Zabudnite na vkladné knižky. Experti radia, ako sporiť deťom už od narodenia

Vedeli ste, že vkladné knižky už nemá v ponuke ani jediná banka? Formu sporenia z čias socializmu vytlačili modernejšie a efektívnejšie formy sporenia. Denník Pravda sa preto štyroch odborníkov spýtal, ako a kde založiť novorodencovi sporenie, aby mal v dospelosti dosť peňazí na štart do života. Napríklad 20 percent z ceny bytu k hypotéke alebo na financovanie vysokej školy.

21.11.2020 06:00
peniaze, bankovky, mince, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda:

Od narodenia dieťaťa po vstup do dospelosti ostáva rodičom dosť dlhý časový horizont. Preto by som dnes zvolil portfólio ETF fondov s väčším podielom akciových indexov. Najdôležitejšie je ale vôbec spraviť to rozhodnutie už dnes. Lebo veľa klientov to plánuje a vie, že by to bol krok správnym smerom, ale ten samotný úkon odkladajú. Tým sa pripravujú o zaujímavé zhodnotenie. A dôležité je aj dodržať pravidelnosť investície.

František Burda, investičný analytik FinGO.sk:

Tak, ako každé ráno deti vybavíme aktovkou, desiatou, kľúčmi a mobilom do školy, mali by sme myslieť aj na ich budúcnosť, aby sme im neskôr uľahčili osamostatnenie. V tejto dobe sú ceny školného a internátov v porovnaní s 20 percentami z ceny jednoizbového bytu približne na rovnakej úrovni. Aj tu platí staré známe pravidlo, že je vhodné vybrať rizikovejšie sporenie s dlhodobým horizontom. Môžeme uviesť jednoduchý príklad. Ceny jednoizbových bytov v Bratislave sa pohybujú na úrovni okolo 110-tisíc eur a banka na dofinancovanie hypotéky v tejto dobe potrebuje približne 20 percent.

Keď chcem, aby sa moje dieťa osamostatnilo, tak potrebujem mať preň sporenie s cieľovou sumou aspoň 22-tisíc eur. Ak tieto peniaze chcem dieťaťu vybrať v 20. roku života, tak potrebujem mesačne odkladať minimálne 60 eur. Priemerné zhodnotenie akcií je na úrovni päť až šesť percent ročne, s podobným zhodnotením môžeme počítať aj pri zlate. Keďže je dôležité investície diverzifikovať, sumu sporenia je vhodné rozdeliť, časť smerovať do ETF a časť do zlata. Takto rozložené portfólio mi môže po 20 rokoch priniesť zhodnotenie približne 24-tisíc eur.

Maroš Ovčarik, finančný analytik Partners Investments:

Nič lepšie ako produkty pravidelného investovania podľa môjho názoru trh neponúka. Ide o pravidelné investovanie peňazí do ETF fondov, prípadne do podielových fondov, pričom začať sa dá už od 20 eur mesačne.

Video
Ide o peniaze: S Petrom Gureckom o sporení nielen na vzdelanie dieťaťa - nahrávané v októbri 2019.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Zakladať deťom sporiace účty či bankové ponuky so zvýhodneným sporením nemá pri dnešných nízkych úrokových sadzbách žiadny zmysel. Aj bankové produkty s nápadne vysokými úrokmi sa totiž vzťahujú len na malú mesačnú sumu, prípadne zvýhodnené úročenie platí pre konkrétny vklad len počas obmedzenej doby, nehovoriac o poplatkoch za účet. Jedinou reálnou alternatívou je pravidelné investovanie do podielových fondov. Práve pri sporení od narodenia dieťaťa majú rodičia k dispozícii dostatočný časový horizont, aby mohli nechať svoje úspory pracovať a dokázali získať slušné zhodnotenie. Pri dobre nastavenej investičnej stratégii s vyváženým rizikom je realistické dosiahnuť dlhodobé zhodnotenie päť až sedem percent ročne.

Pri investičnom horizonte desať a viac rokov to znamená, že suma výnosov môže výrazne presiahnuť vlastné úspory. Z nášho prieskumu finančnej gramotnosti, ktorý na reprezentatívnej vzorke realizovala prieskumná agentúra 2Muse, vyplynulo, že až tri štvrtiny ľudí svojim deťom pravidelne sporia. Horšia správa však bola, že typická mesačná suma sporenia pre deti predstavovala len 25 eur. Aj keby rodič investoval dieťaťu od narodenia, pri tejto sume k momentu dospelosti nedokáže vytvoriť dostatočnú rezervu. Ak už sa človek rozhodne pre svoje dieťa pravidelne investovať, odporúčam zvážiť vyššiu sumu.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #sporenie #rodičia #dospelosť #sporenie pre deti