanie 5G siete bude extrémne drahé, odborníci hovoria pri pokrytí Európy o sume až 300 miliárd eur.

Dôvody však neboli nikdy spresnené. Hovorilo sa o bezpečnostných rizikách, no i o tom, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) by chcel, aby v tejto oblasti bol prevádzkovateľom technológie nový štátny operátor.

Napokon v septembri tohto roku prišiel list z Európskej komisie, v ktorom oznámila, že Slovensku hrozí za meškanie pri zavádzaní 5G technológie pokuta vo výške minimálne 3 milióny eur. Tá ešte mohla byť navýšená za ďalšie meškanie o penále. Následne sa veci rozhýbali a do mesiaca sa odkladanú aukciu podarilo spustiť.

Prideľovali sa v nej frekvencie z pásma 700 MHz a zostatok frekvencií z frekvenčných pásiem 900 MHz a 1800 MHz. Pridelené v nej boli všetky frekvenčné bloky a štát si prilepšil o vyše 100 miliónov eur. „Suma, ktorú získal štát za ponúkané frekvencie, takto naplnila naše očakávania,“ skonštatoval predseda Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Ivan Marták.

5G Toolbox

Aukciu hodnotí pozitívne aj Macko: „To, čo bolo pridelené štyrom operátorom na Slovensku, sú štandardné frekvencie a zodpovedajúce pásma. To dáva predpoklad, že z hľadiska frekvencii majú teraz všetci rovnakú šancu.“

Pokiaľ ide o bezpečnosť mobilných sietí 5. generácie, aj na Slovensku sa využije tzv. 5G Toolbox, ktorý Európska komisia predstavila na konci januára. Ide o spoločný európsky dokument, ktorý posudzuje riziká a odporúča vhodná opatrenia pri zavádzaní 5G technológií v krajinách únie. Na Slovensku zabezpečuje jeho implementáciu Národný bezpečnostný úrad.

Problémom pri rozširovaní 5G sietí je aj... Foto: Samsung
5g, Samsung Galaxy S10 Problémom pri rozširovaní 5G sietí je aj nedostatok smartfónov, ktoré ju podporujú. Väčšina z nich navyše patrí k drahším modelom.

Ten pri posudzovaní bezpečnosti vybraných technológií komunikuje s jednotlivými operátormi. Je to dôležité aj preto, aby operátori vedeli, s čím môžu počítať a pravidlá sa priebežne nemenili, pretože budovanie 5G sietí je veľmi drahé.

„V tejto fáze, operátori pripravujú špecifikácie pre nákup nových technológií a určujú sa pravidlá. Zmeny po ich nasadení by mohli vyvolať dodatočné investície a mohli by priniesť komplikácie, ktoré ešte v súčasnosti dokážeme eliminovať,“ povedal hovorca Národného bezpečnostného úradu Peter Habara.

Extrémne drahý projekt

Budovanie 5G sietí je skutočne extrémne finančne náročné. „Odhadujem, že operátorov stojí pokrytie širšieho územia, napríklad 150 staníc vo väčších mestách, 150 až 200 miliónov eur aj s licenčnými poplatkami,“ dodáva Macko. Podľa neho majú vysielacie stanice pre 5G menší dosah, než stanice, slúžiace pre siete 3G a 4G. Musí ich byť teda rádovo oveľa viac a k tomu treba prirátať ešte vysoké licenčné poplatky.

Problémom pri budovaní 5G infraštruktúry je aj skutočne pomerne veľký odpor voči 5G sieťam vo verejnosti. Ten však podľa môjho názoru nie je vôbec technicky podložený.
Ondrej Macko, IT expert

Analytici hovoria, že budovanie 5G siete je vôbec najambicióznejší telekomunikačný projekt tejto dekády. Pokrytie Európy 5G sieťou bude podľa základných odhadov stáť 300 až 500 miliárd eur, myslí si šéf nemeckého Telekomu Timotheus Höttges.

Pri ich budovaní však hrozí aj ďalšie riziko. Je ním masívne odmietanie 5G technológie verejnosťou. Objavilo sa totiž množstvo správ a hoaxov tvrdiacich, že frekvenčné pásma, v ktorých bude 5G sieť fungovať, sú škodlivé pre naše zdravie. „Problémom je skutočne pomerne veľký odpor voči 5G sieťam vo verejnosti, ten však podľa môjho názoru nie je vôbec technicky podložený,“ hovorí Macko.

Výhody 5G

Nové modernejšie rýchlejšie siete podľa neho v súčasnosti nepotrebujeme ani tak kvôli individuálnym užívateľom, sú oveľa dôležitejšie pre výrobnú sféru, komunikáciu medzi podnikmi a internet vecí. Bez nich napríklad vôbec nebude možné zavedenie autonómnych áut. Majú však veľa výhod aj pre bežných užívateľov smartfónov. Umožnia totiž prenášať dáta vzduchom rovnakou rýchlosťou, akú dnes dosahuje optické pripojenie. Napríklad video v plnom rozlíšení, ktoré sa dnes sťahuje päť minút, sa bude dať stiahnuť za menej ako minútu.

Reálneho rozšírenia plnohodnotných 5G sietí vo vyhradených pásmach sa na Slovensku dočkáme pravdepodobne až v priebehu roku 2023. Už v budúcom roku ju však v obmedzenom rozsahu začnú operátori sprístupňovať verejnosti vo väčších mestách a budú sledovať jej využívanie. Na lokálnej báze s ňou experimentujú už teraz.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #5G #technológia 5G #budovanie 5G sietí