Výrobné ceny v EÚ v septembri medziročne klesli, na Slovensku však vzrástli

Medziročný rast cien priemyselných výrobcov bol na Slovensku spolu so Slovinskom tretí najsilnejší v rámci krajín, pre ktoré mal Eurostat údaje k dispozícii.

04.11.2020 15:26
živnostníci, práca, výroba Foto:
Výrobné ceny na Slovensku stúpli o 0,3 percenta.
debata

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie v septembri medzimesačne stúpli o 0,3 percenta. Na Slovensku sa zvýšili o 0,1 percenta. Najvyššie prírastky evidovali v Írsku (4,3 %), Maďarsku (1,2 %) a Holandsku (0,9 %). Najviac ceny klesli na Cypre (-1,3 %), v Estónsku a Fínsku (zhodne o 0,8 %), v Grécku a Litve (zhodne o 0,3 %). Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Medziročne ceny priemyselných výrobcov v eurozóne klesli o 2,4 percenta a v rámci celej EÚ o 2,2 percenta. Na Slovensku sa však zvýšili o 0,3 percenta, čo bol tretí najlepší výsledok spomedzi krajín, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje. Najhorší medziročný pokles nastal na Cypre (-7,7 %), v Litve (-7,3 %) a v Grécku (-5,6 %). Medziročne sa výrobné ceny podarilo zvýšiť iba priemyselným firmám na Malte (1,7 %), v Maďarsku (0,9 %), na Slovensku a v Slovinsku (zhodne o 0,3 %).

debata chyba
Viac na túto tému: #rast cien #výrobné ceny