O nás bez nás? Zástupcu posilňovní na rokovaní vymenili

Tak bude testovanie v reštauráciách a fitnes centrách, či nie? V utorok prišiel premiér Igor Matovič (OĽaNO) s nápadom na takzvané komunitné testovanie. To by za pomoci štátu mali realizovať samotné prevádzky. Vo štvrtok sa mali zástupcovia prevádzok opäť stretnúť s premiérom, no zdá sa, že nie na každého vyšlo. Konečné rozhodnutie má pritom padnúť už tento piatok.

12.11.2020 13:08 , aktualizované: 13:22
debata (33)

Únia fitness centier Slovenska nie je pozvaná na štvrtkové rokovanie s premiérom. Zúčastní sa ho iba prezident Slovenskej asociácie fitnes, kulturistiky a silového trojboja Boris Mlsna. Ten sa však utorkového rokovania nezúčastnil.

„My v princípe ako ľudia a prevádzkovatelia fitnescentier nemáme žiaden problém pomôcť štátu,“ hovorí Pre denník Pravda Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska. Musí však ísť o dohodu, nie nátlak. „Nehodláme sa nechať vydierať, bez poskytnutej relatívnej pomoci,“ povedal. Vládnym rozkazom boli uzatvorené všetky fitness centrá na Slovensku. Únia sa nehodlá nechať vydierať od štátu bez relevantnej poskytnutej pomoci, nakoľko aj ich segment trpí dopadmi pandémiou.

Podľa informácií denníka Pravda sa rokuje z dotknutými prevádzkami samostatne. Niektorým na poslednú chvíľu z úradu vlády oznámili, že ich termín sa ruší a majú čakať na nový. Vo štvrtok by mal premiér prebrať testovanie so zástupcami reštaurácií, kín a divadiel.

„Dnešné ohlásené stretnutie na úrade vlády sa nekoná,“ uviedla Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vo štvrtok na sociálnej sieti. Dodala, že stále hľadá možnosti a spôsoby, ako otvoriť prevádzky. „Ich fungovanie je najlepšia pomoc pre cestovný ruch,“ tvrdí asociácia.

Mnohí sa budú rozhodovať až na základe podmienok. Tie sú najdôležitejším kritériom i pre Konferenciu biskupov Slovenska. „Taktiež treba ozrejmiť aké konkrétne zlepšenia pre možnosť účasti veriacich na bohoslužbách z neho budú vyplývať,“ povedal jej hovorca Martin Kramara. Biskupi majú podľa neho na štvrtkový večer naplánované spoločné rokovanie cez internet, na ktorom sa o danej veci poradia. A potom zaujmú stanovisko, dodal Kramara.

Ako by to malo prebiehať

Premiér si predstavuje, že by sa mohlo pravidelne takzvane komunitné testovať v samotných podnikoch. „Prvýkrát by sme komunitným spôsobom zorganizovali celoslovenské pretestovanie posledný novembrový víkend a v decembri by sme si dali dúšok väčšej slobody," povedal v stredu po rokovaní vlády Matovič.

Opakovať by sa to malo v trojtýždňových intervaloch. Na testovanie by však nedozeral štát, ale samotné prevádzky. Pričom od vlády by dostali testy a aj ochranné pomôcky, no dobrovoľníkov by museli zabezpečiť samotné podniky.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #testovanie #prevádzky