Rodičovský bonus a nový strop. Krajniak ukázal návrh na zmeny v dôchodkoch

Individuálny dôchodkový strop, rodičovský bonus aj automatický vstup do druhého piliera. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil návrh ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme, ktorý pôjde do medzirezortného pripomienkového konania.

13.11.2020 13:30 , aktualizované: 15:03
SR NRSR 16.Schôdza Parlament BAX Foto: ,
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (114)

Cieľom zmeny má byť reforma dôchodkového systému, ktorý bude dlhodobo udržateľný. Zmeny už naznačila predbežná informácia k samotnému návrhu, ktorú ministerstvo práce zverejnilo začiatkom októbra. Podľa ministra práce Krajniaka je súčasné nastavenie dôchodkového systému nestabilné.

„Musíme mu dať jasný rámec,“ povedal Krajniak na piatkovej tlačovej konferencii. Podľa jeho slov bude zmena dôchodkov postavená na „istote, stabilite, solidarite, udržateľnosti, informovanosti a spravodlivosti“. Dodal, že to stabilizuje systém na najbližších 20 rokov. Do konca roka by sa mal návrh dostať na rokovanie vlády.

Krajniakov bonus

Do návrhu sa nakoniec dostali takmer všetky zmeny, ktoré naznačila predbežná informácia k samotnému návrhu. Rezort práce plánuje zaviesť takzvaný individuálny dôchodkový vek a zároveň ho naviazať na strednú dĺžku dožitia. Pracujúci by tak odchádzali do penzie po 40 rokoch práce. Krajniak však bližšie nešpecifikoval, podľa čoho sa bude odpracovaný rok určovať. Do obdobia dôchodkového poistenia sa totiž pred rokom 2004 počítalo napríklad štúdium a obdobie bez práce.

Dôchodkový vek podľa strednej dĺžky života bude platiť pre ľudí, ktorí 40 rokov neodpracujú. V takom prípade však musia odpracovať aspoň 15 rokov, čo je minimum aj v súčasnosti. Krajniak do návrhu pretlačil aj svoju prioritu – rodičovský bonus. Pracujúce deti tak budú môcť v praxi aktívne prispievať na penzie svojich rodičov. Na zvýšenie penzie by mala ísť aspoň 1/5 z odvodov. „Odstraňujeme diskrimináciu ľudí, ktorí majú deti. Pretože títo ľudia majú nízke dôchodky,“ povedal Krajniak.

Po novom by sa tiež malo do II. piliera vstupovať automatický. Podľa ministra práce však budú mať ľudia dva roky po vstupe na to, aby z neho aj dobrovoľne vystúpili. Ústavný zákon by tiež mal garantovať, že do II. piliera pôjde minimálne 1/4 z odvodov. Zákon by mal tiež garantovať doživotné vyplácanie dôchodku zo súkromného sporenia. To znamená, že jednorazové vyplatenie bude možné len v ťažkej životnej situácii alebo v prípade, že nasporená suma je nízka.

Dôchodky by sa mali po novom valorizovať už len podľa dôchodcovskej inflácie. Dnes sa okrem toho zvyšujú aj o pevnú sumu. Návrh počíta aj s tým, že dôchodky môžu rásť aj razantnejšie. V praxi by tak mali dobré ekonomické časy pocítiť aj penzisti. Tiež by sa po novom malo upraviť nastavenie dôchodkového poistenia počas materskej alebo rodičovskej dovolenky. „Už to nebude mať negatívny vplyv na výšku dôchodku,“ tvrdí minister. Zmena by mala kompenzovať zrovnoprávnenie veku odchodu do dôchodku mužov a žien.

Najzásadnejšie zmeny podľa Krajniaka:

1. Individuálny dôchodkový strop po 40 rokoch práce.

2. Dôchodkový vek podľa strednej dĺžky života pre ľudí, ktorí 40 rokov neodpracujú.

3. Automatický vstup do 2. piliera pre ľudí, ktorým do dôchodku zostáva 30 a viac rokov.

4. Do druhého piliera pôjde minimálne 1/4 z odvodov.

5. Doživotné vyplácanie dôchodku. Jednorazové vyplatenie bude možné len v životnej núdzi alebo pri nízkej nasporenej sume.

6. Dôchodky sa budú valorizovať podľa dôchodcovskej inflácie.

7. Právo na mimoriadne zvýšenie dôchodkov v čase, kedy sa slovenskej ekonomike darí.

8. Ústavne garantované solidárne nastavenie štátneho dôchodkového systému.

9. Zavedenie rodičovského bonusu. Deti môžu 1/5 z odvodov prispievať rodičom na dôchodok.

10. Materská a rodičovská dovolenka už nebude mať negatívny vplyv na výšku dôchodku.

Zmeny v druhom pilieri

Podľa štátneho tajomníka rezortu práce Borisa Ažaltoviča sa do návrhu dostali aj body, ktoré zaručujú dlhodobú udržateľnosť. Napríklad sa rozšíri kompetencia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Tá bude každý rok hodnotiť funkčnosť a udržateľnosť dôchodkového systému. Ak zistí, že riziko udržateľnosti verejných financií je vysoké, spustia sa korekčné mechanizmy. Ak sa bude systému dariť, podľa Ažaltoviča to pocítia aj penzisti na výške dôchodku.

Zavedie sa aj nový systém v sporení. „To znamená, že zhodnocovanie nasporených peňazí musí byť zabezpečené s cieľom dosiahnuť čo najvyšší dôchodok,“ povedal Ažaltovič. Zákon bude určovať napríklad pravidlá investovania, určovania investičných stratégií a budú sa využívať medzinárodné benchmarky. V oblasti informovania sa zavedie takzvaná oranžová obálka. Ľudia tak budú každý rok dostávať informáciu o ich dôchodkovom veku a výške penzie.

Investičné stratégie sa však budú týkať len ľudí, ktorí vstupujú do druhého piliera. V štáte má tiež vzniknúť poradný orgán vlády, ktorý každé štyri roky vytvorí investičnú stratégiu. Táto rada bude svoju analýzu predkladať vláde, ktorá ho musí schváliť. Ich dodržiavanie v jednotlivých dôchodcovských správcovských spoločnostiach potom bude hodnotiť RRZ. Mali by byť nastavené tak, aby ľuďom zabezpečovali čo najvyššie zhodnotenie.

Podľa Ažaltoviča sa zavedie aj regulácia poplatkov. „Chceme, aby v prípade pasívnych fondov, boli poplatky len na takej úrovni, ako sú v priemere v zahraničí,“ povedal štátny tajomník rezortu práce s tým, že tak budú veľmi nízke. Podľa jeho slov budú mať správcovské spoločnosti vyšší výnos z poplatkov pri aktívnych fondoch. Ako dodal, môžu si ho zvyšovať len takým tempom, ako zarába v sporení klient. Detaily budú definované v zákone, dodal.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #dôchodky #reforma #ústavný zákon #penzie #Milan Krajniak