Realitný trh funguje v pandemickom režime. Chaty stále vedú

Realitné kancelárie museli opäť sprísniť predaj nehnuteľností. „Snažíme sa však obmedziť osobné kontakty medzi ľuďmi na minimum, preferujeme elektronickú a telefonickú komunikáciu,“ hovorí realitná maklérka zo spoločnosti Custom Real Simona Cagaňová. Ľuďom ponúkajú aj virtuálne či videoprehliadky. „Snažíme sa proces predaja presúvať do on-line prostredia,“ dodáva Cagáňová.

10.11.2020 06:00
dom, teplo, vlna, čiapka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stále však letia rekreačné nehnuteľnosti ako chaty, chalupy či záhradky. Tie výrazne vyskočili na jar – počas prvej vlny pandémie. Za trištvrte roka sa predalo o štvrtinu viac chát a chalúp ako za celý minulý rok. „Dopyt bol predovšetkým u ľudí z väčších miest, mnohí z nich vyhľadávali únik v čase prvého lockdownu,“ hovoria analytici portálu Nehnuteľnosti.sk.

Výsledkom je tak zdraženie rekreačných nehnuteľností. Ceny rekreačných nehnuteľností rástli v Prešovskom kraji o 14,8 percenta, v Trenčianskom kraji o 10,2 percenta a v Bratislavskom o 9,5 percenta. V druhom štvrťroku bola ponuka nižšia ako dopyt, takže sa dobre predávali aj drahšie a nové objekty. Po letnej sezóne sa záujem spomalil o štyri desatiny percenta.

No analytici z portálu Nehnuteľnosti.sk očakávajú oživenie záujmu o chaty či chalupy s príchodom lyžiarskej sezóny. Je totiž otázne, ako bude pre pandémiu vyzerať. Záujem o kúpu nového bývania však podľa Cagáňovej neklesá. „Dopyt je spôsobený dobrou ekonomickou situáciou aj napriek poklesu vývoja ekonomiky,“ hovorí Cagáňová. Ľudia hľadajú najmä takzvané investičné byty. Je za tým snaha, zúročiť voľné peniaze.

„Nehnuteľnosti majú už viac ako storočie povesť bezpečnej a dlhodobej investície, aj vďaka tomu, že predstavujú hmotné vlastníctvo,“ hovorí Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ J&T Real Estate. Okrem toho Slovensko má výrazne menší bytový fond na počet obyvateľov ako západoeurópske krajiny, dodáva.

Nákup nehnuteľností skôr odkladajú investori ako bežní ľudia. „domácnosti, ktoré riešia bytovú situáciu, nebudú čakať,“ hovorí Boris Tomčiak, analytik Finlordu. Najviac však utrpeli byty určené na krátkodobý prenájom. V prípade pokračovania ekonomickej krízy bude tak podľa analytika postihnutý práve tento segment.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #nehnuteľnosti #predaj nehnuteľnosti #chata #pandémia