Štát podporí základné umelecké školy sumou 20 miliónov eur

Úhradu príspevku časti mzdy na zamestnancov ZUŠ, najviac vo výške 1100 EUR na jedného zamestnanca za obdobie od 13. marca do 30. júna 2020 budú poskytovať úrady práce, sociálnych vecí a rodiny SR

18.11.2020 10:22
deti, heligónka, muzikant, Jánošíkové dni,... Foto: ,
Na heligónkach hrali všetci. Aj deti, aj dospelí.
debata

Základné umelecké školy (ZUŠ) boli počas prvej vlny pandémie koronavírusu zatvorené. Ich už aj tak zlú situáciu znásobili októbrové opatrenia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ich preto chce prostredníctvom projektu podporiť finančným balíkom 20 miliónov eur. Návrh predložil na stredajšom rokovaní vlády minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

Mestá a obce ako najväčší zriaďovatelia ZUŠ zaznamenávajú kvôli pandémii COVID-19 pokles výnosov z podielových daní, z ktorých sú ZUŠ financované. To môže výrazným spôsobom negatívne ovplyvniť ich existenciu. ZUŠ sa tak už po druhýkrát ocitajú v situácii, kedy je ich chod ohrozený. Opätovne môže nastať výpadok poplatkov zo strany rodičov, ale aj znižovanie miezd zamestnancov zo strany miest a obcí.

Minister školstva zároveň vysvetlil, že model, ktorý sa pri tejto finančnej pomoci použije, bude rovnaký ako pri materských školách. V praxi to bude vyzerať tak, že úhradu príspevku časti mzdy na zamestnancov ZUŠ, najviac vo výške 1100 EUR na jedného zamestnanca za obdobie od 13. marca do 30. júna 2020 budú poskytovať úrady práce, sociálnych vecí a rodiny SR. O financie môžu požiadať ZUŠ s právnou subjektivitou alebo zriaďovateľ, ak ZUŠ nemá právnu subjektivitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #štátna podpora #Branislav Gröhling #ZUŠ