Majiteľ klubu: Čakám na časy po pandémii

Oslavu desiatych narodenín klubu Music a Café v Nitre zhatila pandémia. „Náš osud nie je v našich rukách, čakáme na dobu po,“ hovorí majiteľ podniku Drahomír Jacko. Splnený sen sa mu rúca pod rukami. Jeho podnik je známy džezovými, popovými, bluesovými koncertmi, vystupujú v ňom aj rockové kapely.

13.11.2020 18:54
debata (5)

Jacko je aj členom Hudobnej únie Slovenska a Asociácie hudobných klubov Slovenska, a teda chodí už sedem mesiacov aj na stretnutia zástupcov kultúrneho a gastrosektora s ministerstvami. Ich klub si kompetentní prehadzujú medzi sebou. „Ministerstvo kultúry nás odkazuje na ministerstvo investícií. To zas nemá schémy na pomoc, a tak nás odkážu na rezort hospodárstva,“ vysvetľuje Jacko.

Pred voľbami takmer zadarmo poskytol priestory svojej kaviarne rôznym politikom, ktorí sľubovali zmenu. Medzi nimi bol aj šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Práve jeho počas pandemických mesiacov Jacko verejne vyzval, aby nenechali prevádzky padnúť. „Jediné, čo chceme, je, aby ste nás nechali robiť našu prácu a my prežijeme,“ hovoril Jacko opakovane na začiatku pandémie. A opakuje to aj dnes.

Reštaurácie a podniky mohli žiadať o štátnu pomoc už od marca. Peniaze však dostali len zamestnanci. A ak mal majiteľ prevádzky šťastie a vyjednal si zľavu na nájom, vysvetľuje Jacko. Music a Café zamestnáva šesť stálych zamestnancov, odmieta ich prepustiť. „Mám tu dve skoro 40-ročné dámy. Jedna z nich má deti a je samoživiteľka. Mám napríklad zamestnanca so zdravotným znevýhodnením, ktorému sme držali počas pobytu v nemocnici miesto,“ vysvetľuje Jacko.

Aby ľudí udržal, vymýšľa im prácu. „Napríklad sa snažíme dodávať kávu a občerstvenie pre ľudí z prevádzok v nákupnom centre, kde sídlime. My sa zase snažíme nakupovať v tamojších obchodoch, a tak si navzájom pomáhame,“ hovorí Jacko.

Leto bolo v znamení postupného uvoľňovania, prevádzky si načas vydýchli. V Nitre stihli do októbra v rámci cyklu Pre sto až 36 koncertov. Okrem lokálnych umelcov si tu zahrali aj veľké mená, medzi nimi napríklad Gladiator, Robo Opatovský, Henry Tóth, Horkýže slíže či Desmod.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #klub #pandémia