Reštaurácie, kaviarne a fitnescentrá sa do konca roka zrejme neotvoria, povedal Naď

Pri súčasnej pandemickej situácii je dosť nepravdepodobné, že by sa do konca roka otvorili kaviarne, reštaurácie alebo fitnescentrá. V diskusnej relácii Na telo televízie Markíza to skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

08.11.2020 15:37
SR Košice koronavírus výdaj balené obedy KEX Foto:
Mestská časť Košice Sever zabezpečuje rozvoz obedov pre dôchodcov zo strediska sociálnej pomoci mesta Košice. Klienti si nahlásia obed telefonicky a v jednorazových obaloch sa rozváža na byty seniorom. Kvôli zatvorenej jedálni si niektorí dôchodcovia vyžiadali takýto dovoz obedov. Od klientov majú vstup do brán, obed sa položí na dohodnuté miesto, preto pracovníci dochádzajú minimálne ku kontaktu s klientmi. Na snímke nakladanie obedov. Košice, 17. marca 2020.
debata (33)

V súvislosti s celoplošným testovaním zároveň povedal, že rozhodnutie testovať v okresoch, kde zaznamenali v prvom kole mieru infekčnosti vyššiu ako 0,7 percenta bolo výsledkom odbornej debaty. „Viacerí predstavitelia samospráv nás žiadali, aby to bola čo najnižšia úroveň, pretože chceli svoje obyvateľstvo pretestovať,” povedal Naď.

Doplnil, že na hlasovaní ústredného krízového štábu proti tomuto rozhodnutiu nehlasoval ani jeden z prítomných odborníkov. Pokiaľ ide o použité testy, podľa Naďa nikto na svete nemá kapacity, aby dokázal obyvateľstvo plošne testovať presnejšími PCR testami. Spoľahlivosť antigénových testov podľa ministra dokazuje fakt, že majú byť použité aj pri testovaní obyvateľstva britského Liverpoolu.

Opozičný poslanec Richard Raši (Hlas-SD) v tejto súvislosti skonštatoval, že žiaden iný štát nepristúpil k plošnému testovaniu obyvateľstva antigénovými testami. Výsledky podobného testovania podľa neho treba overovať PCR testami, ktoré sú presnejšie. „Antigénové testy u ľudí, ktorí nemajú príznaky, majú zistiteľnosť okolo 30 percent,” povedal.

Takto sa podľa Rašiho môžu stať falošne negatívne osoby šíriteľmi vírusu. „Keby sme to robili my, riadili by sme sa odborníkmi,” povedal Raši. Odborníci podľa neho radili antigénové testy používať v silne zamorených okresoch alebo napríklad v domovoch sociálnych služieb. „Odborníci hovoria o tom, že tieto testy na to celoplošné testovanie vhodné nie sú,” dodal Raši.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácia #kaviarne #Jaroslav Naď #fitnes centrum #pandémia #koronavírus