Seniori dostanú úľavy z daní za byt či dom. Automaticky

Život ľudí nad 62 rokov by sa mal zase o niečo zjednodušiť. V medzirezortnom pripomienkovom konaní je totiž zákon z dielne ministerstva financií, ktorý ich automaticky oslobodzuje od platenia daní zo stavieb a bytov. A to už od budúceho roka.

25.11.2020 08:00
debata (19)

Ak parlament novelu schváli, seniori už nebudú musieť vypĺňať oficiálnu žiadosť. Stačí, ak ich mesto alebo obec má prijaté Všeobecné záväzné nariadenie, ktoré takéto oslobodenie dovoľuje. „Návrh nerozširuje nároky občanom na zníženie alebo oslobodenie od dane z nehnuteľnosti, ktoré obce priznávajú svojim daňovníkom. Mení sa len spôsob uplatnenia nároku s ohľadom na zníženie administratívnej záťaže daňovníkov,“ vysvetľuje odbor komunikácie ministerstva financií.

Novela by tak mala priniesť len menej byrokracie a žiadne obrovské priame finančné straty. Rezortu financií dáva za pravdu aj odborník na dane a poplatky Ján Margetín. „Návrh novely zákona je pre obce a mestá prínosom, keďže znižuje administratívnu záťaž pri realizovaní uplatnenia oslobodenia alebo zníženia dane,“ hovorí.

Väčšina samospráv takýto krok víta. Sú však aj také, ktoré sa na vec pozerajú inak.

Prečo teraz?

V mnohých obciach a mestách už oslobodenie od dane funguje. Stále však na princípe žiadosti. V prípade Trnavy tak ide o vyše 7-tisíc obyvateľov. Toho, že by počet ešte stúpol a mesto by v súčasnej už beztak ťažkej situácii prišlo o ďalšie peniaze, sa však neboja. Už tento rok sami vyzývali všetkých seniorov, aby si o úľavu požiadali. Možnosť získať ju automaticky preto vnímajú len ako bonus. „Zjednoduší život občanom, ktorí na ňu majú nárok, pretože ich odbremení od každoročnej návštevy mestského úradu a dokladovania veku,“ povedala hovorkyňa Trnavy Veronika Majtánová.

Podobný názor majú aj v Nitre, kde si oslobodenie od platenia nárokuje takmer 2-tisíc obyvateľov. Doteraz pre nich platilo 50-percentné zníženie dane, a to už niekoľko rokov. „My sme to popravde poskytovali automaticky aj doteraz, pretože vek nikomu neodbúda,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek. V praxi sa tak podľa neho nič nezmení. Tí, čo na úľavu nárok majú, o ňu len nebudú musieť žiadať.

Viacerým však prekáža, že sa zmena zákona rieši na konci zdaňovacieho obdobia. „Niektoré zmeny v zákone môžu mať vplyv aj na úpravu všeobecne záväzných nariadení, ktoré podliehajú tiež určitému legislatívnemu procesu,“ hovorí hovorkyňa Banskej Bystrice Zdenka Marhefková. Práve Bystricu by novela stála 150-tisíc eur v porovnaní s rokom 2020.

Problémy s rozpočtami i vlastníctvom

Podľa Vladimíra Miškovčíka, hovorcu mesta Žilina, už mnohé mestá majú hotový návrh rozpočtu aj na budúci rok a takúto zmenu nebude ľahké implementovať. "Rovnako je hotový aj návrh všeobecne záväzného nariadenia o dani z nehnuteľností. Ich navrhovaniu, spracovávaniu a schvaľovaniu predchádza určitý legislatívny proces so zákonnými lehotami,“ dodáva Miškovčík.

Problém môže nastať aj vtedy, ak má nehnuteľnosť viacero majiteľov. „Správca dane nedokáže v praxi realizovať automatické poskytovanie úľavy či zníženia dane z nehnuteľností u bezpodielových spoluvlastníkov ani v prípade viacerých spoluvlastníkov nehnuteľnosti,“ hovorí Miškovčík. K úľave by tak podľa neho mohlo dochádzať len v prípade, ak by priznanie k dani z nehnuteľností mal povinnosť podávať každý spoluvlastník nehnuteľnosti – či už podielový – za svoj spoluvlastnícky podiel, alebo bezpodielový. Bez toho totiž ani podľa Majtánovej nie je možné určiť vek všetkých vlastníkov.

Ministerstvo vidí problém aj v tom, ak majú seniori viacero pozemkov okolo domu, na ktorých však samotná stavba nestojí. Podľa súčasného návrhu novely by sa v takomto prípade na zvyšné pozemky nevzťahovalo automatické uplatnenie úľavy a seniori by museli predložiť čiastkové priznanie k dani z nehnuteľnosti. Potrebu upraviť tento nedostatok navrhol rezort v rámci predkladacej správy. Ďalšie nezrovnalosti zrejme prídu v rámci pripomienkového konania, ktoré sa končí vo štvrtok.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #poplatky #seniori