Nemecko je optimistické, verí že veto rozpočtu únie zvráti

Nemecko je optimistické a verí, že sa nájde riešenie v prípade vetovania rozpočtu Európskej únie (EÚ) a jej fondu obnovy zo strany Poľska a Maďarska. Uviedol to v utorok minister zahraničných vecí Heiko Maas.

17.11.2020 13:51
debata (2)

Obe krajiny v pondelok zablokovali schválenie dlhodobého rozpočtu EÚ a záchranného balíka na obnovu ekonomík zasiahnutých pandémiou nového koronavírusu. Blok sa tak dostal do politickej krízy.

„Budeme v najbližších hodinách a dňoch pracovať so všetkými zúčastnenými stranami na nájdení riešenia,“ povedal Maas. „Potrebujeme nielen riešenie, ale aj rýchle riešenie a som si istý, že ho dosiahneme,“ dodal.

Maas naznačil tiež svoju frustráciu z blokovania naliehavo potrebných finančných prostriedkov. Uviedol však, že úloha Nemecka ako súčasnej predsedníckej krajiny bloku a sprostredkovateľa znamená, že „by nebolo múdre povedať, čo si skutočne myslím o vete".

Maďarsko a Poľsko nesúhlasia s tým, aby boli financie od EÚ spojené s dodržiavaním princípov právneho štátu, pričom posudzovať to má Brusel. Vetovanie rozpočtu, a tým pádom aj balíka stimulov vo výške 750 miliárd eur, vyvolalo v Bruseli pobúrenie. Manfred Weber, vedúci stredopravej skupiny v Európskom parlamente odkázal: „Ak rešpektujete zásady právneho štátu, nemusíte sa báť."

„Odpieranie finančnej pomoci celej Európe počas najhoršej krízy za uplynulé desaťročia je nezodpovedné,“ vyhlásil. Touto otázkou sa teraz budú zaoberať ministri pre európske záležitosti členských štátov na utorkovej videokonferencii, aby pripravili pôdu pre štvrtkový (19. 11.) summit lídrov EÚ.

Nemecký minister pre európske záležitosti Michael Roth v utorok vyzval na urgentné riešenie patovej situácie. Dodal, že teraz nie je čas na právo veta, je potrebné konať rýchlo a v duchu solidarity.

EUROCHAMBRES je proti politickým hrám

S blokovaním nesúhlasí ani ogranizácia EUROCHAMBERS. „Je šokujúce, že politické hry blokujú tak veľmi potrebný rozpočet a ozdravný balík EÚ, len pár dní po dohode medzi Radou EÚ a Európskym parlamentom,“ uviedol predseda organizácie Christoph Leitl.

Leitl upozornil, že z údajov, ktoré má k dispozícii európske združenie obchodných komôr, je zrejmý pretrvávajúci ekonomický dosah koronakrízy, čo bude mať aj hlboké sociálne a ľudské dosahy, keď mnohí podnikatelia prichádzajú o obživu a mnohí zamestnanci každý deň prichádzajú o prácu.

„Ďalšie oneskorenia balíka v hodnote 1,82 bilióna eur podkopáva oživenie Európy ešte predtým, ako sa vôbec začalo,“ opísal situáciu šéf EUROCHAMBRES a zdôraznil, že je nevyhnutné, aby premiéri a prezidenti členských krajín počas štvrtkovej videokonferencie dosiahli dohodu v tejto otázke.

Organizácia EUROCHAMBRES bola založená v roku 1958 ako priama reakcia na vytvorenie Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS), ktoré predchádzalo vzniku EÚ. EUROCHAMBRES v súčasnosti zastupuje viac ako 20 miliónov podnikov v Európe prostredníctvom 45 členov (43 národných združení obchodných a priemyselných komôr a dvoch nadnárodných organizácií) a európskej siete 1700 regionálnych a miestnych obchodných komôr. Viac ako 93 % zapojených podnikateľských subjektov predstavujú malé a stredné podniky. Členské podniky organizácie EUROCHAMBRES zamestnávajú spolu viac ako 120 miliónov ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #veto #rozpočet únie