Žilinský kraj je pri verejných obstarávaniach najtransparentnejší

Žilinská župa ako prvá na Slovensku zriadila pracovisko Hodnota za peniaze, ktoré hodnotí nové projekty a stráži vnútornú ekonomiku.

13.11.2020 11:37
kancelária, úradník, práca, zamestnanec, stôl Foto:
ŽSK sa podarilo počas vlaňajška znížiť zmluvné ceny zákaziek o takmer 14 miliónov eur oproti zmluvným cenám z predchádzajúcich rokov alebo oproti cenám určeným pred vyhlásením súťaže.
debata

Verejný záujem musí stáť nad osobnými záujmami a preferovaním ekonomicky mocných skupín. Vyhlásila to predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová v reakcii na výsledky hodnotenia verejných obstarávateľov Nadáciou Zastavme korupciu. ŽSK spoločne s Banskobystrickým samosprávnym krajom získali spomedzi ôsmich žúp najlepšie hodnotenie.

Ako uviedla Jurinová, žilinská krajská samospráva ako prvá na Slovensku zriadila pracovisko Hodnota za peniaze, ktoré hodnotí nové projekty a stráži vnútornú ekonomiku. „Začali sme s transformáciou rozpočtových organizácií na príspevkové z dôvodu efektívnejšieho fungovania inštitúcií. Už viac ako dva roky zákazky, ktoré vyhlásime ako kraj, zverejňujeme na webovej stránke a rovnakú povinnosť majú aj naše inštitúcie. Informácie o obstarávaní propagujeme aj na našom Facebooku, aby sa informácia dostala k čo najväčšiemu počtu firiem,“ podotkla Jurinová.

Rušíme zákazky v prípadoch, ak bola predložená iba jedna ponuka, pretože takéto obstarávania bez hospodárskej súťaže a konkurencie navyšujú ceny zákaziek.
Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK

Nadácia vo svojom hodnotení upriamila pozornosť na veľké súťaže ŽSK na dodávku energií aj na fakt, že hoci kraj mal niekoľko prieskumov zo strany Úradu pre verejné obstarávanie, ten nekonštatoval žiadne porušenie zákona.

„Pri verejnom obstarávaní volíme postupy s kritériami ekonomicky najvýhodnejšej ponuky so zárukou kvality. Rušíme zákazky v prípadoch, ak bola predložená iba jedna ponuka, pretože takéto súťaže bez hospodárskej súťaže a konkurencie navyšujú ceny zákaziek,“ uviedla Jurinová.

Podľa jej slov sa ŽSK podarilo počas vlaňajška znížiť zmluvné ceny zákaziek o takmer 14 miliónov eur oproti zmluvným cenám z predchádzajúcich rokov alebo oproti cenám určeným pred vyhlásením súťaže.

Nadácia Zastavme korupciu v spolupráci s výskumníkmi z českého think-tanku EconLab hodnotila 17-tisíc nákupov v hodnote spolu za 1,1 miliardy eur. Hodnotenie Zindex vychádza z dát o reálnom zadávaní, vyhodnocuje efektivitu či rizika úradov. Takéto hodnotenie samospráv cez rebríček Zindex sa na Slovensku uskutočnilo po prvýkrát a je dostupné na www.zindex.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilinský samosprávny kraj #Hodnota za peniaze #ZINDEX