Mestá a obce môžu zadarmo komunikovať s občanmi cez aplikáciu Správy o meste

Obciam a mestám by sa mala komunikácia s obyvateľmi počas pandémie výrazne zjednodušiť. Občianska iniciatíva Hackvirus.sk im totiž zadarmo poskytne aplikáciu Správy o meste-SOM, cez ktorú môžu online zdieľať všetko dôležité.

03.11.2020 12:22
hackvirus, juraj gago Foto:
Mestá a obce môžu zadarmo využívať aplikáciu Správy o meste, ktorú predstavili zakladatelia iniciatívy Hackvirus.sk.
debata

„Chceli sme pomôcť mestám a obciam, ktoré boli ťažko skúšané,“ vysvetľuje Juraj Gago, jeden zo zakladateľov Hackvirus.sk. Aplikáciu pritom už rok využíva, vyše 340 obcí a miest, teraz sa však viaceré jej funkcie budú dať využívať zadarmo.

Mobilná aplikácia poskytuje niekoľko základných služieb. Prvou najdôležitejšou službou sú notifikácie alebo inak povedané správy. Miestny úrad dokáže naraz rozposlať správu všetkým obyvateľom alebo napríklad len obyvateľom jednej ulice. V aplikácii môžu obyvatelia nájsť aj všetky aktuality – informácie o dianí v meste, novinkách, o podujatiach. Môžu takisto nahlásiť svoj podnet. Aplikácia tiež obsahuje dôležité kontakty, otváracie hodiny, príchody, odchody vlakov, autobusov – všetko na jednom mieste.

Počas pandémie tak môže byť viac ako nápomocná. Minútu po minúte môžu starostovia využiť na informovanie obyvateľov o aktuálnej epidemiologickej situácii, môžu prostredníctvom nej upozorniť na aktuálne ohniská nákazy. Platforma vie zobraziť aj mapy odberných a testovacích miest, či informovať o aktuálnej situácii na nich.

„Obyvatelia tak dostanú prístup k aktualitám, novinkám od starostu, ale ak k dianiu v obci priamo do aplikácie vo svojom mobilnom telefóne,“ vysvetlil ďalej Gago. Iniciátori tak chcú predísť šíreniu dezinformácií prostredníctvom Facebooku, ktorý ešte stále slúži ako komunikačná nástroj vo väčšine obcí.

Skúsenosti s aplikáciou má už aj žilinský primátor Peter Fiabáne, ktorý si jej efektívnosť vyskúšal aj počas víkendového plošného testovania. Vtedy bola spolu s mestskou webovou stránkou najdôležitejším zdrojom informácií. „Celkových počet inštalácií je vyše 9000. Ľudia si na ňu zvykli,“ hovorí Fiabáne.

Na jej odber sa stačí prihlásiť na web stránke spravyomeste.sk, následne kliknúť na “vyskúšať zadarmo”. Týmto krokom je aplikácia objednaná a po dohode so zástupcami samosprávy ju technologický tím sprístupní.

Nejde pritom o prvú aplikáciu, za ktorou stojí Hackvirus. Už počas prvej vlny občianska iniciatíva prišla s platformou Digitalnedoma.sk, ktorá združovala vyše 1000 živnostníkov. Takisto sa podieľali na vzniku Smepripraveni.sk, ktorá pomáha zoskupiť dobrovoľníkov potrebných v zdravotníckych zariadeniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aplikácia #koronavírus #obce a mestá