Remišová chce menej byrokracie pri eurofondoch, chystá aj verejné konzultácie

Päť konzultácií pre odbornú verejnosť a jednu pre laickú chystá rezort investícií v súvislosti s eurofondami na obdobie 2021 až 2027. Šéfka ministerstva Veronika Remišová (Za ľudí) si od takéhoto postupu sľubuje verejný konsenzus v otázke, do akých oblastí by Slovensko malo európske peniaze investovať.

05.11.2020 12:16
debata (11)

„Začíname najširšiu národnú konverzáciu k eurofondom. Je veľmi dôležité, aby sme sa na tom, na čo chce peniaze čerpať celospoločensky zhodli,“ hovorí Remišová. Diskusia bude prebiehať dvomi spôsobmi. Inštitúcie a široká verejnosť môžu svoje podnety zaslať elektronicky. Adresa aj formulár by mala byť na stránke ministerstva k dispozícii už dnes. Rovnako rezort prirpavil aj samostatné konzultácie pre odbornú a laickú verejnosť. „Ku každej bude prezentácia jednotlivých cieľov pripravená tímom odborníkov, ktorý na danej oblasti pracoval,“ vysvetlila Remišová. Verejná diskusia by mala prebiehať do polovice decembra, následne chce rezort podnety zapracovať. Finálnu verziu partnerskej dohody chce mať k dispozícii začiatkom budúceho roka.

Rezort navyše chystá aj ďalšie zmeny, a to priamo v zákone o eurofondoch. Novela, ktorá by mala priniesť menej byrokracie je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Okrem iných vecí obsahuje aj povinnosť zverejňovať mená poradcov, ktorí sa podieľali na príprave eurofondových projektov. Noviny sa dotknú aj orgánu auditu ministerstva financií, ktorá bude musieť zverejňovať svoje správy k jednotlivým projektom, aby sa tá istá chyba neopakovala u viacerých žiadateľov. „Menej byrokracie je menej korupcie a menej korupcie znamená viac peňazí,“ dodala Remišová.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Veronika Remišová