Gastrolístky a tripartita po novom. Vláda odklepla zásadné zmeny

Koniec stravných lístkov? Zamestnanci si od marca budúceho roka budú môcť vybrať, či chcú gastrolístky, alebo hotovosť. Nové pravidlá sa nebudú týkať ľudí, ktorí sa stravujú vo firemnej či v zazmluvnenej jedálni. Zmení sa aj tripartita. Po novom by mali zamestnancov aj zamestnávateľov zastupovať najmenej po tri organizácie. Hovorí o tom novela Zákonníka práce z dielne rezortu práce, ktorú v stredu odklepla vláda.

04.11.2020 19:00
shutterstock 331355027
debata (32)

Po novom bude musieť firma dať svojim ľuďom na výber. Budú sa môcť rozhodnúť medzi peniazmi v hotovosti alebo na účet, stravnými lístkami či gastrokartou. A tiež aj donáškou jedla priamo do firmy. Výnimka z možnosti výberu bude platiť len pre podniky, čo majú vlastné jedálne. A tiež také, čo už teraz ponúkajú na stravu finančný príspevok na stravovanie. Firma si má po novom tiež sama určiť, ako často môže zamestnanec svoj výber meniť.

Ministerstvo práce navrhlo len minimálnu dobu platnosti výberu – a to jeden rok. Zamestnávatelia dostali aj viac právomoci. „Podrobnosti výberu a realizácie povinnosti zamestnávateľa zabezpečovať stravovanie alebo poskytovať finančný príspevok na stravovanie na základe výberu môže zamestnávateľ ustanoviť vo vnútornom predpise,“ vysvetľuje rezort práce v novele.

Každý si hudie svoje

Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), ktorá zastrešuje aj asociáciu vydavateľov stravných lístkov, sa zmeny pri stravovaní nepozdávajú. „Pridanie finančného príspevku do systému stravného prináša zbytočné zvýšenie administratívnej záťaže,“ tvrdí hovorkyňa AZZZ Miriam Filová. Dodala, že výber zamestnancov v jednej a tej istej firme môže byť taký široký, že výsledkom bude len ďalšia byrokracia.

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), naopak, tvrdí, že možnosť výberu je cesta k zníženiu byrokracie. „Zamestnávatelia podporujú kroky vlády smerujúce k odstraňovaniu administratívnej a byrokratickej záťaže v podnikaní,“ píšu zamestnávateľské organizácie v spoločnom vyhlásení. Vládu zároveň vyzvali, aby bol výber možný na základe rozhodnutia odborárov v jednotlivých firmách alebo po dohode väčšiny zamestnancov.

Ku kritike sa pridávajú aj odborári. „Povedie to k zníženiu stravovacích návykov zamestnancov a súčasne aj k ohrozeniu zamestnanosti v stravovacích zariadeniach zamestnávateľa,“ uvádza hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Martina Nemethová. Firmy podľa nej nebudú motivované vytvárať podmienky na stravovanie ľudí na pracoviskách. S tým však nesúhlasia Moderné odbory.

„Možnosť voľby v podobe čerpania finančného príspevku oslobodeného od dane považujeme za pozitívny krok vo vzťahu k zamestnancom,“ tvrdí ich šéf Peter Mrázik. Podľa jeho slov to však nerieši situáciu nedostatočne kvalitnej stravy vo výrobných závodoch. Tam zamestnanec nemá možnosť voľby, keďže zmena sa bude týkať len firiem bez vlastnej jedálne.

Za všetkým sú peniaze

Zmena asi najviac zabolí firmy, ktoré sa venujú biznisu so stravnými lístkami a vydávajú aj gastrokarty. Zákonník práce ich nateraz veľmi nelimituje. Vydavateľovi straveniek umožňuje účtovať si províziu vo výške maximálne troch percent z hodnoty stravovacej poukážky. Problém je v tom, že spätné odkúpenie gastrolístkov už zákon nijako nereguluje. Marže sa tak pohybujú od troch do piatich percent.

„Zamestnanci, zamestnávatelia a predovšetkým stravovacie zariadenia sa zo zákona povinne skladajú na niekoľkodesať­miliónové zisky emitentov stravných poukážok, garantované súčasným Zákonníkom práce,“ tvrdí RÚZ vo svojom vyhlásení. Podľa nich sú obeťami predovšetkým reštaurácie a iné stravovacie zariadenia, ktoré emitenti dotlačili k plateniu provízie vyššej ako päť percent. Asociácia moderných benefitov (AMOBE) s tým však nesúhlasí.

„Diskusia o príspevku na stravovanie sa obmedzila iba na diskusiu o províziách, pričom príspevok na stravovanie je predovšetkým zamestnanecký a sociálny benefit,“ tvrdí prezident AMOBE Štefan Petrík. Podľa jeho slov sú poplatky na strane zamestnávateľa a odkup dokopy na úrovni štyroch percent. Úroveň poplatkov nie je nijakým spôsobom nadštandardná ani v porovnaní s inými sektormi služieb, dodal. Štát by mal podľa jeho slov sledovať zachovanie benefitu pre zamestnancov.

Nová tripartita?

KOZ tiež zrejme príde o monopol, ktorý v tripartite doteraz mala. Ak po novom niektorá zastupujúca organizácia nesplní podmienky na členstvo, člen sa doplní podľa veľkosti. V súčasnosti zákon určuje, aby napríklad organizácia združovala aspoň 100-tisíc zamestnancov. KOZ má s novým ministrom práce Milanom Krajniakom už dlhodobé nezhody a s touto zmenou nesúhlasí.

„Predmetnú zmenu považujeme za účelovú s cieľom oslabiť postavenie Konfederáciu odborových zväzov ako najreprezenta­tívneho zástupcu zamestnancov v tripartite,“ uvádza hovorkyňa konfederácie Martina Nemethová. Podľa jej slov je cieľom zmeny dostať do tripartity „absolútne nereprezentatívne združenia zástupcov zamestnancov“. Keď už do tripartity pribudne nový člen, miesto tam bude mať zaručené len na jeden rok.

Ak sa po tomto prihlásia väčšie organizácie, môžu sa k členstvu prihlásiť. O prípadných sporoch bude rozhodovať takzvaný rozhodca. Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) svojich členov meniť zatiaľ nechce. „Zastúpenie a reprezentatívnosť zamestnávateľov je viac ako dostatočná a z tohto titulu by sa zamestnávateľov plánované zmeny nemali dotýkať,“ hovorí Filová. Dodala, že v súčasnosti sú podstatnejšie problémy ako otváranie zákonu o tripartite.

Tá je totiž už niekoľko mesiacov nefunkčná, čo považujú zástupcovia zamestnávateľov za najväčší problém. „Nemáme možnosť vyjadrovať sa ku kľúčovým návrhom v legislatívnom procese," dodala. Moderné odbory ako potenciálne nový člen tripartity zmeny vítajú. „Domnievame sa, že príde k zvýšeniu jej reprezentatívnosti na strane zástupcov zamestnancov, keďže pôvodný model vychádzal z predpokladu, ktorý sa v súčasnosti už nenapĺňa,“ tvrdí ich šéf Peter Mrázik.

Ich vstup do tripartity bude závisieť od rozhodnutia ich vrcholných orgánov a od výslednej podoby predmetných zmien. Novinky v Zákonníku práce musia ešte prejsť parlamentom a podpísať ich musí ešte aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Čo schválila vláda v Zákonníku práce

Výber medzi gastrolístkami a peniazmi

  • Zamestnanec si bude môcť od marca vybrať medzi gastrolístkami, ich elektronickou podobou a peniazmi. Finančný príspevok má byť, rovnako ak papierový gastrolístok, oslobodený od daní a odvodov. A v rovnakej výške.
  • Zamestnávateľ bude môcť upraviť podrobnejšie pravidlá, ako si budú zamestnanci vyberať. Kým si vyberú, môže firma poskytovať stravovacie poukážky alebo finančný príspevok na základe svojho rozhodnutia.

Viac zástupcov v tripartite

  • Zamestnancov aj zamestnávateľov by mali v tripartite zastupovať najmenej tri subjekty. Záujmy zamestnancov v tripartite nateraz obhajuje len Konfederácia odborových zväzov.
  • Ak ďalšie organizácie nespĺňajú kritérium na členstvo v Hospodárskej a sociálnej rade, ďalší zástupca zamestnancov alebo zamestnávateľov sa doplní podľa veľkosti subjektov. V prípade sporu o členstve v tripartite rozhodne rozhodca. V súlade so zmenami Zákonníka práce sa má zmeniť aj zákon o tripartite.
  • Upraviť sa má aj pôsobnosť odborovej organizácie na pracovisku. Zamestnancov by mali zastupovať v odboroch len zamestnanci, ktorý sú vo firme v pracovnom pomere.

Práca z domu

  • Na výkon práce z domu či telepráce sa bude vyžadovať dohoda zamestnávateľa so zamestnancom v pracovnej zmluve. Zmena má platiť od marca budúceho roka.
  • Do legislatívy sa dostáva právo na odpojenie sa zamestnanca – teda právo nevykonávať prácu mimo pracovného času – ak nepôjde o prácu nadčas či pracovnú pohotovosť, v čase prekážok v práci a dovolenky.
  • Zamestnanec vykonávajúci prácu z domu alebo teleprácu sa nesmie zvýhodniť alebo obmedziť v porovnaní s porovnateľným zamestnancom s miestom výkonu práce v sídle firmy.

ZDROJ: Novela Zákonníka práce

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #firmy #odborári #gastrolístky #tripartita #Zákonník opráce #stravovacia karta