Bezplatný alebo najdrahší úver? Experti radia, ako mať kreditnú kartu zadarmo

Záchrana pred výplatou, pomôcka pri nákupoch či rezerva v časoch krízy? Kreditná karta môže byť v každom prípade drahý špás. Denník Pravda sa preto štyroch odborníkov spýtal, ako s ňou pracovať tak, aby človek nemusel platiť banke žiadne úroky a aby bola pre neho v podstate zadarmo.

27.11.2020 07:00
Visa / Kreditná karta / Bankomatová karta /... Foto: ,
debata (2)

Maroš Ovčarik, finančný analytik Partners Investments:

Kreditná karta je najdrahší úverový produkt v bankách. Úrokové sadzby sa pri nich pohybujú aj nad hranicou dvadsiatich percent. Preto by som tento produkt nevyužíval vôbec a keď už, tak len ako rezervu na mimoriadne výdavky. Požičané peniaze je však potrebné banke vrátiť zvyčajne do 45 dní. Takto sa dá vyhnúť týmto vysokým úrokom.

Video
Čo všetko sa s kreditnou kartou dá a aký je optimálny model fungovania s ňou, radí v relácii Ide o peniaze Katarína Kostková, produktová riaditeľka FinGO.sk - odvysielané 19.2.2020.

Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda:

Pri kreditnej karte je dôležité sledovať parameter bezúročné obdobie. Je to obdobie, počas ktorého banka požičanú sumu neúročí. Dokonca pri platbe kreditnou kartou môžu klienti v závislosti od typu kreditnej karty získať rôzne benefity, napríklad v podobe cash back – vrátenia časti peňazí za nákupy platené kreditnou kartou. Avšak po uplynutí bezúročného obdobia sú úroky veľmi vysoké a kreditné karty tak patria medzi najdrahšie úverové produkty s úrokovou sadzbou často aj vo výške okolo 20 percent. Postrážiť si treba aj poplatky spojené s vedením kreditnej karty, ale aj poplatky spojené s dodatkovou kartou. Rovnako v prípade kreditnej karty treba strážiť aj výbery z bankomatu a poplatky s tým spojené.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Kreditnú kartu treba brať ako praktickú pomôcku pri cestovaní a nákupoch s tým, že každý mesiac splatíte celú požičanú sumu. Úver z kreditnej karty patrí medzi najdrahšie a každý by mal urobiť všetko pre to, aby nemusel splácať požičané peniaze s týmto vysokým úrokom. Rozhodne varujem pred používaním kreditnej karty na splácanie iných dlhov, to je častokrát priama cesta k exekúcii, strate strechy nad hlavou a osobnému bankrotu. Ak stihnete vždy splatiť mesačnú splátku v plnej výške v rámci bezúročného obdobia, ktoré je zvyčajne do 25. dňa v nasledujúcom mesiaci, kreditku používate bezplatne. V niektorých bankách nebudete pri aktívnom používaní platiť ani základný poplatok.

Eva Šablová, riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk:

Ročný úrok na kreditkách sa pohybuje od 10,9 percenta až do 30 percent ročne v závislosti od banky a typu karty. Jedinou možnosťou, ako neplatiť úrok, je minúť toľko, aby ste boli schopní nasledujúci mesiac zaplatiť celú minutú sumu najneskôr do dátumu splatnosti, ktorú máte vo výpise z vašej kreditnej karty. Čiže využívať len bezúročné obdobie v rámci každého mesačného cyklu, ktorý môže byť od 45 až do 55 dní. Ak kartou zaplatíte napríklad nákup na internete v sume 500 eur hneď prvý deň mesačného cyklu a banke vrátite celú čerpanú sumu v deň splatnosti podľa výpisu z kartového účtu, využili ste bezúročné obdobie 30 plus 15 dní.

Ak však zaplatíte kreditkou posledný deň cyklu a chcete využiť bezúročnú pôžičku, musíte sumu vrátiť rovnako do dňa splatnosti príslušného výpisu. Na tejto platbe ste tak mali bezúročné obdobie len 1 plus 15 dní. Neplatí teda 45-dňové bezúročné obdobie na každú platbu, ale len v rámci jedného mesačného cyklu, ktorý je vždy ohraničený dátumom splatnosti vo výpise. Ak by ste z minutých 500 eur zaplatili len povinnú minimálnu platbu päť percent, teda 25 eur, neuhradenú sumu 475 eur vám bude banka úročiť a z nej nasledujúci mesiac zaplatíte úrok.

Ideálne je mať na bežnom účte nastavené inkaso, ktorým sa v deň splatnosti mesačného cyklu karty automaticky stiahne z vášho účtu celková dlžná suma. Ale väčšina bánk má takéto inkaso na sto percent dlžnej sumy kreditky spoplatnené, preto je dobré mať nastavené bezplatné inkaso minimálnej splátky dlžnej sumy. Okrem úrokov sú s kreditkami spojené aj poplatky a priemerne za kreditku zaplatíte okolo 2,50 eura mesačne. Ak sa im chcete vyhnúť, obvykle musíte splniť stanovený limit mesačných platieb kartou, ktorý sa pohybuje od 250 eur až do 500 eur, pri exkluzívnejších zlatých a iných VIP kreditkách to môže byť oveľa viac.

Vyhýbať sa treba aj hotovostným výberom z bankomatov alebo v pobočkách, ktoré sú spoplatnené. Cieľom banky je, aby ste kartu čo najviac používali a platili úroky či poplatky. Ak však nebudete disciplinovaní, skôr či neskôr vám hrozí, že za takto požičané peniaze nejaký úrok či poplatok zaplatíte. Preto je ideálne o kreditnú kartu vôbec nežiadať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #banka #kreditná karta #experti #platby kartou