Stále v mínuse? Experti odpovedajú, či sa oplatí povolené prečerpanie na účte

Na účte by mala svietiť nula, no v skutočnosti je tam už mínus? Povolené prečerpanie alebo takzvaný kontokorent dnes už bežne ponúkajú takmer všetky banky. Denník Pravda sa preto štyroch odborníkov spýtal, či sa oplatí používať povolené prečerpanie a ako s ním pracovať, aby klient banke neplatil žiadne úroky.

24.11.2020 06:40
manželia, peniaze, kalkulačka, účet, dlhy Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda:

Najdostupnejšie úvery sú zvyčajne najdrahšie, a to platí práve pri povolenom prečerpaní. Banka vidí naše pohyby na bežnom účte, hlavne pravidelný príjem, a preto nám vie poskytnúť limit na povolené prečerpanie. Siahnuť na cudzie peniaze bez dodatočného schvaľovania je lákavé, no úroková sadzba sa pohybuje pri povolenom prečerpaní bežne nad 15 percent, čo je násobne viac ako v prípade spotrebného úveru.

Video
Eva Šablová (FinGo.sk) o správnom používaní kontokorentu - povoleného prečerpania na účte - odvysielané 18.11.

Eva Šablová, riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk:

Jeho poskytnutie na osobných účtoch banky obvykle nespoplatňujú, čiže pokiaľ ho nevyužívate, nič zaň neplatíte. Ak ho však už čerpáte, automaticky vám banka účtuje debetný úrok, a to vždy zo sumy, ktorú ste prečerpali, a za počet dní, ktoré ste boli v mínuse. Na rozdiel od kreditnej karty, ktorá má aj bezúročné obdobie, teda povolené prečerpanie nikdy nebudete používať zadarmo. Buď ho máte a nevyužívate – vtedy je bezplatné, ale v momente, ako siahnete na peniaze z debetu, už sa vám požičaná suma úročí.

Aktuálne sa debety na účtoch poskytujú s úrokovou sadzbou okolo 19 percent. Debet na účte môže slúžiť ako finančná rezerva. Ak ju nemusíte nevyhnutne využiť, pokojne vám môže 200, 300 či 1 000 eur na účte slúžiť ako krajné riešenie v prípade poklesu príjmu. Podstatné však je nemíňať limit na zbytočné veci. Nastavenie povoleného prečerpania na účte odporúčame ako finančnú rezervu, najmä ak platíte úvery z účtu. Vďaka debetu sa prípadné meškanie výplaty nemusí skončiť omeškaním splátky úveru a negatívnym zápisom v úverovom registri.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Povolené prečerpanie je ešte nákladnejší úver ako kreditná karta a v žiadnom prípade by sa nemal používať na dlhšie splácanie ako v trvaní pár dní. Peniaze z povoleného prečerpania sa úročia od prvého dňa a úroková sadzba sa pohybuje veľmi vysoko, často aj vyše 20 percent. Ak skutočne miniete všetko na účte a dostanete sa do mínusu, treba na účet previesť čím skôr dosť peňazí, aby ste sa dostali aspoň na nulu.

Banka automaticky z prichádzajúcej platby strháva dlžnú sumu, preto sa nemôže stať, že úver bude bežať ďalej, aj keď budete mať na účte dostatok vlastných financií. Ak platíte v obchodoch debetnou kartou k účtu, je kľúčové každý deň si skontrolovať zostatok na účte. Poznám totiž mnoho prípadov ľudí, ktorí sa omylom a na dlhšiu dobu dostali do mínusu a nevedeli o tom, čo museli následne riešiť vysokými splátkami.

Maroš Ovčarik, finančný analytik Partners Investments:

Pri povolenom prečerpaní nie je možné vyhnúť sa úrokom, pokiaľ povolené prečerpanie človek využije. Za každý deň pôžičky si banka vyúčtuje úroky. Rovnako platí, že neodporúčam využívať tento produkt, prípadne len výnimočne. Úrokové sadzby patria spolu s kreditnými kartami k tým najvyšším.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #kontokorent #prečerpanie #povolené prečerpanie #odborníci #mínus