Posilňovne sú zavreté kvôli Sulíkovi, uňho si majú pýtať náhradu, odkázal im Matovič

Len šesť ľudí. Veľa – málo? Pre mnohé veľké fitnescentrá je to neúnosné, náklady totiž prevýšia prípadný zisk. Očakávajú tak od vlády pomoc, inak hrozí, že neprežijú.

19.11.2020 14:24
debata (69)

Kto má záchranu posilňovní riešiť? Premiér Igor Matovič (OĽaNO) fitnescentrá vo štvrtok po rokovaní vlády odkázal na ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). „Zatvorené fitnescentrá by sa mali obrátiť na ministra hospodárstva, aby ich odškodnil,“ povedal premiér. Práve šéf rezortu hospodárstva môže za to, že zostali zatvorené, dodal Matovič. Postavil sa totiž proti ním navrhnutému komunitnému testovaniu. „Fitnescentrá boli v tej skupine, s ktorými som sa stretol a ktoré sme chceli otvoriť od decembra, ale predtým by sme museli jedenkrát a to bol aj názor odborníkov, že by sme museli aspoň raz pretestovať celé Slovensko,“ povedal premiér.

Majitelia fitnescentier sú už zúfalí. „Naše prevádzky jednoznačne potrebujú nastaviť systém štátnej pomoci, aby sa za daných okolností dožili konca roka,“ hovorí Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska. Pre mnohé prevádzky je už teraz neskoro, dodáva.

Prepúšťania a straty

Fitnescentrá sa prvýkrát zavreli 16. marca. Do júna boli bez príjmu. V období od júla až do polovice septembra sa im tržby prepadli o 60 percent. Nepomohli ani zrušené súťaže a maratóny. Nádejne vyzeral september, no druhá vlna pandémie všetko zmietla. „Väčšina prevádzok prepustila 100 percent zamestnancov,“ hovorí Kiseľ. Išlo najmä o recepčných a upratovačky. O nič lepšie na tom nie sú ani tréneri, ktorí robia prevažne na živnosť.

Povolené otvorenie so šiestimi ľuďmi prevádzky nespasí. „Fitnescentrá sú nastavené na priechod 300 až 500 ľudí denne, nie na 25 až 30,“ hovorí Kiseľ. Klientov odrádzajú aj vyššie ceny a povinná rezervácia.

V zariadení, ktoré patrí Kiseľovi, je situácia zlá. Momentálne opatrenia mu zďaleka nestačia ani na pokrytie nákladov prevádzky. „Vyčerpaný po minuloročných investíciách nemáme finančnú vatu na krytie,“ hovorí. Financie zliepa od rodiny a priateľov.

Neúnosné!

Podmienky hygienikov sú neúnosné aj pre veľkých hráčov na trhu. „Vzhľadom na počet a rozlohu našich prevádzok sú momentálne nariadenia pre nás likvidačné,“ uviedla sieť fitnescentier Golem Club na sociálnej sieti. Preto sa rozhodli upustiť od krátkodobého uvoľnenia. A zostali naďalej zatvorení.

„Ak by sme otvorili za týchto podmienok, potešili by sme pár šťastlivcov, ktorí by sa k nám dostali, no bol by to krátkodobý pocit šťastia, ktorý by vystriedal vo veľmi krátkej dobe smútok z opätovného zatvorenia našich prevádzok, no tentoraz už natrvalo,“ píše Golem Club. Taktiež Golem nechce vyberať ľudí, ktorí by mohli vstúpiť do posilňovne a ktorí nie.

„Denne nás navštívi v našich prevádzkach až 900 klientov, takisto je prítomný aj náš ďalší personál, ako sú tréneri, a preto prevádzka fitnesštúdia za týchto podmienok nie je v súčasnosti uskutočniteľná,“ uviedla sieť Fitinn Fitness Slovakia. Jej prevádzky tiež neotvorili.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #fitness centrum