Rekreačné poukazy zostanú bez dane

Bez zmeny. Vláda v stredu rozhodla, že poukazy na rekreáciu nebudú zdanené. Do legislatívy to chcel pretlačiť parlamentný výbor pre financie a rozpočet cez návrh k novele zákona o dani z príjmov. Ostro proti sa postavili nielen predstavitelia domáceho cestovného ruchu, ale i firmy. Poslanci nakoniec poslali novelu do druhého čítania, no bez sporného bodu.

04.11.2020 12:57 , aktualizované: 15:28
debata (6)

"Minister dopravy Andrej Doležal chce cestovnému ruchu pomáhať v rozvoji, nie mu brániť,“ vysvetlil pre denník Pravda dôvody prečo sa rezort dopravy postavil proti návrhu jeho hovorca Ivan Rudolf. Doležal (nominant Sme rodina) sa proti zdaneniu postavil aj na koaličnej rade, kde ho podporil aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Tá nakoniec rozhodla, že poukazy zostanú bez zmeny. Teda v podobe ako ich presadil bývalý šéf parlamentu Andrej Danko, a platili od januára 2019.

Proti zdaneniu rekreačných poukazov bola aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Tá pripomenula, že poukazy firmám pre pandémiu robia problémy. Mnohé na ne pre prepady tržieb nemajú financie. V prípade, keby prišlo k zdaneniu príspevku na rekreáciu by to iba firmám ešte viac uškodilo. "Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že nebude prijímať také zákony, ktoré neprejdú dôkladnou diskusiou s odbornou verejnosťou a taktiež nebude bezdôvodne obchádzať štandardný legislatívny proces,“ povedal generálny sekretár asociácie Oto Nevický. Ak by zdanenie prešlo, uškodilo by nielen podnikateľom, ale i zamestnancom.

Zásadne proti bola aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. "Návrh považujeme za zásadnú systémovú zmenu, ktorá bude znamenať výrazný pokles počtu domácich turistov nielen v budúcom, ale aj nasledujúcich rokoch,“ upozornila asociácia ešte v utorok. Poslanecký návrh bol podľa nej v priamom rozpore so zámerom vlády poskytnúť pomoc najviac postihnutému odvetviu cestovného ruchu.

Ako fungujú rekreačné poukazy?

Peniaze na rekreáciu povinne poskytujú firmy so 49 a s viac zamestnancami. A to na dovolenku, zájazd či detský tábor na Slovensku v dĺžke minimálne dve noci. Získať ho môžu tí, čo vo firme odrobili aspoň dva roky. Zamestnanec má nárok na uhradenie 55 percent ceny dovolenky, najviac však 275 eur ročne. Pričom príspevok je oslobodený od daní a odvodov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #rekreačné poukazy #MDV SR