Matovič žiada od fitnescentier pomoc. Majú zriadiť odberné miesta na testovanie

Bez úspechu, čo sa týka otvárania prevádzok, skončilo stretnutie zástupcov hotelov, reštaurácií a fitnescentier s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). Zdá sa, že znovuotvorenie je nateraz v nedohľadne.

10.11.2020 10:15 , aktualizované: 19:08
mikas, igor matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) pred stretnutím so zástupcami odvetví najviac postihnutých koronakrízou.
debata (268)

„Štát nám neponúkol nič,“ hodnotí aktuálnu situáciu Únia fitness centier Slovenska na sociálnej sieti. Vláda chce od prevádzkovateľov fitness centier zriadenie odberových miest počas chystaného plošného testovania 28 a 29. novembra, tvrdí únia.

„Ponúkol som im cestu komunitného testovania ľudí antigénovými testami,“ povedal po utorkovom stretnutí premiér. Na testovanie by však nedozeral štát, ale samotné prevádzky. Pričom od vlády by dostali testy a aj ochranné pomôcky, no dobrovoľníci by zostali na pleciach podnikov. Alternatívou je podľa premiéra lockdown. Konkrétny návrh má byť na stole v stredu.

Rozhodnúť sa majú samotné subjekty do piatka tohto týždňa. Od ich odpovede má závisieť aj to, kedy a nakoľko sa hotely, reštaurácie a posilňovne otvoria. Týkať sa to však má aj kostolov a škôl.

„Testovanie v komunitách bude zložité, preto budú tieto veci teraz prediskutovávať v skupinách, či ma takýto typ testovania význam,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

„Každá oblasť ma svoje špecifiká,“ hovorí profesor Pavol Jarčuška z Pandemickej komisie. Oblasti, ktorými sa bude zaoberať konzílium budú šport, rekreácia, stravovanie, cirkev a kultúra. Konzílium epidemiológov bude jednať s jednotlivými skupinami. Avšak treba zadefinovať, kde testovanie bude mať význam a kde nie. „Rozdiel je medzi profesionálnymi športovcami a posilňovňami,“ povedal.

Zatiaľ zavreté

Zdá sa, že fitness centrá, reštaurácie a hotely zostanú zatvorené tak ako ešte v nedeľu avizoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Ostatne to pred utorkovým stretnutím so zástupcami odvetví dotknutých protipandemickými opatreniami v Hoteli Bôrik avizoval aj samotný premiér. Ešte pred stretnutím sa nechal počuť, že k zásadným zmenám nedôjde ani v najbližších týždňoch. „Ideme spoločne hľadať cesty, ale dnes nejdeme robiť určite uzávery, “ povedal. Zima podľa premiéra bude po epidemiologickej stránke ťažká.

Premiér spoločne so zástupcami dotknutých odvetvi pandémiou chce nájsť spoločnú cestu na akcii s názvom Ako spoločne prežijeme zimu. „Ak by sme nezažívali bežné radosti v živote, pre niekoho je to reštaurácia, pre niekoho kostol či šport tie tomu životu patria,“ povedal Matovič. Obáva sa však ak si tieto radosti ľudia nedoprajú tak sa to môže prejaviť na ich psychike. „Budeme sa rozprávať o tom ako každá dotknutá oblasť chce pridať ruku k dielu k tomu aby sme spoločne mohli mať väčšiu mieru slobody,“ zdôraznil Matovič. Určite však nie v najbližších týždňoch, dodal. Kompenzácie sú podľa neho nastavené o polovicu vyššie ako počas prvej vlny.

Bez veľkých očí

Na stretnutie zvolávali zástupcov jednotlivých odvetví narýchlo esemeskami. „Nič, si od toho nesľubujeme,“ povedal Pavel Kiseľ z Únie fitness centier. Pozvanie dostal formou SMS správy v pondelok podvečer z úradu vlády. Únia ide na stretnutie z rešpektu a dobrej vôle, bez veľkých očakávaní. Skúsili predložiť aj riešenia pre podnikateľov v ich sektore – medzi nimi aj dlhovú brzdu, novelu o fitness centrách a plošné odškodnenie. „Vieme, že štát peniaze nemá a vieme, že tie ktoré nám môže poskytnúť sú v Bruseli,“ tvrdí únia.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) (v strede) na... Foto: Pravda, Robert Hüttner
mikas, igor matovič Premiér Igor Matovič (OĽaNO) (v strede) na stretnutí so zástupcami odvetví najviac postihnutých koronakrízou.

„Nemyslím si, že sa dohodneme na niečom konkrétnom,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Verí však, že si premiér vypočuje návrhy a začne ich riešiť. Situácia v cestovnom ruchu je totiž kritická. Zimná sezóna je za rohom a prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií potrebujú vedieť, na čo sa majú pripraviť. „Sme ochotní zabezpečiť aj náročnejšie podmienky, aby prevádzky mohli otvoriť,“ hovorí Harbuľák.

Cieľom asociácie je, aby reštaurácie počas zimy mohli sprístupniť aj interiér, nielen terasy či vydávať jedlo. Harbuľák nevylúčil ani testovanie zákazníkov – zatiaľ však ide podľa neho len o návrhy.

Zimná sezóna je za rohom a prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií potrebujú vedieť, na čo sa majú pripraviť. „Sme ochotní zabezpečiť aj náročnejšie podmienky, aby prevádzky mohli otvoriť,“ hovorí Harbuľák.

Harbuľák nevylúčil ani testovanie zákazníkov – zatiaľ však ide podľa neho len o návrhy. „Chceme nájsť nástroje, aby zimná sezóna mohla fungovať,“ hovorí. Inak hrozí ďalšie prepúšťanie, dodal Harbuľák. Terajšia pomoc podľa neho nestačí. Ani pri stopercentnom poklese tržieb nie je podľa Harbuľáka rozšírená prvá pomoc plus dostatočná na udržanie zamestnanosti. Podnikatelia v cestovnom ruchu totiž aj zvyšné neplatia len mzdy svojim zamestnancom, ale aj zvyšné náklady, hoci nemajú hostí.

Pomoc nestačí

„Tieto týždne sú pre podnikateľov v gastro biznise čistým zúfalstvom. Príjmy, ktoré majú z rozvozu či výdaja jedál cez okienko sú minimálne a absolútne nedostačujúce,“ povedala hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny. Na iniciatívu sa denno denne obracajú majitelia reštaurácií a kaviarní s tým, že musia prepúšťať zamestnancov, lebo pomoc neprichádza.

Iniciatíva prišla preto aj s vlastným návrhom ako zachrániť desaťtisíc pracovných miest, zostal však bez odozvy. „Akoby si kompetentní neuvedomovali, že každé riešenie v tejto kríze treba skúsiť, hlavne, keď nikto nevie zaručiť, dokedy budeme musieť žiť v obmedzenom režime,“ hovorí Koreny. Predpokladá, že nás čakajú ešte týždne v obmedzenom režime. Mnohé prevádzky to podľa Koreny nezvládnu.

Sto miliónov pre cestovný ruch. Koľko dostane zatvorená reštaurácia?

O peniaze môže požiadať podnik, ktorému sa pre pandémiu prepadli tržby medziročne o viac ako 40 percent. Podpora bude vo výške štyroch až desiatich percent z minuloročných tržieb. O dotáciu môžu žiadať reštaurácie, bistrá, kaviarne, hotely, penzióny, akvaparky, kúpaliská, prevádzky lanoviek, zoologické záhrady či múzeá. Pomoc je pripravená aj pre cestovné kancelárie a agentúry.

V prípade ak reštaurácia musela zatvoriť v apríli tohto roka a mala stopercentný prepad tržieb v porovnaní s rokom 2019, má nárok na pomoc vo výške desať percent z tržieb z vlaňajšieho apríla. Ak hotelu klesli tržby o 60 percent, dostane najviac šesť percent z tržieb v roku 2019. Pomoc pre cestovný ruch je rozdelená na tri roky. Pričom na tohtoročné žiadosti pôjde 10 miliónov eur, 70 miliónov eur na tie v roku 2021. Zvyšných 20 miliónov zostane do roku 2022.

SPRÁVU AKTUALIZUJEME

© Autorské práva vyhradené

268 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #fitness #hotely