Iniciatíva upozorňuje, že tak ako viacero ďalších odvetví, aj gastro sektor zažíva svoju najväčšiu krízu od vzniku Slovenskej republiky. V dôsledku prvej vlny pandémie na jar a nových obmedzení prijatých vládou v posledných týždňoch sú reštaurácie, kaviarne i pohostinstvá v kritickej finančnej situácii a bez perspektívy zlepšenia v dohľadnej dobe. V tomto období klesli tržby v gastro sektore až o 80 %. „Veľa prevádzkovateľov bolo z finančných dôvodov nútených zatvoriť a mnoho ďalších sa pripravuje takýto krok urobiť, čo znamená stratu živobytia pre tisíce ľudí, ktorých zamestnávajú. Prvé kroky uvoľňovania obmedzení síce už začali, ale sektor gastro služieb bol vynechaný,“ konštatujú zástupcovia dotknutých prevádzok. Bez okamžitej pomoci a jasného plánu podľa nich sektor jednoducho neprežije.
Za platformou #stálemámechuť stoja podnikatelia, ktorí bojujú za záchranu gastro sektora na Slovensku v rámci etablovaných záujmových združení alebo prostredníctvom nových iniciatív. Jej partnerom je napríklad Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska, Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, ale aj Slovenský zväz spracovateľov mäsa či Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska.