Koniec hodín pre dôchodcov? Debatu na krízovom štábe otvoril Krajniak

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) uviedol, že na poslednom ústrednom krízovom štábe on sám otvoril otázku, či je ešte potrebné ponechať vyhradené hodiny pre dôchodcov, keď majú umožnený vstup do niektorých typov obchodov iba oni. Uviedol to po štvrtkovom rokovaní vlády. Ako dodal, odhaduje, že sa k tejto otázke opäť vrátia zhruba o dva týždne a situáciu nanovo vyhodnotia. Nateraz sa však nič nemení.

19.11.2020 15:58
online predaj, kaufland, nákup Foto: ,
Ľudia vykupujú obchody. Nápor zažívajú aj reťazce, ktoré predávajú potraviny on-line.
debata (27)

„Keďže sú to predstavitelia jednej z najrizikovejších skupín, tak to chceme ešte nejakú dobu nechať vyčlenené pre nich,“ vysvetlil minister. Ako doplnil, dáta z eKasy ukázali, že obraty obchodov počas vyčlenených seniorských hodín sú síce nižšie ako v časoch, keď vyhradené hodiny zavedené neboli, „ale objem toho, čo ľudia nakupujú, je taký veľký, že je zjavné, že podstatná časť dôchodcov to využíva“.

„Viem, že dôchodcovia by preferovali, aby to bolo trochu skôr. Ale my sme práve chceli zabezpečiť čas od 9. do 11. hodiny preto, lebo vtedy sú ľudia a deti už v škole alebo v práci a tým pádom sú prostriedky mestskej hromadnej dopravy (MHD) voľnejšie, a preto je riziko prenosu ochorenia COVID-19 oveľa menšie,“ vysvetlil minister. Vyhradený čas pre seniorov nad 65 rokov od 9. do 11. hodiny počas dní v týždni (mimo víkendov) platí v obchodov s potravinami a drogériou od 15. októbra.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #otváracie hodiny #pandémia #hodiny pre seniorov