Únia miest: Gastroprevádzkam musí pomôcť štát, my už nemáme ako

Mestá a obce vyšli gastroprevádzkam v ústrety maximálne, zásadné úľavy im však dokáže poskytnúť len štát.

13.11.2020 16:43
Vieden restauracia pandemia
Gastroprevádzky by mali podľa Únie miest a obcí mali žiadať pomoc od štátu, pretože mestá svoje možnosti vyčerpali.
debata (3)

Mestá urobili pre gastroprevádzky maximum, na rade je štát. Uviedla to Daniela Piršelová, hovorkyňa Únie miest Slovenska (ÚMS), v reakcii na otvorený list 12 asociácií a združení podnikateľov a dodávateľov v gastrosektore, ktorý adresovali zástupcom samospráv.

Priblížila, že ÚMS plne rozumie mimoriadne náročnej situácii, ktorej gastroprevádzky v súčasnosti čelia. „Uvedomujeme si, že podnikatelia v oblasti gastronómie sú neoddeliteľnou súčasťou miest a ich fungovania,“ poznamenala.

ÚMS však podľa nej od začiatku plne rešpektuje odporúčania odborníkov a vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu preto rešpektuje navrhované opatrenia, ktoré v SR aktuálne platia. "Slovenské mestá urobili a robia všetko, aby pomohli prevádzkam na svojom území. Väčšina z nás prijala úľavy už na hranici svojich možností a kompetencií, ktoré máme.

Tie zásadné úľavy a pomoc má naďalej poskytovať štát," povedal prezident ÚMS Richard Rybníček. Piršelová upozornila, že mestá sú od začiatku pandémie voči prevádzkam v ich území maximálne ústretové a pomáhajú im v rámci svojich kompetencii. Mnohé členské mestá ÚMS už dlhodobo poskytujú prevádzkam úľavy za využívanie terás alebo im ich poskytujú zadarmo, aby ich mohli naďalej využívať.

Podčiarkla, že čo sa týka požiadavky na zníženie dane z nehnuteľnosti, tak väčšinou sú prevádzkovatelia v nájme a zníženie dane skôr pomôže vlastníkovi nehnuteľnosti, ale nie vždy to znamená, že túto „úsporu“ prenesú v končenom dôsledku aj na prevádzkovateľov terás a gastroprevádzok. Navyše je podľa Piršelovej potrebné brať do úvahy aj fakt, že mestá ešte doteraz nedostali preplatené náklady za prvú ani za druhú vlnu pandémie. O to viac si mestá nemôžu teraz dovoliť prísť o príjmy z daní, prostredníctvom ktorých zabezpečujú základný chod a fungovanie svojho územia.

Štát by mal by ten, kto gastrosektoru podá ďalšiu pomocnú ruku a mal by hľadať cestu, ako krvácajúcim prevádzkam efektívne a férovo pomôcť.
Richard Rybníček, prezident ÚMS

ÚMS sa podľa Piršelovej jednoznačne zhoduje na tom, že otvorený list gastroprevádzok by mal smerovať na adresu štátu. ÚMS podľa nej jednoznačne podporí prevádzky v tom, aby apelovali na štát a bude stáť na ich strane.

„Mestá sa snažia byť pre prevádzky partnermi a vyjsť im v ústrety v rámci svojich možností a kompetencií. Som však presvedčený, že tieto požiadavky by mali adresovať štátu. Štát by mal by ten, kto im podá ďalšiu pomocnú ruku a mal by hľadať cestu, ako krvácajúcim prevádzkam efektívne a férovo pomôcť,“ dodal prezident ÚMS.

Dvanásť asociácií a združení podnikateľov a dodávateľov v gastrosektore, zastúpených v platforme #StáleMámeChuť, poslalo spoločný otvorený list zástupcom samospráv Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únii miest Slovenska, v ktorom sa obracajú na mestá a obce, aby v súčasnej ťažkej situácii pomohli lokálnym gastroprevádzkam udržať likviditu a zamestnanosť. Navrhujú pritom dva vhodné spôsoby, a to stanovenie symbolických cien za nájom terás a zníženie daní z nehnuteľností na úroveň roka 2019.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #štátna pomoc #gastro prevádzky #gastro podniky #gastro