Čo sa v mladosti naučíš... Experti radia, ako a kedy hovoriť s deťmi o peniazoch

Ľudia na Slovensku si v otázke financií veria viac, ako ukazujú ich reálne znalosti. Výsledkom tohtoročného augustového prieskumu finančnej gramotnosti bolo skóre 62 zo 100 bodov. Podľa štatistiky ide o priemerný výsledok. Denník Pravda sa štyroch odborníkov spýtal, ako hovoriť o peniazoch s deťmi na prvom stupni základnej školy alebo odkedy je vhodné budovať ich finančnú gramotnosť?

05.12.2020 08:00
deti, žiaci, škola, školské pomôcky Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Maroš Ovčarik, finančný analytik Partners Investments:

Čím skôr, tým lepšie. Začal by som úplne klasickým prasiatkom, kde si môže dieťa odkladať drobné mince a z času na čas si za ne niečo kúpi. Nech vníma pozitívne efekty sporenia. Minimálne od pätnástich rokov je podľa mňa čas na založenie vlastného osobného účtu, ale pokojne aj skôr.

Zoltán Čikes, prevádzkový riaditeľ FinGO.sk:

Finančnú gramotnosť je ideálne začať budovať čo najskôr, obdobie 1. stupňa základnej školy je na to úplne ideálne. Najlepšia forma vzdelávania je praktická výučba. Preto je vhodné zhruba od 6 až 7 rokov začať dávať dieťaťu vreckové, aby si za to mohlo kúpiť veci, po ktorých túži. Jedna z najlepších vecí, ktorú môžete urobiť, je uplatňovať pravidlá bežného života v dospelosti. Napríklad pokiaľ si dieťa bude peniaze odkladať do prasiatka, tak by ste ho mohli za jeho zodpovednosť odmeniť ešte špeciálnou odmenou. Alebo si môžete od dieťaťa na isté obdobie požičať a vrátiť mu vyššiu sumu. Naopak, pokiaľ dieťa túži po niečom, na čo ešte nemá nasporených dostatok peňazí, môžete mu ich požičať s tým, že vo výsledku vám bude musieť vrátiť väčšiu sumu. Sú to najzákladnejšie úkony finančného trhu. Neskôr môžete pridať aj ďalšie princípy, ako je investícia alebo poistenie, keď vám dieťa môže dať istú sumu za to, že pokiaľ hračku stratí alebo rozbije, kúpite mu novú.

Na vás ako na poisťovni bude, aby ste si podľa jeho zodpovednosti a spoľahlivosti zvolili sumu, ktorú za to požadujete. Najväčšou slabinou v tomto procese však býva často rodič, ktorý sa nad svojím dieťaťom zľutuje a dá mu peniaze navyše vždy, keď si tie svoje dieťa minie. Týmto spôsobom vytvára jeden z najhorších návykov – dieťa si zvykne na to, že peniaze môže pokojne minúť a keď bude potrebovať, nájde sa niekto, kto mu ich poskytne. V dospelosti to môže znamenať, že finančné rozhodnutia budú viesť k nezmyselnému zadlžovaniu sa. Pomerne často sa stretávam s tým, že si mladí ľudia naberú množstvo úverov na auto alebo cestovanie, pričom sa týmto úplne zablokujú pre neskoršie otázky riešenia bývania. Nehovoriac o tom, že sa môžu dostať do problémov so splácaním, čo môže mať negatívne následky na veľmi dlhú dobu.

Video
Kedy začať dávať deťom vreckové? Ako ich učiť narábať s peniazmi? Zhovárame sa s Lenkou Buchlákovou - odvysielané september 2019.

Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda:

Čím skôr, tým lepšie. Na prvom stupni už dieťa môže chápať, že ak si bude peniažky odkladať a nebude chcieť každú drobnosť v obchode, môže si potom spoločne s rodičmi kúpiť niečo hodnotnejšie. Učí sa tak chápať hodnotu peňazí a silu sporenia. Drobné vreckové, vlastná pokladnička, ale aj zaujímavé debaty o peniazoch, zarábaní a hodnotách určite pomôžu.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Finančnú gramotnosť svojho dieťaťa buduje každý rodič od ranného veku tým, že ho učí chápať hodnotu vecí. Ak dieťa naučíte vážiť si hračky a ďalšie veci, môžete s ním začať hovoriť o prepojení medzi prácou a odmenou. To sa dá napríklad cez drobné odmeny za niektoré domáce aktivity. Deti by si nemali zvykať na to, že za akúkoľvek aktivitu dostanú nejakú protihodnotu. Pravidelná pomoc v domácnosti má byť samozrejmá a nehonorovaná a osobitná odmena má byť vyhradená len na špeciálne aktivity.

Súčasťou spoznávania hodnoty vecí a ceny peňazí je tradične vreckové. V nižšom veku deti potrebujú usmernenie, aby pochopili, čo je primeraná cena za niektorú vec a čo už nie. V tomto neexistuje paušálna rada, každé dieťa je inak šetrné alebo naopak rozhadzovačné a obe situácie treba kontrolovať a dieťaťu dávať spätnú väzbu. Vo vyššom veku je hlavným účelom vreckového priviesť deti k plánovaniu svojich výdavkov. To sú návyky, ktoré už majú priamy dosah na spôsob, akým bude dieťa v dospelosti zaobchádzať so svojimi financiami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #deti #vzdelanie #rodičia #finančná gramotnosť