Aktuálna regulačná politika v energetike bude platiť o rok dlhšie

Dôvodom predĺženia platnosti regulačnej politiky je aj aktuálna koronakríza a prijímanie zimného energetického balíčka do slovenskej legislatívy.

12.11.2020 10:12
ENERGETIKA: Prehliadka Elektrárne Vojany Foto: ,
Dôvodom predĺženia platnosti regulačnej politiky je aj aktuálna koronakríza.
debata

Platnosť regulačnej politiky v energetike sa definitívne predlžuje o jeden rok, teda do konca roka 2022. Regulačná rada totiž prijala dodatok Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) k politike na regulačné obdobie 2017 až 2021. „Prijatým Dodatkom sa predlžuje aktuálne regulačné obdobie o jeden rok a zároveň sú v ňom zapracované úpravy potrebné na preklenutie tohto prechodného obdobia,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Dôvodom predĺženia platnosti regulačnej politiky je aj aktuálna koronakríza. „Je kľúčové, aby existujúci regulačný rámec poskytol v tomto krízovom období primeranú stabilitu a predvídateľnosť regulovaným subjektom, ako aj dostatočnú ochranu zraniteľným odberateľom,“ podotkol Igaz.

Regulované sektory v energetike čaká v najbližších mesiacoch a rokoch zásadná zmena legislatívneho prostredia v nadväznosti na legislatívny balíček EÚ s názvom „Čistá energia pre všetkých Európanov“. Aj preto sa ÚRSO rozhodlo s prijatím novej regulačnej politiky počkať. „Vzhľadom na očakávané termíny úpravy primárnej legislatívy Slovenskej republiky, nie je možné v legislatívne stanovených termínoch pripraviť a schváliť novú regulačnú politiku a následne aj novelizovať vyhlášky a predpisy úradu tak, aby plne zodpovedali požiadavkám transponovanej legislatívy EÚ s platnosťou od 1.1.2022,“ vysvetlil Igaz.

Akékoľvek snahy o “predbehnutie“ procesu úpravy primárnej legislatívy by mohli podľa regulátora viesť k nekonzistentnosti alebo rozporom regulačnej politiky a regulačného rámca s finálnou podobou legislatívy. „Zároveň by sa obmedzil priestor na identifikáciu a zapracovanie ustanovení, ktoré vznikli na základe praxe v špecifických podmienkach Slovenskej republiky,“ konštatoval Igaz.

Regulačná politika je stratégiou, ktorá upravuje vykonávanie regulácie v sieťových odvetviach v elektroener­getike, plynárenstve, teplárenstve a vo vodárenstve počas určeného regulačného obdobia. Regulačnú politiku prijíma Regulačná rada pôsobiaca na ÚRSO. Dokument je záväzný pre všetkých dotknutých účastníkov trhu. Podľa neho úrad postupuje v štátnej regulácii v sieťových odvetviach v elektroener­getike, plynárenstve, teplárenstve a vo vodárenstve počas regulačného obdobia. Súčasná regulačná politika bola schválená v roku 2016 a mala pôvodne platiť od začiatku roka 2017 do konca roka 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #regulačná politika