Europarlament schválil smernicu o kolektívnej ochrane práv spotreb

Európsky parlament (EP) schválil smernicu o kolektívnej ochrane práv spotrebiteľov v Európskej únii. Každý členský štát musí na základe v utorok schválenej smernice zaviesť minimálne jeden účinný procesný mechanizmus, ktorý umožní oprávneným subjektom, napríklad spotrebiteľským organizáciám alebo verejným subjektom, podávať žaloby o vydanie príkazných (pozastavenie alebo zákaz) alebo nápravných opatrení (kompenzácia). Nová právna úprava by mala zamedziť nezákonným praktikám a uľahčiť spotrebiteľom prístup k spravodlivosti a zlepšiť tak fungovanie vnútorného trhu. EP o tom informoval v tlačovej správe.

24.11.2020 15:34
debata

Európsky model kolektívnej žaloby umožní zastupovanie skupín spotrebiteľov a podávanie žalôb iba oprávneným subjektom, napríklad spotrebiteľským organizáciám, nie však advokátskym kanceláriám, konštatuje tlačová správa. Pri podávaní cezhraničných žalôb budú musieť oprávnené subjekty spĺňať rovnaké kritériá v celej EÚ. Okrem iného by mali preukázať určitý stupeň stability a verejnú aktivitu, ako aj to, že sú neziskovou organizáciou. Smernica tiež podľa EP prináša záruky pred zneužívaním sporov, a to najmä zavedením zásady, podľa ktorej „platí strana, ktorá prehrá spor“.

„Žaloby v zastúpení na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov sú reakciou na veľké kauzy ako Dieselgate, týkajúcej sa emisných škandálov v automobilovom priemysle, či zneužívanie osobných dát používateľov sociálnych sietí v prípade Cambridge Analytica. Spotrebitelia, ktorí sú preukázateľne klamaní, majú mať možnosť domôcť sa nápravy spoločne, aj prostredníctvom cezhraničnej spolupráce a kolektívnych žalôb,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová (S/D).

Podľa europoslanca Ivana Štefanca (EĽS) nová legislatíva zamedzí zneužívaniu silného vplyvu niektorých spoločností, ktoré si mysleli, že si voči zákazníkom môžu dovoliť čokoľvek. „Možnosť podávať hromadné žaloby vyrovnáva nepomer síl, ktorý vidíme napríklad v spotrebiteľských sporoch príliš často, a je preto dôležitým krokom k naozaj férovému trhovému prostrediu,“ uviedol poslanec EP Michal Šimečka (Obnovme Európu).

Smernica vstúpi do platnosti 20 dní po jej uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie. Členské štáty budú mať následne 24 mesiacov na jej transpozíciu do svojho vnútroštátneho práva a ďalších šesť mesiacov, aby ju začali uplatňovať v praxi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #spotrebitelia