Skončia obedy zadarmo? Bez stravy i daňového bonusu zostanú desaťtisíce detí, tvrdí opozícia

V lete zrušenie obedov zadarmo vo veľkom ohlásila koalícia. Nahradiť ich má dvojnásobný daňový bonus a bezplatná doprava. Opozícia je však proti. Ešte začiatkom októbra vláda odklepla novelu o dotáciách z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Práve tá mala riešiť aj dotované školské obedy. No nakoniec ich kabinet z materiálu vyňal.

19.11.2020 12:54 , aktualizované: 16:05
debata (29)

Vo štvrtok riešil dotáciu na stravu aj parlamentný výbor pre sociálne veci. Žiadne obedy zadarmo sa nerušia, tvrdil po rokovaní minister práce. Hore má ísť aj dotácia a to na 1,30 eura. Teraz je to 1,20 eura. Zdá sa však, že to nie je celkom tak.

„Jediné čo sa mení je, že v priebehu leta prejdeme na ten model, že deti zo sociálne slabších rodín budú dostávať naďalej obedy zadarmo v naturáliách, teda sa bude pre nich variť,“ povedal Krajniak. Rovnako bezplatne sa budú stravovať aj deti, ktorých rodičia sú bez práce, dodal. Zadarmo budú variť aj na školách, kde je väčšina detí zo sociálne slabších rodín. „Tí rodičia, ktorí pracujú a majú dostatočný príjem budú dostávať finančný príspevok vo forme dvojnásobného daňového bonusu,“ povedal minister práce.

Podľa Erika Tomáša (mimoparlamentná strana Hlas) však k zrušeniu dôjde práve pozmeňujúcim návrhom, ktorý vo štvrtok na Sociálnom výbore predložil Krajniak. „Vedia, že to nie je populárny krok, a preto nenabrali odvahu urobiť to inak," povedal Tomáš.

Obedy zadarmo pritom podľa neho priniesli veľa benefitov. Stravovať sa začalo o 25 percent detí viac, rovnako sa zlepšila aj dochádzka. Znížil sa i počet zmeškaných hodín a stúpla zaškolenosť 5-ročných detí v materských školách. A to hlavne z marginalizovaných skupín.

Tisíce detí zostanú mimo

Daňový bonus, ktorý má obedy zadarmo nahradiť, podľa strany Hlas nie je riešením. Jeho finálna verzia ešte známa nie je No ak bude platiť pôvodný návrh z leta, podľa predstaviteľov mimoparlamentnej strany Hlas viac ako 47-tisíc detí zostane mimo systému. Postačí ak rodičia poberajú invalidný dôchodok, rodičovské či výživné, ktoré len o pár eur prevýšia hranicu životného minima.

Tá je aj napriek júlovému zníženiu veľmi nízka. Životné minimum na dospelého človeka a dve nezaopatrené deti je po novom 410,99 eura. Stačí ak rodina túto sumu prekročí o pár centov, nárok mať nebude. A ak ide o osamelé matky na rodičovskej či materskej dovolenke, nebudú mať ani nárok ani na daňový bonus, keďže nepracujú. „Na obedy zadarmo budú mať nárok len deti v hmotnej núdzi. Naopak, na daňový bonus len tie deti, ktorých rodičia budú zamestnaní a s dostatočným príjmom. Zvyšných vyše 40-tisíc nedostane nič. Sú to Sulíkove deti," povedal Tomáš.

Negatívny vplyv zrušenia dotácie priznáva vo svojom návrhu aj samotné ministerstvo. „Návrh zákona bude mať negatívny vplyv na hospodárenie domácností v dôsledku zvýšenia výdavkov na stravu, a to neposkytovaním plošnej dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom,“ píše v doložke sociálnych vplyvov. A to na domácnosti s predškolákmi či so žiakmi základných škôl, ktorí nepatria ani do jednej zo skupín, čo bude mať aj naďalej nárok na dotované obedy.

Vyhodené státisíce

Hlas poukazuje aj na samosprávy. Tie po zavedení obedov zadarmo investovali do vybavenia, aj do novej pracovnej sily. V prípade niektorých miest ide o nezanedbateľné su­my.

Naopak zo zvýšenia daňového bonusu samosprávy nadšené nie sú. Ak by sa nezaviedol, nepríde totiž k zníženiu príjmov miest a obcí. Tie majú totiž už teraz napäté rozpočty. „Tieto finančné prostriedky môžu mestá a obce použiť napríklad aj na úhradu režijných nákladov prípadne na zabezpečenie rozvoja kapacít školského stravovania,“ hovorí expert na školstvo Združenia miest a obcí Slovenska Zdenko Krajčír.

Stále sa rokuje?

Podľa nedávneho vyjadrenia rezortu práce však do poslednej chvíle nebolo jasné, či k zrušeniu nakoniec príde. K danej téme totiž nebola dohoda na úrovni koaličných partnerov. Otázne zostáva ponechanie daňového bonusu rodičom vysokoškolákov.

Denník Pravda oslovil aj samotné koaličné strany. Hnutie Sme rodina a OĽaNO na naše otázky nereagovali. No zo štvrtkového vyjadrenia premiéra Igora Matoviča po rokovaní vlády sa dá dedukovať stanovisko hnutia. „Na tomto mieste pred tromi štyrmi mesiacmi sme povedali, že sa idú rušiť obedy zadarmo a nahrádzajú sa daňovým bonusom v ešte väčšej sume,“ povedal na pôde úradu vlády Matovič.

Strana Za ľudí je o niečo zdržanlivejšia. „O obedoch ešte diskutujeme, uvedomujeme si ťažkú ekonomickú situáciu mnohých rodičov v súvislosti s krízou, ktorú zažívame.“ dodala predsedkyňa strany Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová. Strana Za ľudí však podľa nej kľúčovo navrhuje pre rodičov zdvojnásobenie daňového bonusu na dieťa od 6 do 15 rokov. A tiež ponechanie daňového bonusu do 26 rokov. „Rodičom jedného dieťaťa by tak zostalo ročne viac ako 270 eur oproti dnešnému stavu,“ dodala Remišová.

Ako zástanca rozšírenia daňového bonusu a rušenia obedov zadarmo je známa strana SaS a jej líder Richard Sulík. Ostatne sa tým netajili ani pred voľbami. Cieľom obedov zadarmo bolo pôvodne to, aby sa obedy dostali aj k najchudobnejším deťom, vysvetľuje SaS – tie ich však dostávali aj predtým a naďalej ich dostávať budú. „Myslíme si, že ľudia najlepšie rozhodnú o tom, čo urobiť so svojimi peniazmi. Navrhovali sme ich nahradiť vyšším daňovým bonusom, to sa podarilo,“ dodáva strana. SaS si však uvedomuje, že to nie je riešenie pre všetkých. „Koaliční partneri rokujú o tom, ako vykryť stratu pre rodiny, ktorých sa daňový bonus netýka,“ dodáva strana.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #obedy zadarmo