Matovič odmietol kritiku Sulíka na vládne opatrenia

Premiér Igor Matovič (OĽANO) v stredu odmietol kritiku ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), podľa ktorej vláda nesplnila sľuby o uvoľňovaní opatrení po plošnom testovaní a predĺžila núdzový stav. Sulíkovi sa tiež nepáčil návrh na takzvané komunitné testovanie, podľa ktorého majú zabezpečiť celoplošné testovanie školy, cirkvi, športové kluby či hotely. Matovič zdôraznil, že za predĺženie núdzového stavu aj za komunitné testovanie hlasovalo všetkých päť členov krízového štábu za SaS.

11.11.2020 13:00 , aktualizované: 16:34
debata (95)

„Ja by som si chcel tiež v tejto ťažkej dobe, kedy nám dennodenne zomierajú ľudia a tisícky ľudí sú v nemocniciach na COVID-19, dopriať dovolenku a vypisovať facebookové statusy,“ povedal Matovič. Sulíkovi vyčíta, že nechodí osobne na krízové štáby a dáva sa zastupovať.

„Posiela tam päť svojich zástupcov, tí hlasujú za 90-dňový núdzový stav, zahlasovali za komunitné testovanie, všetci piati, a on potom svojich vlastných straníckych členov kritizuje cez facebook z dovolenky,“ povedal Matovič. „Mne to hodné komentára nie je,“ dodal premiér.

Matovič zároveň vyzval Sulíka, aby navrhol, ako pri otvorených prevádzkach znížiť počet nakazených a udržať ich denný prírastok pod číslom 500. „Dávam verejný prísľub, že keď sa Richard Sulík do nedele postaví s riešením, ktoré Slovensku zabezpečí, že denne nebudeme mať v sedemdňovom priemere viac ako 500 pozitívne testovaných ľudí cez RT-PCR testy a zároveň zabezpečí, aby od 1. decembra mohli byť otvorené všetky reštaurácie, divadlá, kiná, kostoly, športové kluby či posilňovne, tak od tej chvíle mu odovzdávam celý manažment koronakrízy na Slovensku,“ povedal Matovič.

Sulík sa zastal vedcov. Ľudia za trpezlivosť dostali paličku do nosa

Minister hospodárstva Richard Sulík odkázal na sociálnej sieti, že treba počúvať vedcov, aby sme mohli slobodnejšie dýchať. Inak nás čaká pozvánka na pivo s paličkou do nosa.

Aj keď vo svojom statuse nikoho priamo nemenoval, bol zjavne namierený proti plánom na komunitné testovanie, o ktorom hovorí premiér Igor Matovič. Podľa premiérových predstáv by testovanie namiesto štátu prevzali na seba prevádzky, ktoré by testovali svojich zákazníkov. Štát by dodal len testy a vojaka či policajta. Majitelia prevádzok, ako sú reštaurácie či fitness centrá, sa majú rozhodnúť do piatku.

Podľa Sulíka ľudia verili, že po plošnom testovaní bude lepšie, dostali však plošné predĺženie núdzového stavu. Gastro, kultúru a šport označil za zdevastované, v stave kolapsu.

„Krajina ich potrebuje, mali by sme si ich chovať ako v bavlnke, aby sa z toho čím skôr vymotali. Čo však dostali? Majú suplovať štát a premeniť svoje prevádzky na testovacie centrá Tak načo sa to celé robilo?“ píše Sulík.

Počúvajme našich vedcov, vyzval Sulík. „Vieme, kde sú ohniská, môžeme pekne rozlíšiť okresy, kde treba tvrdšie opatrenia,“ dodal.

Matovič aj minister obrany Jaroslav Naď sa dostali do konfliktu s vedeckou komunitou, ktorá nevidí zmysel v plošnom testovaní celého Slovenska antigénovými testami a presadzuje likvidovanie ohnísk nákazy, skôr ako sa rozhoria. Matovič s Naďom viackrát bagatelizovali argumenty vedcov a presadzovali celoplošné testovanie, ktoré spolu ako tajný plán pripravili začiatkom jesene.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #plošné testovanie