Lyžovať sa má podľa semafora! Pozrite sa, ako by to malo fungovať

Zelená, oranžová a červená – tri farby semafora určia, či sa na tom-ktorom svahu bude môcť lyžovať. Od regionálnych semaforov si rezort dopravy sľubuje záchranu zimnej sezóny. Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) nevylučuje ani testovanie na svahoch. Jednotlivé návrhy však musí najprv prerokovať pandemická komisia, a to ešte tento týždeň. Ten budúci zase krízový štáb. Minister však nevylúčil ani možnosť, že by zasadal extra.

18.11.2020 14:02 , aktualizované: 23.11.2020 18:01
lyžovanie, tatranská lomnica Foto: ,
Zelený stupeň bude ukazovať nízke riziko nákazy, oranžový stredné a červený vysoké riziko nákazy.
debata (59)

VIDEO: Pozrite si vyjadrenie ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) k lyžiarskej sezóne.

Ako by prípadný semafor mal fungovať? „Opatrenia sú rozdelené do troch stupňov podľa oficiálne zaužívaného semafora rizikových stupňov,“ hovorí pre denník Pravda Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy. Stupne budú závisieť od epidemiologickej situácie. Zelený stupeň bude ukazovať nízke riziko nákazy, oranžový stredné a červený vysoké riziko nákazy. Hovorí o tom manuál opatrení pre cestovný ruch, ktorý na zimnú sezónu pre pandémiu vypracovalo ministerstvo dopravy spoločne s hygienikmi a so zástupcami cestovného ruchu.

Semafor definuje jednotlivé prevádzky a oblasti, kam patria aj lyžiarske strediská. „Vo všeobecnosti semafor reguluje jednotlivé opatrenia podľa toho, aká je epidemiologická situácia v konkrétnom okrese a každý segment sa bude riešiť samostatne,“ vysvetľuje Rudolf. Prevádzky tak dostanú jasné a predvídateľné pravidlá fungovania, dodáva.

Semafor bude zahŕňať podmienky dodržiavania hygienických opatrení, ako sú rúška, dezinfekcia, dodržiavanie odstupov, počet návštevníkov, prevádzková doba či podmienky pre zamestnancov. „Aplikovanie semafora bude možné len na základe stanovených celoplošných opatrení,“ hovorí Rudolf. Dnes je totiž ťažké predvídať, aká bude situácia s pandémiou v najbližších týždňoch. Konečné slovo pri rozhodovaní bude mať vláda a Ústredný krízový štáb.

Aká bude zima?

Odpovedať nevie nateraz veru ani samotný minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). „Ak to situácia dovolí a bude sa hovoriť na úrovni vlády o uvoľňovaní, tak už budeme mať regionálne opatrenia pre cestovný ruch na stole, aby mohli byť čo najrýchlejšie schválené a mohli čo najskôr vstúpiť do platnosti,“ povedal ešte minulý týždeň. Podobné semafory fungujú aj v zahraničí.

Počas pandémie sa hovorilo aj o zaplatení rekreačných poukazov zo strany štátu. Rezort dopravy však prišiel a alternatívnym riešením pre cestovný ruch, a to so schémou štátnej pomoci v hodnote 100 miliónov eur. „Príspevok na rekreáciu v súčasnosti zostáva fungovať v nezmenenom režime,“ spresnil hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #MDV SR #zima 2020