Dobrovoľníkom zobrali rodičovské príspevky. Krajniakov rezort to chce napraviť

Rodičia, ktorí sa zúčastnili na celoplošnom testovaní ako takzvaní nezdravotnícki dobrovoľníci, mohli zostať nemilo zaskočení. Úrady práce týmto ľuďom pôvodne zobrali pandemické rodičovské príspevky. Mnohým z nich totiž samospráva vyplatila aj nejakú odmenu z práce na dohodu. Keď sa na štát začali obracať nespokojní rodičia, ministerstvo práce spravilo výnimku.

20.11.2020 15:18 , aktualizované: 24.11.2020 16:29
koronavírus, testovanie, Myjava Foto: ,
Zdravotnícki pracovníci počas plošného testovania v miestnom Gymnáziu v Myjave 1. novembra 2020
debata (61)

„Aby rodičia o štátnu sociálnu dávku v tomto núdzovom stave neprišli, odmena za aktivity počas plošného testovania nebude považovaná za príjem na účely poskytovania takzvaného pandemického rodičovského príspevku,“ povedala hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková. Pôvodne totiž išlo o príjem, čo podľa podmienok znamená stratu nároku na predĺženie poberania príspevku.

Štát pôvodne týmto rodičom prestal vyplácať príspevok bez toho, aby na neho mali opäť nárok. Denník Pravda sa preto zaujímal, ako to bude s rodičmi, ktorým už príspevok úrady práce zobrali. „Tým, ktorým príspevok nebol vyplatený, bude vyplatený spätne,“ ubezpečila Kirňaková. Bez tejto výnimky by o pandemický rodičovský príspevok už nemohli požiadať ani v mesiaci, kedy nemajú príjem.

Momentálne poberá pandemický rodičovský príspevok 7 178 osôb. Podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR nie je známe, koľkí z nich o príspevok prišli po celoplošnom testovaní. „Predpokladáme že v rámci celého Slovenska ich nie je viac ako 50,“ tvrdí Magdaléna Chaľová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR.

V čom bol problém?

Podľa informácií denníka Pravda ÚPSVaR pôvodne informovalo pracovníkov úradov práce, že aj odmena z dohody z pomoci pri celoplošnom testovaní bude príjem, a teda nárok na rodičovský príspevok jednoducho zaniká. „Usmernenie v súvislosti so započítaním odplaty z plošného testovania bolo v súlade s platnými právnymi predpismi,“ konštatuje hovorkyňa rezortu práce. Ľudia by sa museli buď vrátiť do práce, alebo žiadať o inú formu pomoci od štátu.

Ešte pred udelením výnimky od rezortu práce to denníku Pravda potvrdila aj hovorkyňa ÚPSVaR Mária Hrehová. Týkalo sa to hlavne príjmu z dohody o vykonaní práce alebo dohody o pracovnej činnosti. Minister práce Milan Krajniak však ešte minulý týždeň na tlačovej konferencii povedal, že úrady práce mohli v týchto situáciách reagovať „neuvážene“. „Vieme o týchto prípadoch. Odporúčam im, nech sa odvolajú a budeme to riešiť,“ povedal vtedy šéf rezortu práce.

Rodičov ubezpečil, že žiadny rodič kvôli práci dobrovoľníka nepríde o peniaze. „V krízovom prípade im to zaplatíme cez SOS dotáciu,“ dodal Krajniak. Ústredie práce ešte predtým tvrdilo, že rodič nestratí nárok na príspevok, len ak uzatvoril takzvanú zmluvu o dobrovoľníckej činnosti. Podľa takej zmluvy však dobrovoľníci nemajú nárok na nejakú odmenu či výplatu. Keďže odmena nebola sľúbená, nie je známe, kde a koľko v niektorých obciach a mestách zarobili.

Rodičia, ktorí si takto chceli privyrobiť a predtým nepracovali, sa tak bez výnimky mohli pripraviť o 270 eur mesačne. Tí, ktorí predtým poberali aj materské dávky, prišli o 370 eur mesačne. Po zásahu ministerstva práce sa im dávka spätne vyplatí a budú ju aj naďalej dostávať až do konca mimoriadnej situácie, ktorá môže trvať minimálne ešte niekoľko mesiacov. Pre ostatných rodičov aj s malým príjmom sa však nič nemení.

Aj euro je príjem

Tento postup sa nepozdáva ani majiteľke jednoosobovej eseročky Slávke, ktorá oslovila redakciu denníka Pravda. Svoje celé meno si neželala zverejňovať, ale redakcia ho má k dispozícii. Kritizovala aj postup úradov práce, ktorí dobrovoľníkom zobrali príspevky. „Najprv burcovali ľudí na pomoc s testovaním a potom tí rodičia dostali studenú sprchu. Zrušia im pandemické rodičovské príspevky,“ hnevá sa majiteľka.

Jej rodičovská dovolenka skončila na konci augusta, no do práce nenastúpila. Keďže je konateľkou vo svojej vlastnej eseročke, musela po skončení rodičovskej začať platiť odvody. Vyplatila si teda jednorazovú odmenu v symbolickej výške 40 eur. Zároveň požiadala o pandemické predĺženie rodičovskej dovolenky.

„Reálne som príjem nemala. Konateľská jednorazová odmena v podstate nie je príjem. Čakala som, že rezort práce bude na to prihliadať,“ hovorí a priznáva, že nebola zo strany štátu dobre informovaná. Podľa zákona však na pandemické predĺženie rodičovského príspevku musí rodič spĺňať niekoľko podmienok. Preto aj ju čakalo prekvapenie.

Nárok vzniká rodičom, ktorým sa skončilo alebo ešte len skončí poberanie rodičovského príspevku počas mimoriadnej situácie. Zároveň však nemôžu mať príjem zo závislej činnosti, náhradu mzdy, príjem z podnikania ani peniaze zo živnosti. A teda aj príjem z jednorazovej odmeny pre konateľa eseročky je v podstate príjem z podnikania.

Keďže majiteľka eseročky začiatkom septembra zaplatila odvody z odmeny, o niekoľko dní neskôr dostala oznámenie o strate nároku na rodičovský príspevok. Jednorazová odmena ju tak pripravila o 370 eur mesačne až do skončenia pandémie. V Prvej pomoci plus sa však našla aj kompenzácia, o ktorú bude žiadať namiesto toho.

Matka: Je to nespravodlivé

Majiteľka eseročky o celej záležitosti s príspevkom tvrdí, že ide o veľkú nespravodlivosť. „Ten systém vôbec neberie do úvahy rôzne individuálne prípady. Napríklad, keď si niekto len popri rodičovskej dovolenke chce zarobiť pár eur,“ tvrdí. Ako dodala, podľa nej to prispeje k čiernej práci, keďže rodičia nebudú štátu priznávať nízke príjmy z dohôd.

Okrem príjmu z práce či podnikania nárok nemajú ani poberatelia dávok sociálneho poistenia, dôchodku starobného dôchodkového sporenia, dôchodku doplnkového dôchodkového sporenia, dávky sociálneho zabezpečenia, príspevku na opatrovanie na svoje dieťa alebo tí, ktorí poberajú rodičovský príspevok na mladšie dieťa.

Háčik je aj v tom, že na pandemickú rodičovskú dovolenku sa nedá len tak vrátiť ani v mesiaci, keď už rodič nebude mať žiadny príjem. Hrehová tvrdí, že ak niekto mal napríklad v októbri príjem z podnikania a v nasledujúcom mesiaci november už príjem nemá, nárok jednoducho nevzniká. Podľa nej nejde o analogickú nadväznosť a pri prerušení preto rodič nárok už jednoducho nemá.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #rodičovský príspevok #Milan Krajniak #úrady práce #celoplošné testovanie