Sto miliónov eur pôjde na dračku. O dotáciu pre cestovný ruch je záujem

Záujem požiadať o príspevok zo schémy štátnej pomoci pre prevádzky v cestovnom ruchu prejavilo viac ako 94 percent ubytovacích a stravovacích zariadení. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v spolupráci s Inštitútom stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica od 26. októbra do 1. novembra 2020.

08.11.2020 14:18
hotel-elizabeth-nestandard1
debata

Nová schéma pre cestovný ruch v celkovom objeme 100 miliónov eur by mala umožniť podnikateľom v cestovnom ruchu, ktorým klesli tržby o viac ako 40 percent, v závislosti od výšky poklesu tržieb v danom mesiaci tohto roka žiadať o finančný príspevok od štyroch percent do desiatich percent z obratu príslušného mesiaca roka 2019. Asociácia upozornila, že aktuálna druhá vlna koronakrízy opäť zásadne obmedzila prevádzku ubytovacích a stravovacích zariadení.

Vláda ako reakciu na zmiernenie týchto negatívnych dosahov oznámila úpravy a zvýšenie príspevkov v balíčku Prvá pomoc plus s cieľom udržať zamestnanosť, respektíve samotné podnikanie postihnutých prevádzok. Drvivá väčšina respondentov (96 %) z ubytovacieho a reštauračného sektora v prieskume uviedla, že plánuje balík Prvá pomoc plus určite alebo skôr využiť.

Takmer šesť z desiatich respondentov však súčasne označilo tento balík pomoci aj po zvýšení príspevkov na udržanie zamestnancov, respektíve pri poklese tržieb, za skôr či úplne nedostatočný. Až 85 percent respondentov zároveň hodnotilo pomoc štátu počas prvej vlny koronakrízy za nedostatočnú. Hlavnými dôvodmi bola podľa prieskumu nízka výška štátnej pomoci v porovnaní s vysokým prepadom tržieb, ktorého následkom došlo k rušeniu pracovných miest v sektore ubytovania a stravovania.

Pomoc od štátu pritom čerpalo 80 percent z nich, ale prepad tržieb, ktorý zaznamenali ich podniky, bol výrazne vyšší než poskytnutá podpora. Zvyšných päť percent respondentov sa o pomoc štátu uchádzalo tiež, ale ich podniky cez toto sito prepadli, keďže nedokázali splniť podmienky pre získanie štátnej pomoci. Takmer polovica respondentov v prieskume odhaduje prepad tržieb v tomto roku oproti roku 2019 na úrovní 61 percent a viac, z toho takmer jedna pätina odhaduje medziročný pokles tržieb až na úrovní 81 percent.

Ďalšia tretina opýtaných odhaduje tento prepad na úrovni 41 percent a viac. Zvyšných 18,5 percenta subjektov zapojených do prieskumu očakáva prepad tohtoročných tržieb oproti minulému roku medzi 21 percent až 40 percent a iba niečo okolo dvoch percent odhaduje tento prepad od nula percent do 20 percent. Na prieskume sa zúčastnilo 135 respondentov zastupujúcich ubytovacie a stravovacie zariadenia združené v asociácii. Štruktúra zapojených respondentov kopíruje vo významnej miere štruktúru členskej základne asociácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #reštaurácie #cestovný ruch #hotely #pandémia #koronavírus