Reštaurácie a hotely krachujú. Niektoré sa nedožijú jari

Boj o prežitie, prepúšťanie, zatvorenie prevádzok – tak vyzerá život podnikateľov v cestovnom ruchu. "Bez dostatočne účinnej pomoci sa tak sektor ubytovacích a stravovacích služieb bude z devastačných dôsledkov koronakrízy spamätávať niekoľko rokov,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Okrem toho hrozí, že stratíme pozíciu v medzinárodnom cestovnom ruchu. Tú sa Slovensku podarilo posilniť hlavne v minulom – rekordnom roku.

05.11.2020 16:05
debata (44)

"Podporné opatrenia, ktoré zaviedla vláda v prvej i druhej vlne koronakrízy na udržanie zamestnanosti, či udržanie samotného podnikania, nie sú pre sektor ubytovacích a stravovacích služieb dostatočné,“ hovorí Harbuľák. Subjekty v cestovnom ruchu zaznamenali počas prvej vlny pandémie pokles zamestnanosti takmer o tretinu. Počas druhej vlny môže prísť o prácu ďalších 16,5 percenta ľudí.

To, že situácia v sektore je zlá, potvrdil aj prieskum, ktorý realizovala asociácia spolu s Inštitútom stredoeurópskych štúdií IstroAnalytica. Ten ukázal, že až 47 percent hotelov a reštaurácií skrachuje bez adekvátnej pomoci do dvoch mesiacov. Ďalších 44 percent podnikov neprežije jar budúceho roka. O prácu tak v tomto roku môže prísť až 36-tisíc ľudí pôsobiacich v ubytovacích službách a v gastrosektore. Do prieskumu sa zapojilo 135 podnikateľov pôsobiacich v cestovnom ruchu.

Tržby idú dole

"Takmer polovica všetkých respondentov očakáva pokles tržieb za rok 2020 v porovnaní s rokom 2019 o 60 percent,“ ukázal prieskum. Jedna pätina respondentov očakáva prepad tržieb až o 80 percent. Priemerný celoročný prepad tržieb respondenti ohodnocujú na úrovni 57 percent. Tržby v roku 2020 klesnú podnikateľom v hotelierstve a v gastrosektore medziročne o 500 až 600 miliónov eur. Počas prvého polroka až 26 percent respondentov uviedlo, že tržby im klesli o 81 percent a viac v porovnaní s rokom 2019.

Pomoc je slabá

Formy pomoci, ktoré štát zaviedol doteraz, sú neúčinné. Až 82,2 percenta opýtaných muselo prepustiť svojich zamestnancov už počas prvej vlny pandémie. „V podnikoch, ktoré uviedli, že museli pristúpiť k prepúšťaniu už počas prvej vlny koronakrízy, klesol počet zamestnancov po prvej vlne priemerne približne o 30 percent,“ hovorí Harbuľák. Zamestnávatelia prepúšťali najmä ľudí na pozíciách čašník, čašníčka, chyžná či recepčná.

"Takmer tri štvrtiny všetkých respondentov uviedli, že určite, respektíve pravdepodobne budú musieť prepúšťať aj do konca tohto roka, prípadne v prvej polovici roka 2021,“ hovorí Harbuľák. Pokles zamestnanosti počas prvej a druhej vlny pandémie sa vyšplhá na úroveň 46,5 percenta.

100 miliónov pre cestovný ruch

Rezort dopravy chystá pomoc pre cestovný ruch v objeme 100 miliónov eur. O peniaze môže požiadať každý, komu sa pre pandémiu prepadli tržby medziročne o viac ako 40 percent. Podpora bude vo výške štyroch až desiatich percent z minuloročných tržieb.

"Záujem požiadať o príspevok z tejto schémy štátnej pomoci pre prevádzky v cestovnom ruchu prejavilo vyše 94 percent podnikateľov,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. O dotáciu môžu žiadať reštaurácie, bistrá, kaviarne, hotely, penzióny, akvaparky, kúpaliská, prevádzky lanoviek, zoologické záhrady či múzeá. Pomoc je pripravená aj pre cestovné kancelárie a agentúry.

V prípade ak reštaurácia musela zatvoriť v apríli tohto roka a mala stopercentný prepad tržieb v porovnaní s rokom 2019, má nárok na pomoc vo výške desať percent z tržieb z vlaňajšieho apríla. Ak hotelu klesli tržby o 60 percent, dostane najviac šesť percent z tržieb v roku 2019. Pomoc pre cestovný ruch je rozdelená na tri roky. Pričom na tohtoročné žiadosti pôjde 10 miliónov eur, 70 miliónov eur na tie v roku 2021. Zvyšných 20 miliónov zostane do roku 2022.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #hotely