ANKETA: Ste za ponechanie obedov zadarmo? Koalícia o nich ešte nerozhodla

Už od januára mala dotácia na stravu známa ako obedy zadarmo skončiť. Vyplácať sa mala len deťom z rodín v hmotnej núdzi či s prinízkym príjmom. Zdá sa, že zo zrušením dotácie na stravu to nemusí byť až také horúce. V koalícii totiž stále nepadlo posledné slovo. „K danej téme stále prebiehajú rokovania na úrovni koaličných partnerov. O ich výsledku budeme včas informovať,“ potvrdila pre denník Pravda hovorkyňa rezortu práce Veronika Pazičová.

09.11.2020 13:05 , aktualizované: 13:33
debata (30)

V lete zrušenie obedov zadarmo vo veľkom ohlásila koalícia. Nahradiť ich mal dvojnásobný daňový bonus a bezplatná doprava. Začiatkom októbra vláda odklepla novelu o dotáciách z dielne ministra práce Milana Krajniaka. Práve tá mala riešiť aj dotované školské obedy. No nakoniec ich kabinet z materiálu vyňal.

„Úprava dotácie na stravu bola vyňatá zo schváleného materiálu a bude riešená v súvislosti s pripravovanou pomocou pre rodiny vo forme daňového bonusu," informovala podľa agentúry SITA po rokovaní vlády ešte koncom septembra tohto roka hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská. Odvtedy je okolo zrušenia dotovanej stravy akosi ticho. Zvýšený daňový bonus na dieťa do 15 rokov už rieši novela zákona o dani z príjmov, zmeny v školských obedoch však v parlamente chýbajú.

Načo rušiť, čo funguje?

„Nahradenie dotácií zvýšeným daňovým bonusom sa podľa nášho názoru minie účinkom a stravovanosť detí a žiakov opäť klesne. Zastávame názor, že v súčasnej ekonomickej situácii je vhodné ponechanie účelových dotácií na stravu,“ hovorí expert na školstvo Združenia miest a obcí Slovenska Zdenko Krajčír. Napriek rôznym problémom a komplikáciám mestá a obce nakoniec obedy zadarmo zvládli, podarilo sa podľa neho aj zvýšiť počet žiakov, čo sa stravujú v školských jedálňach.

Podľa prieskumu na 900 školách, ktorý vypracovalo bývalé vedenie ministerstva práce, počet detí, ktoré sa pravidelne stravovali v školských jedálňach vďaka dotácii na stravu stúpol o štvrtinu. „V niektorých rodinách dotácia na stravu výrazne pomáha zabezpečiť dieťaťu školsky obed,“ hovorí Krajčír. Naráža pritom hlavne na rodiny na hranici hmotnej núdze či bez práce.

Okrem toho mnohé samosprávy investovali do školských jedální státisíce. Rekonštruovali sa kuchyne, stavali nové jedálne, nakupovali hrnce. Väčšina prijímala aj nových ľudí. Otázne je, čo bude s kuchárkami a ostaným personálom či veľkokapacitnými jedálňami po zrušení plošnej dotácie? Rátať sa totiž dá s poklesom stravníkov.

Naopak zo zvýšenia daňového bonusu samosprávy nadšené nie sú. Ak by sa nezaviedol, nepríde totiž k zníženiu príjmov miest a obcí. Tie majú totiž už teraz napäté rozpočty. „Tieto finančné prostriedky môžu mestá a obce použiť napríklad aj na úhradu režijných nákladov prípadne na zabezpečenie rozvoja kapacít školského stravovania,“ hovorí Krajčír.

Len pre chudobné deti?

Podľa Krajniakovho pôvodného návrhu by od januára na štátom dotovanú stravu budú mať len deti z rodín s najnižšími príjmami. Dotácia na jedno jedlo sa má pritom zvýšiť o desať centov na 1,30 eura.

Ostatným deťom zostane dvojnásobný daňový bonus alebo nič. Mimo hry tak zostanú deti z rodín, čo nespadajú ani do jednej kolónky. Stačí aj invalidný dôchodok, rodičovské, výživné, ktoré o pár eur prevýšia hranicu životného minima. Tá je aj napriek júlovému zníženiu veľmi nízka. Životné minimum na dospelého človeka a dve nezaopatrené deti je po novom 410,99 eura. Stačí ak rodina túto sumu prekročí, nárok mať nebude. A ak ide o osamelé matky na rodičovskej či materskej dovolenke, nebudú mať ani nárok na daňový bonus, keďže nepracujú.

Ostatne, negatívny vplyv zrušenia dotácie priznáva vo svojom návrhu aj samotné ministerstvo. „Návrh zákona bude mať negatívny vplyv na hospodárenie domácností v dôsledku zvýšenia výdavkov na stravu, a to neposkytovaním plošnej dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom,“ píše v doložke sociálnych vplyvov. A to na domácnosti s predškolákmi či so žiakmi základných škôl, ktorí nepatria ani do jednej zo skupín, čo bude mať aj naďalej nárok na dotované obedy.

Rezort práce návrh obhajuje tým, že ide o návrat k pravidlám, ktoré platili do konca roka 2018. Od januára 2019 mali na bezplatnú stravu nárok predškoláci, žiaci základných škôl sa pridali v septembri. Obedy zadarmo zaviedla bývalá vláda. Nárok na ne mali všetky deti v poslednom ročníku materských škôl a na základných školách, ktoré sa zúčastnili vyučovania a zároveň odobrali obed.

Dotácia na stravu

  • Na dotáciu 1,20 eura má od januára 2019 nárok každý predškolák a od septembra 2019 aj žiak základnej školy, ktorý sa zúčastní na výchovno-vzdelávacej činnosti a odoberie stravu.
  • Od januára 2021 budú mať nárok na dotáciu na stravu len deti, čo navštevujú materskú alebo základnú školu, v ktorej je minimálne polovica detí z rodín, čo poberajú dávku v hmotnej núdzi. Alebo deti, ktorých rodiny dostávajú dávku v hmotnej núdzi.
  • Nárok budú mať aj deti z rodín, kde príjem za posledných šesť mesiacov pred podaním žiadosti bude najviac vo výške životného minima.
  • Dotácia na stravu sa novelou zvýši z 1,20 eura na 1,30 eura na jeden obed. Nárok na obed od štátu budú mať aj deti, čo sa nezúčastnia na vyučovaní pre individuálne vzdelávanie, no obed odoberú. Pri "obedoch zadarmo“ bolo podmienkou nielen odobrať obed, ale aj sa zúčastniť na vyučovaní.

Dvojnásobný daňový bonus

  • Obedy zadarmo má od januára 2021 nahradiť zvýšený daňový bonus na dieťa od 6 do 15 rokov. Nateraz naň majú nárok len pracujúci rodičia detí do šesť rokov.
  • Daňový bonus na jedno dieťa nad šesť rokov bude 45,44 eura mesačne. Ročne je to 545,28 eura. Pri dvoch deťoch vyše tisíc eur.

Životné minimum

  • Od júla je životné minimum pre jedného dospelého človeka 214,83 eura mesačne. Na ďalšieho dospelého člena domácnosti sa ráta 149,87 eura. Na nezaopatrené dieťa 98,08 eura.
  • V takom prípade rodina s jedným dieťaťom musí mať príjem pod 462,78 eura mesačne, aby mala nárok dotáciu 1,30 eura na obed. Pri dvoch deťoch je 560,86 eura mesačne.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Milan Krajniak #obedy zadarmo #dotácia na stravu