Remišová už rieši eurofondy. Konzultuje ich aj s ľuďmi

Do ktorých oblastí ekológie investovať eurofondy najbližších sedem rokov? Túto otázku položila odborníkom ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) v rámci prvého kola národných on-line konzultácií k eurofondom, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok. Ďalšie štyri k mobilite, vzdelanosti, inovatívnosti a k životu v regiónoch má rezort v pláne v nadchádzajúcich týždňoch. Následne by sa k slovu mala dostať aj široká verejnosť.

12.11.2020 16:08
debata (21)

„Na ďalších sedem rokov nám pripadne 13 miliárd eur, ktoré budú čerpať tri vlády. Preto je dobré, ak tento návrh bude pripomienkovať ktokoľvek,“ vyjadrila sa na začiatku konzultácie ministerka. Práve myšlienka dosiahnutia verejného konsenzu v tom, do akých oblastí by Slovensko malo európske peniaze investovať, bola podľa nej dôvodom zorganizovania série konzultácií. Zapojiť sa do nej mohol ktokoľvek prostredníctvom formulára zverejneného na stránke ministerstva. Spoločne s ním rezort poskytol k nahliadnutiu aj podklady Partnerskej dohody, ktoré už v septembri sfinalizovali analytici ministerstva. Práve tá mala zúčastneným slúžiť ako východiskový bod diskusie.

Na prediskutovanie troch konkrétnych ekologických blokov – energetickej účinnosti, ochrany životného prostredia a zlepšenia odpadového hospodárstva a multimodálnej mestskej mobility – rezort vyčlenil dokopy štyri hodiny. Okrem pripravených prezentácií sa účastníci mohli aj priamo zapájať do diskusie. Ukončenie konzultácií plánuje rezort na polovicu decembra. Následne má v pláne zapracovanie pripomienok a už v januári by sa finálna podoba partnerskej dohody, ktorá nemôže mať viac ako 40 strán, mala dostať do vlády. Finálny dokument by sa do rúk Európskej komisie mal dostať už v apríli a jeho schválenie sa očakáva v druhom polroku 2021.

Ku každej diskusii bude tímom odborníkov pripravená prezentácia jednotlivých cieľov. Jej priebeh je naplánovaný do polovice decembra, následne chce rezort podnety zapracovať. Finálnu verziu partnerskej dohody o čerpaní chce mať k dispozícii začiatkom budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #konzultácia #Veronika Remišová