Ústavný súd podnikateľom uvoľnil ruky. Môžu žalovať štát?

Podnikatelia majú opäť možnosť domáhať sa zmareného zisku od štátu. Ústavný súd totiž pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týka aj práva na náhradu škody a tzv. ušlého zisku. Okrem toho sa bude venovať aj výhradám prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorej sa ústavnosť časti zákona nepozdáva.

10.11.2020 09:25
spravodlivosť, kladivko, pečať, pero, právo Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Vláda Igora Matoviča zákon prijala v skrátenom legislatívnom konaní ešte v polovici októbra. Cieľom bolo hlavne vyjasniť kompetencie pri rozhodovaní o pandemických opatreniach úradu hlavného hygienika Jána Mikasa. Do zákona vláda pretlačila aj klauzulu, ktorá ruší právo na náhradu škody a zmareného zisku v súvislosti s pandémiou. V dôvodovej správe sa odvoláva na rozhodnutie rakúskeho súdu.

Tento krok sa nepozdával ani prezidentke. Tá zákon síce podpísala, ale sporné ustanovenie napadla na Ústavnom súde. Ten ho nakoniec pozastavil a sporným ustanovením sa bude v najbližších dňoch zaoberať. „Pozastavenie účinnosti dotknutého ustanovenia otvára možnosť požiadať o uplatnenie nároku na náhradu škody súdnou cestou,“ vysvetľuje advokát Ján Bučko z advokátskej kancelárie Staněk Vetrák & Partneri.

Už padajú žaloby?

Pred týmto rozhodnutím by súdy prípadné žaloby od podnikateľov zrejme zamietli. Ústavný súd konštatoval, že bez pozastavenia zákona by mohlo byť ohrozené základné právo dotknutých osôb na náhradu škody, ktorá vznikla pri rozhodovaní verejnej moci. Pozastavenie však ešte neznamená, že zákon je sporný vo všetkých bodoch. Podľa advokáta Bučka však nie je úplne v súlade s Ústavou SR.

„Príkladom by sme uviedli najmä článok 46, podľa ktorého má každý právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím súdu, iného štátneho orgánu či orgánu verejnej správy alebo nesprávnym úradným postupom,“ cituje ústavný zákon Bučko s tým, že ústavní sudcovia budú mať zrejme rovnaký názor a ustanovenie bude nakoniec neplatné.

Štát sa tak zrejme bude na súdoch sporiť s viacerými dotknutými prevádzkami. Ešte pred platnosťou novely zákona podala na štát žalobu aj Únia fitness centier Slovenska. Obviňujú ho hlavne z diskriminácie, zmareného zisku a neodškodnenia prevádzky. Do polovice októbra ju podpísalo 27 prevádzok. Keďže ju podali ešte v júli tohto roka, bude platná aj bez zrušenia spornej legislatívy.

„Ide o obdobie pred účinnosťou tohto ustanovenia, nakoľko sa zakazuje takzvaná spätná (pravá) retroaktivita zákonov, čiže aby novoprijaté zákony nepriznávali práva a povinnosti spätne pred ich účinnosťou,“ vysvetľuje pre denník Pravda advokátka Lenka Tomanová z advokátskej kancelárie Stentors. To však podľa nej ešte neznamená, že na súde budú úspešní. Súdy im nakoniec nemusia dať za pravdu. V podobných sporoch totiž musí byť splnených množstvo podmienok nároku.

Výhra nie je zaručená

„V prvom rade je potrebné naplniť základné predpoklady vzniku nároku na náhradu škody, ktorými sú porušenie právnej povinnosti, vznik škody, príčinná súvislosť medzi porušením právnej povinnosti a vznikom škody,“ vymenoval Bučko. Každý prípad pritom bude posudzovaný individuálne a podľa okolností. Napadnuté môžu byť aj opatrenia v kompenzačných schémach od štátu.

Prevádzky môžu argumentovať aj tým, že štát a úrady postupovali pri zavádzaní pandemických opatrení nesprávne a nezákonne. Počas vyhlásenia núdzového stavu to však bude tvrdý oriešok. Ten totiž vládnemu kabinetu umožňuje zásahy do práv a slobôd v zákonom určenom rozsahu.

„Čiže chýba esenciálny prvok pre priznanie nároku na náhradu škody, a to porušenie právnej povinnosti,“ dodal Bučko. V jednotlivých prípadoch však môžu podnikatelia dokázať, že k porušeniu práva zo strany štátu došlo, tvrdí.

To však budú musieť žalobcovia presvedčivo preukázať na súde. Svoju úlohu bude zohrávať aj to, ako bude v týchto prípadoch postavená žaloba. Advokátka Tomanová dodala, že dnes nevie o podobnom zákone v zahraničí, ktorým by sa vylučovala zodpovednosť štátu za škodu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #štát #žaloba #Ústavný súd SR #pandémia #koronakríza