Do platnosti vstupuje najväčša dohoda o voľnom obchode na svete

Obchodná dohoda, ktorej účastníkmi sú okrem Číny aj Austrália, Nový Zéland alebo Japonsko pokrýva zhruba tretinu svetovej ekonomiky.

15.11.2020 17:50
trade Foto:
Z hľadiska HDP bola podpísaná najväčšia dohoda o voľnom obchode.
debata (5)
Čína a ďalších štrnásť krajín ázjisko-pacifického regiónu v nedeľu podpísali celosvetovo najväčšiu dohodu o voľnom obchode. Podpisu vo vietnamskej metropole Hanoj predchádzalo osem rokov náročných vyjednávaní. Dohoda známa pod označením RCEP (regionálne komlexné ekonomické partnerstvo) pokrýva zhruba jednu tretinu svetovej ekonomiky.

Dohoda znižuje clá a zavádza spoločné obchodné pravidlá. Pokrýva obchod, služby, investície, informačné technológie, telekomunikácie aj ochranu duševného vlastníctva.

Účastníkmi dohody je Čína a desať členov Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) Vietnam, Singapur Indonézia, Malajzia, Thajsko, Filipíny, Mjanmarsko, Brunej, Laos a Kambodža. Pripojili sa aj Austrália, Južná Kórea, Japonsko a Nový Zéland.

Dohoda, ktorá bola prvýkrát navrhnutá v roku 2012, je považovaná za rivala v súčasnosti už nefunkčného Transpacifického partnerstva (TPP), ktoré malo zahŕňať aj USA. Prezident Donald Trump však USA stiahol z TPP a otvoril tak cestu Číne a jej iniciatívam.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #RCEP #dohoda o voľnom obchode