Takmer tretina ľudí sa bojí straty práce. Obavy sú opodstatnené, ukázal prieskum

Obavy z prepúšťania sú späť. Takmer 30 percent ľudí sa obáva, že kvôli koronakríze prídu o prácu. Až v tretine tretine firiem a organizácií sa hovorí o prepúšťaní. Najväčšie obavy majú ľudia s najnižšími príjmami. Ukázal to prieskum agentúry Go4insight z prelomu septembra a októbra.

14.11.2020 10:58
debata (8)

Zdá sa, že prepúšťaniu nie je koniec. Po rokoch, keď klesal počet nezamestnaných a mnohé firmy mali problém nájsť kvalitných ľudí, sa situácia otočila. Pre pandémiu sa čoraz viac ľudí obáva o svoje miesto.

Až tretina ľudí si myslí, že atmosféra v ich zamestnaní je naklonená prepúšťaniu. Pričom 5 percent si myslí, že vo firme, kde pracujú sa bude škrtať viac pracovných miest. Ďalších 24% predpokladá, že v ich práci dôjde k prepúšťaniu, ale počet prepustených bude skôr nižší.

Len desatina opýtaných má pocit, že v spoločnostiach alebo organizáciách, kde pracujú, sa hovorí o zvyšovaní počtu pracovných miest. Dve percentá zamestnaných sú presvedčení, že ich spoločnosti budú prijímať dokonca väčší počet nových pracovníkov. Mierne zvyšovanie počtu pracovných miest na svojom pracovisku očakáva ďalších 8 % zamestnancov.

Ohrození sú podľa prieskumu predovšetkým ekonomicky najslabší. Vo prípade väčšiny ekonomických kríz totiž platí, že najviac ohrozené sú ekonomicky najslabšie skupiny – teda ľudia s nižším vzdelaním a nižšími príjmami.

Spomedzi tých, ktorých mesačný čistý príjem je nižší ako 600 eur, sa straty zamestnania obáva až 38 % pracovníkov. Oproti celoslovenskému priemeru je to až o tretinu vyššia hodnota. V skupine tých, ktorí majú zo straty zamestnania dokonca veľké obavy, je ich podiel v skupine podpriemerne zarábajúcich je až 12 %. To je takmer dvojnásobne väčší počet v porovnaní s celou pracujúcou populáciou.

Naopak ľudia s nadpriemernými príjmami sa straty zamestnania v období nasledujúceho polroka obávajú výrazne menej. Obavy má len 18 % z nich, čo je o dve pätiny menej ako je celoslovenský priemer. Výrazné obavy o stratu zamestnania však majú len 2 % z nadpriemerne zarábajúcich, čo je až trikrát menej, ako je priemer medzi všetkými pracujúcimi na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #prepúšťanie