Prejde Matovičovo testovanie? Podniky už o ňom diskutujú, žiadajú však pomoc

Podnikatelia v gastro sektore, hotelieri i majitelia fitnescentier už začali o testovaní, ktoré premiér Igor Matovič (OĽaNO) v utorok navrhol, diskutovať. Žiadajú však aj pomoc. Mnohí totiž kvôli pandémii bojujú o holé prežitie. Viacerí už avizovali prepúšťanie.

11.11.2020 08:52 , aktualizované: 18:55
mikas, igor matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) pred stretnutím so zástupcami odvetví najviac postihnutých koronakrízou.
debata (75)

Premiér si predstavuje, že by sa mohlo pravidelne takzvane komunitne testovať v samotných podnikoch. Na testovanie by však nedozeral štát, ale samotné prevádzky. Pričom od vlády by dostali testy a aj ochranné pomôcky, no dobrovoľníkov by museli zabezpečiť samotné podniky.

Rozhodnúť sa majú samotné subjekty do piatka tohto týždňa. Od ich odpovede má závisieť aj to, kedy a nakoľko sa hotely, reštaurácie a posilňovne otvoria. Týkať sa to však má aj kostolov a škôl. Presné podmienky a aj to, ktorých prevádzok by sa takéto testovanie týkalo už riešia hygienici.

Matovič v utorok tvrdil, že podmienky by mali byť zverejnené v stredu, prevádzky sa majú vyjadriť do piatku. „Prvýkrát by sme komunitným spôsobom zorganizovali celoslovenské pretestovanie posledný novembrový víkend a v decembri by sme si dali dúšok väčšej slobody," povedal v utorok premiér.

Pochybnosti priznal v utorok aj hlavný hygienik Ján Mikas, keď povedal, že „testovanie v komunitách bude zložité“. Termín otvorenia komerčných fitness centier zatiaľ nie je známy. Cvičiť by sa však podľa hlavného hygienika mohlo len v rúškach. Otázne sú aj kapacity v posilňovniach. Hlavný hygienik uvažoval o otvorení posilňovní až na jar, uviedol Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovensko vo videu. To zverejnila únia po utorkovom stretnutí s premiérom.

Utorkového stretnutia s premiérom sa zúčastnili aj zástupcovia Únie filmových distribútorov (ÚFD) Michal Drobný a Tomáš Janišek. O tom, či budú s komunitným testovaním súhlasiť, sa rozhodnú až po zverejnení presných podmienok. „Očakávali sme, že sa na stretnutí bude hovoriť o ďalšej pomoci,“ informujú členovia rady ÚFD a Združenia prevádzkovateľov kín. Nakoľko situácia vo filmovom priemysle je kritická. „Doterajšia pomoc nášmu sektoru nepredstavuje ani 18 percent z celkových nákladov, ktoré nám nik neodpustí,“ hovoria svorne. Ak by boli prevádzky kín naďalej zatvorené, škody by pre tento segment boli devastačné. Hrozilo by tiež uzatvorenie prevádzok.

Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu

„Pivovarníci, spolu s ostatnými zástupcami gastro sektora, podporujú snahy vlády zamedziť ďalšiemu šíreniu pandémie a vítajú konštruktívnu diskusiu na túto tému. Veríme, že len spoločnými silami môžeme pomôcť minimalizovať dopady pandémie. Výzvu premiéra Matoviča pomôcť s pravidelným komunitným testovaním prediskutujeme v rámci platformy #StáleMámeChuť“, ktorej sú pivovarníci členom. Budeme hľadať spôsoby, ako prispieť k zastaveniu komunitného šírenia COVID-19 a umožniť postupné otvorenie gastro prevádzok.

Zároveň si uvedomujeme, že počas pandémie je nevyhnutné chrániť nielen ľudské životy, ale aj živobytia. Za veľmi dôležitú preto považujeme pomoc štátu pre ohrozené sektory, aby prežili obdobie obmedzenia ich podnikania a fungovania. Len gastronómia priamo či v naviazaných sektoroch zamestnáva viac ako 90 000 ľudí. Podľa nedávneho prieskumu členských pivovarov u vyše 2 000 prevádzok až dvom tretinám gastro podnikov hrozí bez štátnej pomoci zatvorenie. Gastro sektor sa už po dvoch mesiacoch v prvej vlne dostal do ťažkej finančnej a existenčnej situácie. Druhú vlnu pandemických opatrení tak veľká časť prevádzok neprežije. Tržby gastro sektora už teraz klesli o vyše 75 %, a preto potrebuje okamžitú, hmatateľnú a najmä plošnú pomoc štátu.

Zástupcovia podnikateľov a dodávateľov gastra, spojení v platforme #StáleMámeChuť, už pred dvoma týždňami žiadali otvoreným listom predsedu vlády o stretnutie. Podporu štátu pre gastro vidíme v dvoch rovinách – v okamžitej prvej pomoci s cieľom zachrániť podniky pred bankrotom a tak udržať zamestnanosť v gastronómii i súvisiacich segmentoch ekonomiky; a nadväzne v dlhodobej systémovej pomoci na oživenie zdecimovaného gastro sektora a naštartovanie spotreby po pandémii.

Aj pri postupnom uvoľňovaní opatrení vďaka pravidelnému komunitnému testovaniu budú musieť podnikatelia v stravovacích službách počítať s obmedzeným režimom a dlhodobým dopadom na ich podnikanie, pretože navrátiť dôveru zákazníkov bude trvať ešte dlhé mesiace. Preto je teraz veľmi potrebné, aby aj oni dostali od vlády pomoc a ich podniky neboli počítané medzi ďalšie obete pandémie COVID-19.

Sme pripravení viesť odborný a konštruktívny dialóg, ktorý vyústi do konkrétnych riešení a účinnej pomoci na záchranu ohrozených sektorov, ich zamestnancov a dodávateľov.“

Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro

„Predpokladáme, že podnikatelia v gastre pokiaľ budú len trochu môcť, tak zabezpečia aj náročnejšie podmienky, aby mohli svoje podniky otvoriť, aby mohli fungovať. Prvým cieľom je, vzhľadom na blížiacu sa zimu, aby mohli vítať hostí aj v interiéroch. Čo sa týka testovania, sú to zatiaľ len návrhy, je to pre všetkých nová informácia, nateraz nevieme jednoznačne povedať, či bolo a v akých prevádzkach realizovateľné. Či by na to podniky mali personálne aj finančné kapacity. Budeme v tomto smere asi všetci múdrejší, ak budú jasné pravidlá a veríme, že sa s nimi oboznámime do konca novembra. Treba si však uvedomiť, že reštaurácie a podniky sú už nadmieru zaťažené výdavkami na rozvoz a výdaj jedál cez okienko a testovanie hostí by predstavovalo ďalšie náklady, ktoré by im pravdepodobne nikto neuhradil.

Všetko záleží od toho, kedy sa skončia obmedzenia, kedy budú prevádzky otvorené v čo najnormálnejšom režime a aj od toho, akú pomoc a úľavy dostanú od štátu. My evidujeme 12 000 podnikov v gastro biznise a začiatkom jesene až 60 % z nich uviedlo, že zavrú, ak táto pomoc nepríde – to je v prepočte 7 200 podnikov, podľa našich zistení je ohrozených 10 000 pracovníkov. Najviac pravdepodobne pomocný personál, čašníci. Osobne si myslím, že majitelia reštaurácií sa budú snažiť si udržať hlavne šéfkuchárov, prevádzkarov, skrátka to "srdce“ prevádzky. Pokiaľ im pravda budú stačiť prostriedky na výplaty, odvody a to je zase otázka, že dokedy.

Základ je, aby sa hostia vrátili do reštaurácií, a aby sa opäť rozbehol aspoň na nejakej úrovni aj spoločenský život. Lebo mnohí podnikatelia v gastre zabezpečujú napríklad len cateringové služby, a tí už mesiace nefungujú v štýle rozvoz – výdaj cez okienko. Preto veríme, že vláda okrem finančných balíčkov využije účinné nástroje na pomoc celému sektoru, ktoré sa snaží aj naša iniciatíva zviditeľniť. V tejto situácii je to nevyhnutné."

Miriam Filová, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR

"Zamestnávatelia majú zodpovednosť za zdravie svojich zamestnancov, preto aj dnes testujú svojich pracovníkov vo vlastnej réžii. Stojí ich to však dodatočné náklady. Je aj v záujme štátu, aby bolo čo najmenej nakazených, preto by sme s podporou štátu privítali možnosť pravidelne pretestovávať svojich zamestnancov.

Napriek tomu, že antigénové testy sa dajú vyhodnotiť pomerne rýchlo, nemajú žiaľ 100%-tnú spoľahlivosť, preto sú pre zamestnávateľa len orientačné. Sú však zamestnávatelia, ktorí napriek tomu nakúpili určitú nevyhnutnú zásobu spomínaných rýchlotestov – tá je primárne určená pre profesie, ktoré prichádzajú do styku s externým prostredím. Aj keď je tento druh testu lacnejší, pri pravidelnom testovaní sa náklady zamestnávateľa výrazne zvyšujú.

V prípade podozrenia výskytu ochorenia COVID u zamestnanca, bude musieť v zmysle nariadenia ÚVZ SR aj tak absolvovať RT-PCR test. Samozrejme to isté platí aj pre zamestnanca, ktorého antigénny rýchlotest identifikuje ako pozitívneho. Zo strany vlády by mali byť pre firmy, ktoré testujú zamestnancov poskytnuté testy, príp. prostriedky na ich zakúpenie. Pravidelné testovanie dokáže odhaliť pozitívne prípady včas a firmy sa tak dokážu pripraviť na kritické situácie. Je však dôležité, ako budú nastavené bližšie podmienky takéhoto testovania, preto by sme privítali diskusiu aj s podnikateľským sektorom, nakoľko AZZZ je najväčšou zamestnavatelskou organizáciou na Slovensku. "

Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska

„Budú, samozrejme, dôležité konkrétne podmienky praktickej uskutočniteľnosti tohto návrhu. Taktiež treba ozrejmiť aké konkrétne zlepšenia pre možnosť účasti veriacich na bohoslužbách z neho budú vyplývať. Biskupi majú na štvrtok večer naplánované spoločné rokovanie cez internet, na ktorom sa o danej veci poradia, a potom k nej zaujmú stanovisko.“

Ján Laš, Iniciatíva Zachráňme Gastro!

"Včera na Úrade vlády SR to bolo o testovaní. Zjednodušene pre začiatok: športovci, cirkvi, hotely a gastro máme vymyslieť (a zaplatiť vo veľkej miere) ako pravidelne testovať Slovákov a vláda nám na oplátku umožní čiastočne otvoriť. Štát dodá na takéto testovanie príslušníkov ozbrojených zložiek a materiál. My máme zohnať zvyšný personál a zdravotníkov. Takto získaný certifikát má potom platiť všade.

Úprimne, dnes si nevieme veľmi predstaviť, ako reštaurácie, ktoré už dnes nemajú peniaze, môžu pomôcť. Nie sme armáda s jednotným velením a rozpočtom! Nehovoriac o tom, že naše náklady na testovanie by zrejme vysoko prevýšili možné prínosy z takto získaných gastro tržieb.

Ale nechceme ísť na to negatívne, ešte tento týždeň sa k tomu máme spolu s vládnymi expertmi stretnúť a rozmýšľame usilovne nad protinávrhom. Tak nám držte palce, nech vybavíme niečo užitočné!"

Pavel Kiseľ, Únia fitness centier Slovenska

„Z našej strany sme prejavili záujem, že vďačne pomôžeme štátu, ale musíme vedieť, čo bude s našimi osudmi.“

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #testovanie #pandémia