Česi sa nemusia spoliehať na prenajímateľa. Štát všetkým preplatí polovicu nájmu

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že schválila český systém štátnej pomoci na kompenzácie nájomného vo výške 110 miliónov eur, ktorým vláda podporí podniky postihnuté pandémiou koronavírusu.

03.11.2020 13:44
koronavírus, Česko Foto: ,
Dáte si koronavírus? Čašníčka v pražskej kaviarni servíruje dezert v tvare koronavírusu.
debata

Komisia spresnila, že schválila program českej vlády v hodnote troch miliárd Kč (približne 110,5 milióna eur) na podporu maloobchodných firiem a spoločností poskytujúcich služby v oblasti prenájmu priestorov, ktoré mali obmedzenú alebo pozastavenú činnosť v dôsledku opatrení uložených v súvislosti so šírením pandémie nového koronavírusu.

Uvedená schéma bola schválená na základe dočasného právneho rámca poskytovania štátnej pomoci, ktorý prijala eurokomisia po vypuknutí pandémie. Štátna podpora, ktorá bude mať formu priamych grantov, pokryje 50 percent nájomného splatného za mesiace júl, august a september. Príspevok nie je podmienený zľavou od prenajímateľa ako to bolo počas prvej vlny pandémie.

Cieľom tejto schémy je zmierniť nedostatok likvidity, čomu sú vystavené spoločnosti poskytujúce prenájmy priestorov z dôvodu vládnych karanténnych a protikrízových opatrení. Komisia zistila, že systém navrhnutý českou vládou je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci a že poskytnutá podpora pre jednu spoločnosť nepresiahne 800-tisíc eur.

Táto schéma pomoci je časovo obmedzená a bude platiť do 30. júna 2021. Podľa eurokomisie je navrhnutý program štátnej pomoci nevyhnutný, vhodný a primeraný na odstránenie vážneho narušenia hospodárstva členského štátu EÚ. Na podobnú pomoc majú nárok aj slovenské prevádzky. Poskytuje ju ministerstvo hospodárstva. Podmienky sú však o niečo prísnejšie.

To, či podnikateľ získa pomoc od štátu s nájmom, závisí hlavne od prenajímateľa. Štát totiž poskytne podnikateľovi na nájom len takú sumu, akú mu z nájmu odpustí prenajímateľ. Najviac však 50 percent z celkovej sumy. Žiadosť o zaplatenie neposiela nájomca, ale prenajímateľ, ktorému aj priamo poputujú peniaze od štátu na účet.

Nájomca môže po dohode zvyšnú sumu nájomného zaplatiť v splátkach do štyroch rokov. Na pomoc vyčlenil rezort ministra hospodárstva Richarda Sulíka vyčlenil celkovo 200 miliónov eur. Suma sa nastavovala podľa počtu zatvorených prevádzok počas prvej vlny pandémie. Do polovice októbra tohto roka sa však vyplatilo len niečo vyše 19,6 milióna eur.

Dokopy rezort uhradil viac ako desaťtisíc žiadostí. Ide tak o zlomok finančného stropu dotácií. Podnikatelia budú mať možnosť žiadať o pomoc s nájmom až do konca mája 2021. Termín sa posúva o toľko mesiacov, o koľko Európska komisia (EK) posúva platnosť schémy dočasného rámca, cez ktorú sú tieto dotácie realizované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Európska komisia #nájom #podnikateľ #koronakríza