Horší než dospeláci. Čo robia študenti s peniazmi?

Celkovo až 43 percent študentov nemá prehľad o tom, koľko peňazí si vedia mesačne odložiť. V porovnaní s bežnou dospelou populáciou je to takmer o štvrtinu viac ľudí, ktorí netušia, aká suma im mesačne zostane nazvyš.

19.11.2020 08:41
peniaze, bankovky, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ostatní študenti si vedia odložiť najčastejšie do 50 eur mesačne (41 percent študentov). Väčšiu sumu vie usporiť len 16 percent mladých ľudí. Dnes je tiež bežné, že študenti popri škole pracujú alebo brigádujú. V praxi však nemajú vo svojich financiách prehľad. Navyše až 35 percent študentov minie všetko, čo v danom mesiaci zarobí. Z tých, čo si z výplaty niečo odložia, má viac ako polovica svoje peniaze doma.

Na bežnom bankovom účte ich drží 35 percent mladých ľudí a na sporení ich má uložené tretina študentov. „Mladí ľudia, na rozdiel od svojich rodičov či dokonca starých rodičov, majú v oblasti sporenia horšie návyky. Napriek tomu, že mnohí majú popri škole aj vlastné príjmy, je pre nich náročné niečo si odložiť,“ vysvetľuje PR manažérka 365.bank Linda Valko Gáliková s tým, že dôvodov je hneď niekoľko.

Podľa jej slov to môže spôsobovať napríklad chýbajúca finančná disciplína a aktívny štýl života, keď investujú peniaze do svojich zážitkov, koníčkov, cestovania, obliekania a viacerí si doprajú napríklad aj kvalitný telefón či iné technológie. Ako dodala, začať šetriť možno už od malých súm, pričom dôležitá je pravidelnosť a platí pravidlo, že najskôr sporíme a potom míňame.

Hlavne mladým ľuďom môžu dopomôcť aj automatické typy sporení, ktoré sa spájajú práve s ich výdavkami, pričom každú platbu kartou zaokrúhlia nahor a rozdiel pošlú na sporenie. Takto môžu šetriť aj počas míňania. Dnes sú navyše k dispozícii rôzne investičné nástroje, ktoré dokážu vygenerovať v dlhodobom horizonte aj slušné výnosy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #sporenie #sporiaci účet #študent #dospelá populácia