Mobilní operátori zaplatili za frekvencie pre 5G siete vyše 100 miliónov eur

Skončila elektronická aukcia na prideľovanie frekvencií z frekvenčného pásma 700 MHz a zostatku frekvencií z frekvenčných pásiem 900 MHz a 1800 MHz. Pridelené v nej boli všetky frekvenčné bloky.

23.11.2020 18:05
5G Foto:
V elektronickej aukcii operátori zaplatili za frekvenčné bloky vyše 100 miliónov eur.
debata (4)

Mobilní operátori si vysúťažili frekvencie pre 5G (mobilná sieť piatej generácie). Informoval o tom hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Roman Vavro. Priblížil, že úrad v pondelok ukončil elektronickú aukciu na prideľovanie frekvencií z frekvenčného pásma 700 MHz a zostatku frekvencií z frekvenčných pásiem 900 MHz a 1800 MHz. Štát za frekvencie získal viac ako 100 miliónov eur.

Vo výberovom konaní boli pridelené všetky ponúkané frekvenčné bloky. „Výsledky výberového konania a prejavený záujem o dražené frekvencie potvrdzujú, že podmienky, ako aj samotný proces výberového konania boli nastavené správne. Tento fakt potvrdzuje aj skutočnosť, že v priebehu výberového konania, t.j. kvalifikačnej, aukčnej a priraďovacej fázy elektronickej aukcie sa nevyskytli žiadne problémy a celý proces prebehol úspešne. Suma, ktorú získal štát za ponúkané frekvencie, takto naplnila naše očakávania,“ skonštatoval predseda úradu Ivan Marták.

Predané frekvencie z pohľadu úradu zohrajú dôležitú úlohu pri budúcom budovaní nových 5G sietí, ako aj ďalšom technologickom rozvoji a inovácii mobilných komunikácií v SR. Celková suma, ktorú štát získal za ponúkané frekvencie, predstavuje 100 229 000 eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #5G sieť #budovanie 5G sietí