Doprava v Bratislave sa čiastočne zlepší. V pondelok otvoria Mlynské Nivy. Pozrite si, ako vyzerajú

Už v pondelok sa na Mlynské Nivy vráti nielen hromadná doprava, ale aj osobné auta. Novú autobusovú stanicu však otvoria až na konci leta budúceho roku.

12.11.2020 19:38
mlynske nivy otvorenie, nove nivy, Foto: ,
Práce na dokončení infraštruktúry na Mlynských Nivách finišujú..
debata (6)

Mlynské Nivy pred svojím uzavretím patrili k najvyťaženejším bratislavským križovatkám a prestupným uzlom. Ulica bola pre dopravu úplne uzavretá od februára 2018. Aj preto všetci na jej odďaľované otvorenie už naozaj netrpezlivo čakali. Prianie sa stalo skutočnosťou – doprava sa na Mlynské Nivy vráti už v pondelok 16. novembra.

„Cena rekonštrukcie bola približne 27 miliónov eur, ďalších 13 je a bude postupne investovaných do obnovy priľahlých ulíc,“ povedal pri príležitosti ukončenia najdôležitejšej fázy rekonštrukcie riaditeľ HB Reavis Slovakia René Popik.

Zatiaľ bez trolejbusov

Hromadná doprava sa však zatiaľ na Mlynské Nivy vráti s jedným dôležitým obmedzením. Trolejbusy tam budú dočasne nahradené autobusmi, aj napriek tomu že trolejové vedenie je v tejto lokalite natiahnuté. „Trolejbusy zatiaľ premávať naozaj nebudú. Treba doladiť trolejové križovatky, problémom je v niektorých úsekoch v okolí Mlynských Nív aj trakčné vedenie. Okolo Mikuláša by však už v tomto úseku určite mali jazdiť,“ vysvetlil situáciu Popik.

Video
Takto vyzerajú Mlynské Nivy tesne pred uvedením do prevádzky.

Pre hromadnú dopravu sú v celej dĺžke vyhradené špeciálne pruhy. Na rozdiel od tých, po ktorých budú jazdiť autá, je na nich použitý odolnejší betónový povrch, na ktorom sa netvoria vyjazdené koľaje. Na zastávkach sú navyše použité skosené obrubníky, umožňujúce autobusom a trolejbusom priblížiť sa k nim tesne bez toho, aby hrozilo, že si o ich hrany poškodia pneumatiky.

Ďalšie vylepšenia spočívajú hlavne v tom, že sa na Mlynských Nivách výrazne rozšírili chodníky, zmenil sa profil cyklotrasy a pribudlo viac zelene. K unikátom rekonštrukcie patrí vybudovanie podzemného kruhového objazdu. Ten bude slúžiť návštevníkom budovy stanice, najskôr však na prelome leta a jesene budúceho roku. Keďže aj po otvorení ulice budú pokračovať stavebné práce na projekte Stanica Nivy, v tejto fáze zatiaľ nebude funkčná nová obojsmerná oddelená cyklotrasa na severnej strane ulice.

Páričkova ulica bude od pondelku taktež otvorená pre individuálnu automobilovú dopravu, ale iba jednosmerne, v smere z centra. Ďalej budú na nej v úseku po Revúcku ulicu budú vymieňať kryty vozovky a príde k jej čuiastočnej reprofilizácii, vďaka čomu tam vznikne nová oddelená cyklotrasa. Po dokončení týchto prác na jar budúceho rokutam opäť pribudnú aj parkovacie miesta.

Ako ďalej s električkou?

V tejto lokalite však vyrastá niekoľko výškových budov, po ich dokončení sa bude v tejto lokalite podľa primátora Matúša Valla denne nachádzať až 200 tisíc ľudí. Preto je podľa neho absolútne nevyhnutné dostať tam nový systém hromadnej dopravy, predovšetkým električky.

Ulica Mlynské Nivy pár dni pred sprevádzkovaním.
Ulica Mlynské Nivy pár dni pred sprevádzkovaním.
+15Ulica Mlynské Nivy pár dni pred sprevádzkovaním.

Tie sú však predmetom sporu medzi ministerstvom kultúry, ktoré odmieta trasu popred Národné divadlo a nepáči sa mu ani variant, v ktorom by električka obchádzala divadlo zozadu. Ministerstvo pritom v spore ťahá za silnejší koniec, patria mu totiž pozemky, po ktorých by električka malaísť. Napriek tomu sa napokon jeden z týchto variantov realizovať bude musieť. Aj preto sa pred niekoľkými dňami stretla medzinárodná skupina odborníkov na akustiku, ktorých úlohou je posúdiť v danej lokalite hluk a vibrácie, ktoré môžu spôsobovať električky a navrhnúť ideálne riešenie.

A ktoré dôležité dopravné projekty čakajú hlavné mesto v budúcom roku? „Verím, že v roku 2021 začneme pracovať na električkovej radiále do Petržalky. To je náš najväčší a najdrahší dopravný infraštruktúrny projekt. Čaká nás popri ňom zároveň celá séria menších opráv, chceme sa sústrediť viac na verejný priestor. Pevne verím, že sa ukončia aj už rozpracované projekty na podstatné rozšírenie cyklotrás,“ povedal pre Pravdu primátor Bratislavy Matúš Vallo. Podľa neho sa celá doprava v Bratislave vráti viac menej do normálu v marci až apríli budúceho roku, keď sa ukončí aj rekonštrukcia Prístavného mostu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #stanica Mlynské nivy #Mlynské nivy #HB Reavis