Odborárom sa nepáči Krajniakova reforma dôchodkov. Hrozia aj štrajkom

Pred vyše týždňom predstavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) návrh ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme. Dostal sa doňho aj toľko ním presadzovaný rodičovský bonus, no i individuálny dôchodkový strop a automatický vstup do druhého piliera. Čo na Krajniakov návrh hovoria odborári?

24.11.2020 11:00 , aktualizované: 15:33
OZ KOVO Foto:
Krajniak minister
debata (22)

Odborári trvajú na zachovaní dôchodkového stropu. Nepáčia sa im aj viaceré zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré pripravil rezort práce. Spísali kvôli tomu aj petíciu za jeho zachovanie. Zatiaľ ju podpísalo 305-tisíc ľudí. Odovzdať ju chcú prezidentke a premiérovi Igorovi Matovičovi. Ten podľa slov predsedu rady OZ Kovo Emila Machynu povedal, že petíciu s 350-tisíc podpismi bude rovno riešiť parlament, nemusí sa teda vyhlasovať žiadne referendum.

Machyna komentoval aj tvrdenia analytikov, ktorí sa odvolávajú na dlhodobú udržateľnosť verejných financií. „To nie je len o veku a ekonomike. Na prvom mieste má byť človek. Vláda má vládnuť tak, aby zlepšovala kvalitu života čo najväčšieho počtu ľudí,“ povedal Machyna. Zväz hovorí aj o generálnom štrajku. Okrem toho odborári ministrovi vyčítajú, že za ústavné zastropovanie dôchodkového veku vlani hlasovala aj strana Sme rodina.

Rezort práce sa bráni tým, že nová právna úprava má garantovať jasný rámec pravidiel v starobnom dôchodkovom systéme. Cieľom je podľa ministerstva stabilizovanie dôchodkového systému tak, aby ľudia mali istotu, že v budúcnosti dôchodok naozaj mať budú a bude spravodlivý. „Aby sa nestalo, že jeden rok si budú ľudia platiť odvody šesť percent a druhý rok deväť percent, alebo sa niekomu zvýši dôchodok o 20 percent a inému iba o päť percent,“ tvrdí ministerstvo práce.

Odborári vidia problém aj v tom, že v návrhu dôchodkovej reformy nie je stále mnoho vecí jasných. „V návrhu rezortu práce je síce povedané, že stačí 40 rokov práce, ale nevieme, od akého veku sa to bude počítať,“ povedal Machyna. Podľa stanoviska ministerstva práce bude dávať návrh ústavného zákona ľuďom istotu, že môžu ísť do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Tí, ktorí toľko neodpracujú, budú mať nárok na dôchodok po odpracovaní minimálne 15 rokov a pre nich bude platiť dôchodkový vek podľa strednej dĺžky života.

Tlačová beseda odborového zväzu KOVO

Téma besedy bol návrh zmeny ústavného zákona z dielne ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajniaka. Na snímkach sú členovia Predsedníctva Rady OZ KOVO a predstavitelia KOZ SR Marián Magdoško a Monika Uhlerová.

Fotogaléria
Odborári nesúhlasia so zmenami v dôchodkovom...
Odborári nesúhlasia so zmenami v dôchodkovom...
+6Odborári nesúhlasia so zmenami v dôchodkovom...

Machyna dodal, že sa rezort práce nevie poriadne vysporiadať aj s druhým pilierom. Podľa neho nie je dobré, aby bol vstup automatický. Systém sporenia na dôchodok je podľa neho výhodný len pre správcovské spoločnosti. Podľa analýzy Národnej banky Slovenska (NBS) sa totiž 2. pilieru príliš nedarilo. Najväčšiu ranu mu však spôsobila bývalá vláda Roberta Fica (Smer), keď pred siedmimi rokmi presunula 85 percent sporiteľov do garantovaných fondov. Dodnes tak v garantovaných fondoch prichádza o lepšie zhodnotenie peňazí okolo 70 percent ľudí.

„Sporitelia v druhom pilieri kvôli nútenému presunu do garantovaných fondov stratili priemerne 1 500 eur úspor,“ tvrdí finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Minister práce chce tieto problémy vyriešiť zavedením automatického vstupu do druhého piliera pre ľudí, ktorým do dôchodku zostáva 30 a viac rokov. Nový sporiteľ z neho bude môcť vystúpiť do dvoch rokov od vstupu. Okrem toho sa zavedie vopred nastavená investičná stratégia. Nasporené peniaze sa budú vyplácať dlhodobo. Jednorazový výber úspor bude dovolený len výnimočne.

Neprijateľné zmeny podľa odborárov:

  1. Zrušenie ústavou garantovaného dôchodkového stropu na úrovni 64 rokov.
  2. Naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku dožitia.
  3. Zavedenie rodičovského príspevku – individuálne prispievanie podľa nich nie je správna cesta.
  4. Automatický vstup do 2. piliera a sporenie v rámci rizikových fondov.
  5. V návrhu ústavného zákona chýba paragraf 17, ktorý garantuje výnimku v zmenách dôchodkového systému pre vojakov a policajtov.
  6. Návrh reformy nereflektuje budúcnosť na trhu práce – digitalizácia, automatizácia či klimatické zmeny.
  7. Nejasnosti v návrhu – napríklad poberateľ dôchodkovej dávky ju môže poberať aj v nefinančnom vyjadrení.
Video

Rýchla reforma bez diskusie?

To je svetová rarita, že sa o zásadnej dôchodkovej reforme rozhoduje tak rýchlo a počas núdzového stavu, povedal na tlačovej konferencii prezident Konfederácie odborových zväzov a združení (KOZ) SR Marián Magdoško. „V každej normálnej a demokratickej krajine sa o takejto téme diskutuje minimálne jeden rok,“ myslí si Magdoško. Reagoval aj na správu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), podľa ktorej zmeny dôchodkového systému za posledné dva roky výrazne zhoršili jeho udržateľnosť.

Podľa analýzy ide najmä o zastropovanie dôchodkového veku. „Rada víta snahu ústavným spôsobom ukotviť základné princípy dôchodkového systému aj s ohľadom na jeho udržateľnosť,“ píše sa v hodnotení. Podľa slov Magdoška však ekonomickí analytici zavádzajú verejnosť o tom, že dôchodkový systém musí byť vyrovnaný. „Nepoznám žiadnu krajinu v EÚ, kde by štát nedotoval dôchodkový systém,“ povedal. Rada odporúča prijať takú reformu, ktorá dlhodobú udržateľnosť systému priblíži k stavu z roku 2018.

Prezident KOZ tiež rezortu práce vyčíta, že v návrhu ústavného zákona, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, chýba článok 17. Ten má garantovať výnimku v zmenách dôchodkového systému pre vojakov a policajtov. Pre nich platí samostatný systém, ktorý zastrešuje ministerstvo vnútra. Krajniak už na sociálnej sieti avizoval, že ide o technickú chybu. V dôvodovej správe sa však spomínaný paragraf nachádza. „Ospravedlňujem sa vojakom a policajtom za technickú chybu,“ napísal minister.

Magdoško tvrdí, že o žiadnu chybu nešlo a rezort práce to urobil naschvál. Podľa jeho slov hrozí, že po schválení ústavného zákona sa bude môcť meniť policajný či vojenský dôchodkový systém akýmkoľvek zákonom. Budeme žiadať záruku, že sa do dôchodkov silových zložiek nebude zasahovať, povedal prezident KOZ. „Minister práce si neuvedomil, čo spôsobil. Nastal totálny chaos v policajných radoch. Hrozí, že zo zboru odíde 5000 až 7000 policajtov do civilu,“ tvrdí Magdoško. Odkiaľ tieto informácie má však nespresnil.

Zmeny na trhu práce

Táto reforma je spiatočnícka, vyhlásila viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová. „Máme tu rôzne práce, ktoré nie sú rámcovo definované a legislatívne ukotvené,“ povedala Uhlerová. S tými podľa nej ústavný zákon vôbec nepočíta. „Systém to posunie ešte viac do minulosti a vôbec sa nepripravuje na výzvy budúcnosti,“ povedala viceprezidentka. Na mysli má automatizáciu, digitalizáciu i klimatické zmeny.

Krajniakov návrh podľa nej totiž neprihliada na to, že na trhu práce sa už dejú zmeny. „Súčasná generácia ľudí nastupujúca na trh práce nebude pracovať 40 rokov, osem hodín denne, budú pracovať oveľa kratšie,“ povedala. Navrhnutá reforma to nijako nezohľadňuje, dodáva. Dodala, že v návrhu aj množstvo nejasností. Ide napríklad o vyjadrenie, že poberateľ dôchodkovej dávky ju môže poberať aj v nefinančnom vyjadrení.

„Ako si predkladateľ predstavuje nefinančné vyjadrenie? Poberateľ bude mať zadarmo energie alebo niečo podobné?,“ pýta sa viceprezidentka. Dodala, že minister opäť porušuje dohovory Medzinárodnej organizácie práce (MOP). „Benefit dôchodkového zabezpečenia musí byť pravidelný príjem, ktorý garantuje poberateľovi dôstojné zabezpečenie v starobe,“ tvrdí viceprezidentka. V rámci týchto nejasností budú odborári žiadať od rezortu práce vysvetlenie.

Odborári nesúhlasia ani s rodičovským bonusom. Systém je postavený na medzigeneračnej solidarite. „Toto je solidarita postavená na hlavu,“ upozorňuje Uhlerová. Po novom by totiž na dôchodky mali svojim rodičom prispievať i pracujúce deti. Podľa jej slov by sa mal posilňovať princíp medzigeneračnej solidarity, kedy pracujúci prispievajú na penzie. Tento návrh mohol byť oveľa kvalitnejší a reflektovať všetky problémy, keby bol prediskutovaný, dodala. Rezort práce však tvrdí, že návrh ústavných zmien pripravila Pracovná komisia.

Cieľom zmeny má byť reforma dôchodkového systému, ktorý bude dlhodobo udržateľný. Podľa ministra práce je súčasné nastavenie dôchodkového systému nestabilné. Chystaná zmena je podľa neho postavená na „istote, stabilite, solidarite, udržateľnosti, informovanosti a spravodlivosti“. Krajniak tvrdí, že zastabilizuje systém na najbližších 20 rokov. Návrh je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, kde sa k nemu môže vyjadriť odborná aj laická verejnosť.

Po vyhodnotení pripomienok ho chce rezort práce predložť na rokovanie tripartity. Tá je však už niekoľko mesiacov v podstate paralyzovaná a nerokovala ani o iných zásadných legislatívnych zmenách. Krajniakov rezort tak zrejme materiál predloží na rokovanie vlády bez toho, aby prešiel tripartitou, ktorá môže zasadnúť len po predchádzajúcom zasadnutí jej predsedníctva a schválení programu.

{* sablona=„info­box_v_clanku“ *}

Najzásadnejšie zmeny podľa Krajniaka:

  1. Individuálny dôchodkový strop po 40 rokoch práce.
  2. Dôchodkový vek podľa strednej dĺžky života pre ľudí, ktorí 40 rokov neodpracujú.
  3. Automatický vstup do 2. piliera pre ľudí, ktorým do dôchodku zostáva 30 a viac rokov.
  4. Do druhého piliera pôjde minimálne 1/4 z odvodov.
  5. Doživotné vyplácanie dôchodku. Jednorazové vyplatenie bude možné len v životnej núdzi alebo pri nízkej nasporenej sume.
  6. Dôchodky sa budú valorizovať podľa dôchodcovskej inflácie.
  7. Právo na mimoriadne zvýšenie dôchodkov v čase, kedy sa slovenskej ekonomike darí.
  8. Ústavne garantované solidárne nastavenie štátneho dôchodkového systému.
  9. Zavedenie rodičovského bonusu. Deti môžu 1/5 z odvodov prispievať rodičom na dôchodok.
  10. Materská a rodičovská dovolenka už nebude mať negatívny vplyv na výšku dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #odborári #KOZ #Milan Krajniak