Môže byť budúci dôchodok na úrovni dnešného príjmu? Odpovedajú experti

Demografia je neúprosná a budúcim penzistom hrozia nízke penzie. Zmeniť to chce aj minister práce Milan Krajniak, ktorý ide reformovať dôchodkový systém. Denník Pravda sa napriek tomu spýtal štyroch odborníkov, ako si nastaviť investovanie a sporenie na dôchodok tak, aby bola výška dôchodku rovnaká ako súčasný príjem budúceho penzistu. Alebo sa treba zmieriť s tým, že na dôchodku budeme mať menej peňazí?

28.11.2020 06:00
seniori, manželstvo, dôchodok Foto:
Mnohí budúci penzisti si kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri, alebo čakať až na január.
debata (15)

František Burda, investičný analytik FinGO.sk:

Áno, je to možné a myslím si, že nikto by v starobe nechcel mať nižší príjem, ale chcel by si aj na dôchodku udržať svoj životný štandard. Aj keď je veľmi zložité odhadnúť, aký drahý život bude v budúcnosti a aká bude cenová hladina. No môžeme vychádzať z doterajších štatistík a prognóz Európskej centrálnej banky, ktorá by rada infláciu videla na úrovni dve percentá. Všetko závisí od správnej voľby sporiaceho nástroja a schopnosti odložiť si časť peňazí bokom. Dôchodok je dlhodobý projekt, preto odporúčam odkladať peniaze bokom a sporenie diverzifikovať do ETF a do investičného zlata. Dôležitá je aj vytrvalosť a sporitelia sa musia obrniť aj voči rôznym externým vplyvom, ktoré by ich nútili prestať si sporiť alebo zrušiť sporenie.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Každý má svoj životný štandard na dôchodku vo svojich rukách, mnohí si to žiaľ neuvedomujú. Keď modelujem mladým ľuďom výnosovú krivku pravidelného investovania na 40 rokov, sú prekvapení, aký strmý je nárast úspor v poslednej dekáde investovania. Je to efekt zloženého úročenia posilneného tým, že dlhodobý investičný horizont umožňuje s vysokou mierou istoty profitovať z historického rastu finančných trhov. Ak mladý človek začne s pravidelným investovaním hneď pri prvom zamestnaní, má veľkú šancu udržať si životný štandard z aktívneho života aj na dôchodku. A to aj pri nízkej mesačnej sume investície, napríklad 50 eur.

Samozrejme, lepšie je mať nastavený minimálny vklad, ale v čase poklesov trhov dokupovať viac podielov a zvyšovať celkový výnos. V prípade starších ľudí, ktorým do dôchodku ostáva 10 či 20 rokov, je situácia výrazne iná. Musia totiž investovať pravidelne oveľa vyššie sumy, aby mali šancu naakumulovať dosť zdrojov. Zároveň rastie aj riziko, že investičný horizont nebude dostatočne dlhý. Netreba však zabúdať na to, že človek sa odchodom na dôchodok nemusí komplet z investovania stiahnuť. Na dôchodku je priemerný vek dožitia výrazne viac ako desať rokov, časť investícií tak môže nechať pracovať dlhšie a postupne prechádzať do konzervatívneho portfólia a predaja podielov.

Maroš Ovčarik, finančný analytik Partners Investments:

Takto by mala mať nastavený rodinný finančný plán každá domácnosť. Sporenie, prípadne investovanie na dôchodok by mala byť úplne normálna súčasť rodinného rozpočtu, pričom to najdôležitejšie je pravidelnosť. Teda z každej výplaty posielať takúto platbu trvalým príkazom preč z bežného účtu.

Martin Švidroň, analytik portálu Finančná hitparáda:

Tu platí jednoduché pravidlo. Čím skôr začneme investovať na dôchodok, tým jednoduchšie sa dostaneme k želanému výsledku. Pretože aktívum, ktoré často podceňujeme, je práve čas. Samozrejme, záleží, kto má aké nároky, koľko si môže dovoliť odkladať a investovať, ale v zásade dobrý investičný poradca dokáže nastaviť sporenie a investície tak, aby sme sa na dôchodku nemuseli spoliehať len na štát.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #sporenie #dôchodky #sporenie na dôchodok