Zotavovanie ekonomiky eurozóny bude nerovnomerné, tvrdí šéfka ECB

Hoci najnovšie správy a vakcíne vyzerajú povzbudzujúco, stále môžeme čeliť opakujúcim sa cyklom šírenia vírusu a sprísňovania reštrikcií, uviedla Lagardová.

11.11.2020 18:18
Česko, koronavírus, planéta, rúška, pandémia Foto:
Vo viacerých štátoch sveta sa počas druhej vlny ľudia vracajú k noseniu rúšok.
debata (2)

Ekonomiku eurozóny pravdepodobne čaká nerovnomerné a prerušované zotavovanie napriek dobrým správam o vývoji vakcíny proti koronavírusu. Uviedla to v stredu šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová, podľa ktorej existuje riziko, že oživenie by mohlo byť pomalé pre obavy spotrebiteľov.

„Vidíme silné opätovné šírenie vírusu a to prinieslo novú dynamiku,“ povedala Lagardová v úvodnom prejave online konferencie ECB o menovej politike. „Hoci najnovšie správy a vakcíne vyzerajú povzbudzujúco, stále môžeme čeliť opakujúcim sa cyklom šírenia vírusu a sprísňovania reštrikcií, kým sa nedosiahne rozsiahla imunita,“ konštatovala šéfka ECB.

Už na zasadaní banky 28. októbra Lagardová vyhlásila, že existuje málo pochýb o tom, že centrálna banka eurozóny na zasadaní 10. decembra rozhodne o zväčšení stimulov pre ekonomiku. V stredu konštatovala, že hlavnými „nástrojmi pravdepodobne zostanú“ nákupy dlhopisov a poskytovanie lacných úverov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #eurozóna #pandémia #koronakríza