5 správ týždňa alebo od Matovičovho testovania ku Krajniakovým dôchodkom

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa v ekonomike, ktoré priniesla v tomto týždni redakcia ekonomiky denníka Pravda.

15.11.2020 08:03
debata (15)

1. Testovanie podľa premiéra

Hneď v utorok, keď sa ešte väčšina správ hemžila plošným testovaním, prišiel premiér Igor Matovič (OĽaNO) s myšlienkou takzvaného komunitného testovania. Do Hotela Bôrik si pozval zástupcov odvetví najviac dotknutých pandémiou. Zvolával ich ešte v pondelok – esemeskami. Tí veru nelenili a do v hoteli sa zišli plný návrhov ako pomôcť tomu-ktorému odvetviu. Svoje opatrenia nestihli ani vytiahnuť, lebo premiér ich rovno požiadal, aby už koncom novembra uskutočnili komunitné testovanie.

Matovič si to predstavoval jednoducho. Štát dá reštauráciám, posilňovniam, kinám a kostolom testy, ochranné pomôcky a po jednom vojakovi či policajtovi, zvyšok – teda dobrovoľníkov a zdravotníkov si zabezpečia vo vlastnej réžii. Zástupcovia odvetví si vzali čas na diskusiu. Opäť stretnúť sa mali vo štvrtok.

K žiadnemu stretnutiu však nedošlo. A už v piatok bolo všetko inak. Od pondelka sa tak otvárajú kiná a divadlá s polovičnou kapacitou divákov, no bez občerstvenia. A fitnescentrá a plavárne len so 6 návštevníkmi. Aké ďalšie eskapády pre nás chystá premiér?

2. Miliardy navyše

Európsky rozpočet sa zvyšuje. A to presne o 16 miliárd eur oproti dohode z júla. Čo to znamená pre Slovensko? Zatiaľ zdá sa, že sa pre nás takmer nič nemení a ak budeme chcieť viac peňazí, budeme sa musieť posnažiť.

Nový rozpočet však počíta aj s novými daňami. Napríklad z neekologických plastov. Tá už teraz dvíha obchodníkov zo stoličiek, mnohí varujú, že výsledkom bude len a len zdražovania. A zaplatia to ako inak – ľudia.

3. Výkonné Slovensko

Štatistický úrad zverejnil v piatok rýchly odhad výkonu slovenskej ekonomiky. V treťom štvrťroku pridala. Medziročne sa tak prepadla „len“ o 2,4 percenta. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku totiž rástla o 11,7 percenta. Ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) to potešilo, vidí za tým miliardovú pomoc od štátu. No máme naozaj dôvod oslavovať? Zdá sa, že hoci výsledok potešil, treba zostať pri zemi. Ostatne koniec oka nevyzerá pre druhú vlnu ružovo a zdá sa, že pandémia ešte neprišla s poslednou vlnou. Začiatok budúceho roka tak veľké ekonomické skoky pravdepodobne neprinesie.

4. Turecko sa nekoná

A je to tu! Toľko ohlasovaná miliardová investícia do bratislavského závodu VW je už istá. v Bratislave sa bude vyrábať VW Passat a Škoda Superb.

Rozhodnutie presunúť do Bratislavy aj výroby vlajkovej lode mladoboleslavskej automobilky vzbudilo veľké emócie aj u našich západných susedov. Tí totiž Superb považujú takmer za za národný poklad. Pobúrenie vyvolali už úvahy o presune jeho výroby do Nemecka, ktoré boli aktuálne pred dvoma rokmi.

5. Penzijné upratovanie

Na konci týždňa sa pochlapil aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a vo veľkom ohlásil toľko skloňovaný ústavný zákon o dôchodkoch. Jeho návrh je už na papieri a mieri do pripomienkového konania. Krajniak doň napratal všetko – od rodičovského bonusu, ktorý skončí diskrimináciu dôchodcov s deťmi, až po individuálny dôchodkový strop.

Výsledkom má byť stabilný dôchodkový systém. Otázne je ako sa popasuje s ľuďmi, čo sa budú snažiť naozaj odísť po 40 rokoch do penzie. Bodom plus je však odstránenie negatívneho vplyvu materskej a rodičovskej dovolenky na výšku penzie. Na toto doteraz doplácajú ženy, ktoré žiaľ voľky-nevoľky majú pre roky strávené výchovou detí nižšie penzie. Uvidíme ako sa s tým Krajniak popasoval.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Brusel #HDP #testovanie #VW #Igor Matovič #Milan Krajniak #rozpočet EÚ