Kritické choroby či úrazy. Odborníci radia, aké poistenie by mali mať deti

Vážnejšie choroby a úrazy sa často týkajú aj detí. Podľa odborníkov by si preto rodičia mali poistiť riziko nákladnej liečby aj počas obdobia dospievania. Denník Pravda sa preto štyroch odborníkov spýtal, aké poistenie uzatvoriť dieťaťu, aby ho dostatočne chránilo a zároveň pokrylo prípadné náklady rodičov.

29.11.2020 06:00
dom, zmluva, prenájom, podpis Foto:
Ilustračné foto.
debata

Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda:

Pri poistení sa najviac chýb robí ani nie tak pri výbere produktu, ale skôr pri jeho samotnom nastavení. Je to zároveň jeden z najzložitejších produktov na finančnom trhu s množstvom špecifík, výluk a podobne. Pri nastavovaní sa musí brať ohľad na situáciu v celej rodine a hlavne správne určiť riziká, ktoré môžu v rodine hroziť a popozerať sa aj na štatistiky. Určite by som sa ale vyhol rôznym poistným produktom s investičnou alebo sporiacou zložkou. Poistný produkt má predovšetkým kvalitne chrániť zvolené riziká.

Video
Ide o peniaze s Miroslavou Holičovou, riaditeľkou pre životné poistenie FinGO.sk o výplatách z poistiek v súvislosti s COVID-19 - odvysielané 6. apríla.

Miroslava Holičová, riaditeľka pre životné poistenie vo FinGO.sk:

Rodičia by už pri narodení dieťaťa mali myslieť na jeho zabezpečenie formou poistenia a to z dôvodu, ktorý si máloktorý rodič uvedomuje. Ide o to, že diagnostikovanie choroby alebo vážny úraz dieťaťa môžu výrazne ovplyvniť finančnú situáciu v rodine. Ľahšia chrípka alebo angína rodinným rozpočtom tak neotrasie, ale bohužiaľ, vážne ochorenia ako rakovina, cukrovka a podobne postihujú takisto aj deti a ich liečba si vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Poistenie vám pomôže v prípade, ak sa dieťa nečakane zraní, diagnostikujú mu závažnú chorobu alebo ho bude čakať napríklad operačný zákrok. Rodičia sa vedia poistiť aj pre prípady, ak s dieťaťom budú musieť byť dlhodobo doma a chcú si pripoistiť OČR-ku.

Ak rodič vyberá poistenie pre dieťa, môže sa rozhodnúť, či chce uzatvoriť investičné poistenie – teda rizikové poistenie spojené so sporením, alebo len rizikové poistenie, ktoré bude slúžiť pre prípad nečakaných udalostí, akými sú choroba alebo úraz. V súčasnosti je vhodnejšia druhá možnosť – a to nielen pre deti, ale aj pre dospelých je výhodnejšie zvlášť si uzavrieť rizikové životné poistenie a zvlášť si sporiť, respektíve investovať. Na trhu totiž existujú aj oveľa zaujímavejšie investičné produkty (napr. ETF), v ktorých si klienti môžu zvoliť fondy a zároveň ich môžu počas trvania sporenia aj meniť, variovať výšku vkladov a podobne.

Maroš Ovčarik, finančný analytik Partners Investments:

Dôležitejšie je podľa môjho názoru, aby bol poistený rodič. Na výber má napríklad rizikové poistenie, ktoré by ho malo chrániť primárne pre prípad invalidity, kritických chorôb, prípadne smrti. Alebo dobre nastavené investičné životné poistenie.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Rodičia deťom najviac pomôžu, keď ich súčasne chránia kvalitným životným poistením a zároveň im sporia či investujú. Prvá časť tejto rovnice je rovnako dôležitá ako druhá, keďže aj deti môžu napríklad vážne ochorieť a na finančné zvládnutie situácie rodičom nebudú bežné úspory stačiť. Pre deti je kľúčová poistná ochrana pre prípad kritickej choroby a trvalých následkov úrazu. Tieto riziká by nemali chýbať v žiadnom detskom životnom poistení.

V tomto základnom nastavení sa poistenie detí nelíši od poistenia rodičov, ktorí by sa navyše mali chrániť pred následkami invalidity aj byť poistení pre prípad úmrtia. Dôležité je nastaviť na detskej životnej poistke dostatočnú poistnú sumu, ktorá by umožnila jednému z rodičov zostať s dieťaťom doma a nahradila tak jeho stratený príjem na dlhšie obdobie. Táto suma je individuálna podľa príjmov a výdavkov konkrétnej rodiny, nemala by však v prípade kritických chorôb klesnúť pod 20-tisíc eur a u trvalých následkov pod 100-tisíc eur (po započítaní progresie).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #poistenie #choroby #úrazy #detské poistenie